19 mai, 2023
19 mai, 2023
19 mai, 2023
De cele mai multe ori, cand ne referim la postura ne gadim la postura spatelui, desi ar trebui sa facem referire la intregul corp. Postura corecta presupune alinierea tuturor articulatiilor si este foarte importanta atat pentru persoanele sedentare, cat si pentru persoanele active.
O postura corecta reprezinta cheia pentru o conditie fizica buna si pentru preventia accidentarilor.
O postura incorecta genereaza disconfort, scade calitatea vietii si poate fi sursa a numeroase afectiuni de sanatate:
Conduce la dezechilibre in sistemul musculo-scheletal
Creste presiunea asupra coloanei vertebrale, facand-o mai predispusa la degenerare
Produce dureri de gat, umar si spate
Reduce flexibilitatea si deterioreaza articulatiile
Afecteaza echilibrul corpului si creste riscul de accidentare
Conduce la imbatranirea prematura a corpului
Creaza disconfort digestiv
Scade functiile cardiovasculare
Creste nivelul de stres si oboseala
Ingreuneaza procesul de respiratie
Exista multe teorii conform carora postura incorecta contribuie la aparitia durerilor la nivelul coloanei vertebrale, iar unele studii au aratat ca postura imbunatatita si controlul postural pot avea un efect pozitiv asupra ameliorarii durerii.
Postura este definita ca atitudinea asumata de corp fie cu sprijin in timpul desfasurarii activitatii musculare, fie ca rezultat al actiunii coordonate efectuate de un grup de muschi care lucreaza pentru a mentine stabilitatea.
Exista doua tipuri de postura:
Postura dinamica este modul in care va sustineti pozitia corpului atunci cand va deplasati, mergeti, alergati sau va aplecati pentru a ridica ceva. De obicei este necesar sa se formeze o baza eficienta pentru miscare. Muschii si structurile necontractile trebuie sa lucreze pentru a se adapta circumstantelor in schimbare.
Postura statica este modul in care va sustineti pozitia corpului in statica, in pozitia asezat si inclusiv in timpul somnului. Segmentele corpului sunt aliniate si mentinute in pozitii fixe. Acest lucru se realizeaza de obicei prin coordonarea si interactiunea diferitelor grupuri musculare care lucreaza static pentru a contracara gravitatia si alte forte.
Este important sa va asigurati ca aveti o postura dinamica si statica buna si sa retineti ca, deseori, o postura incorecta poate fi cauzata de la un mic dezechilibru la nivelul gleznei.
Exemple de postura incorecta sau defectuoasa:
Postura lordotica – lordoza se refera la curbura normala spre interior a coloanei vertebrale. Cand aceasta curba este exagerata, este denumita de obicei hiperlordoza. Bazinul este de obicei inclinat anterior.
Spate extins si bazin impins anterior (sway back posture)- in acest tip de postura, exista capul inainte, hiper-extensia coloanei cervicale, flexia coloanei toracice, extensia coloanei lombare, inclinarea posterioara a pelvisului, extensia soldului si genunchiului si glezna usor in flexie plantara.
Postura spatelui plat – in acest tip de postura, exista capul inainte, extensia coloanei cervicale, extensia coloanei toracice, pierderea lordozei lombare si inclinarea pelviana posterioara.
Pozitia capului inainte – descrie deplasarea capului inainte cu barbia scoasa. Este cauzata de flexia crescuta a coloanei cervicale inferioare si a coloanei toracice superioare cu extinderea crescuta a coloanei cervicale superioare si extinderea occiputului pe C1.
Scolioza – o abatere a liniei verticale normale a coloanei vertebrale, constand dintr-o curbura laterala si rotatia vertebrelor. Scolioza este considerata atunci cand exista cel putin 10 grade de angulatie a coloanei vertebrale pe radiografia posterior-anterioara asociata cu rotatia vertebrala. Aceasta este o curba laterala tridimensionala in forma de C sau S a coloanei vertebrale.
