Ruptura de ligament incrucisat anterior (LIA)

Sanatatea articulatiilor este un aspect deosebit de important pentru fiecare dintre noi, intrucat ne bazam foarte mult pe rolurile indeplinite de articulatii, in viata noastra de zi cu zi.
Insa, atunci cand apar disfunctii la nivelul ligamentelor sau al tendoanelor, persoanele afectate pot ajunge sa se confrunte cu efecte neplacute, pe o perioada destul de indelungata.
Una dintre aceste probleme este reprezentata de catre ruptura de ligament incrucisat anterior (LIA). Iata ce este, mai exact, aceasta afectiune, din ce cauze apare si cum poate fi tratata.

Ligamentul incrucisat anterior – localizare si rol

Pentru a putea intelege mai bine pozitionarea si functiile ligamentului incrucisat anterior, consideram necesara definirea notiunii de ligament.
Asadar, ligamentele sunt benzi elastice de tesut conjunctiv, care se intind intre oasele din articulatii, ajutand la mentinerea stabilitatii acestora. Ligamentele sunt importante pentru a permite efectuarea unor miscari controlate la nivelul articulatiilor si pentru a proteja oasele de suprasolicitare sau de a fi afectate in mod negativ de anumite miscari necontrolate. Ligamentele sunt, de asemenea, importante pentru mentinerea pozitiei corecte a oaselor in articulatii.
Ligamentele pot fi localizate in diverse parti ale corpului, inclusiv la nivelul genunchiului, gleznei, umarului, al incheieturii mainii si al altor articulatii. Exista diferite tipuri de ligamente, in functie de locul in care se afla si de rolul pe care il au in structura si functionarea articulatiei respective.
Ligamentul incrucisat anterior (LIA) este un ligament care se afla in partea anterioara a genunchiului, numarandu-se printre cele patru ligamente principale ale genunchiului, alaturi de:
  • ligamentul incrucisat posterior;

  • ligamentul colateral lateral;

  • ligamentul colateral medial.

Ligamentul incrucisat anterior conecteaza osul coapsei (femurul) la osul gambei (tibia). Ligamentul incrucisat anterior are rolul de a oferi stabilitate genunchiului, impiedicand rotatia tibiei in raport cu femurul si ajutand la mentinerea pozitiei corecte a acestora in timpul miscarilor corpului.

Ce este ruptura de ligament incrucisat anterior

Ruptura de ligament incrucisat anterior este o leziune care poate aparea atunci cand ligamentul este intins sau rasucit in mod brusc, ceea ce poate duce la ruperea sau slabirea acestuia. Aceasta leziune poate fi cauzata de o activitate fizica intensa, cum ar fi sportul, sau poate rezulta in urma un accident sau o cazatura. Ruptura LIA reprezinta o accidentare frecvent intalnita in timpul iernii, pe partiile de schi, din cauza miscarilor necesare executarii schiatului efectiv.
O astfel de ruptura poate provoca aparitia de complicatii privind stabilitatea genunchiului si poate afecta in mod considerabil calitatea vietii. Un pacient cu ruptura de ligament incrucisat anterior se poate confrunta cu limitarea miscarilor genunchiului sau chiar cu imobilitatea articulatiei. In general, ruptura LIA limiteaza sau nu permite efectuarea unor miscari precum: pivotarea, rasucirea, flexia sau extensia.

Cauze