Cifoza – o curba convexa crescuta observata in regiunile toracice sau sacre ale coloanei vertebrale.
Cheia pentru o postura buna este pozitia coloanei vertebrale. Coloana vertebrala are trei curburi naturale – la nivel cervical, toracal si lombar. Postura corecta ar trebui sa mentina aceste curburi in pozitie neutra, fara sa mareasca sau sa micsoreze unghiurile. Pentru a evalua alinierea segmentelor cat si a centrului de greutate, in timpul consultului de specialitate, se foloseste examinarea statica a firului cu plumb.
Cand este privita din lateral, aceasta linie trebuie sa treaca prin lobul urechii, articulatia umarului, articulatia soldului, apoi usor anterior fata de linia mediana a articulatiei genunchiului si in cele din urma anterior fata de maleola laterala.
Cand este privita fie din fata, fie din spate, linia verticala care trece prin centrul de greutate al corpului ar trebui, teoretic, sa imparta corpul in doua jumatati egale, cu greutatea corporala distribuita uniform intre cele doua picioare.
Alinierea capului
Curbura cervicala, toracica si lombara
Simetria nivelului umarului
Simetria pelviana
Articulatiile soldului, genunchiului si gleznei
Urechile trebuie aliniate cu umerii si umerii aliniati cu soldurile
Umerii trebuie sa fie relaxati si coatele sa fie aproape de partile laterale ale corpului
Picioarele plate pe podea.
Bratele sunt paralele cu podeaua, cu incheieturile mainii drepte
Picioarele ar trebui sa se aseze confortabil pe o suprafata
arie normala de miscare a articulatiilor, necesara pentru a va permite o aliniere buna a posturii
Relaxare musculara – muschii tensionati afecteaza postura
Forta musculara buna, astfel incat muschii sa fie capabili sa sustina postura corecta
Rezistenta musculara excelenta – muschii posturali trebuie sa poata lucra ore in sir, iar rezistenta slaba este un factor major in deficientele de postura
Extensibilitate normala a nervilor. Tesutul neuronal are nevoie de o lungime suficienta pentru a permite o postura normala.
Obiceiuri posturale perfecte. Cea mai grea este schimbarea initiala, apoi intareste obiceiul corect.
Pozitia echilibrata a corpului reduce munca efectuata de muschi in mentinerea acestuia intr-o postura stabila.
Sfaturi pentru a adopta o postura corecta:
Fiti atenti la postura in timpul activitatilor de zi cu zi, cum ar fi: vizionarea la televizor, spalarea vaselor sau mersul pe jos.
Fiti activi fizic. Orice fel de exercitiu va poate ajuta sa va imbunatatiti pozitia, pentru o postura corecta este bine sa insitati pe antrenamentul musculaturii de sustinere.
Mentineti o greutate sanatoasa. Greutatea suplimentara poate slabi muschii abdominali, poate cauza probleme pelvisului si coloanei vertebrale si poate contribui la durerile lombare.
Purtati pantofi confortabili, cu toc mic. Tocurile inalte, de exemplu, pot dezechilibra si forta persoana sa mearga diferit. Acest lucru pune mai mult stres pe muschi si dauneaza posturii.
Asigurati-va ca suprafetele de lucru sunt la o inaltime confortabila pentru dvs., indiferent daca stati in fata unui computer, pregatiti cina sau serviti micul dejun.
Programeaza-te
online
Programeaza-te
online
Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?
Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Kinetic Sport & Medicine in legatura cu serviciile medicale solicitate
Utile
Servicii
Afectiuni adulti
Afectiuni copii
Abonează-te la newsletter pentru a afla noutățile despre serviciile și ofertele noastre.
Ne pare rău :(
Abonarea nu a reușit.
Te rugăm să încerci din nou, acum sau mai târziu.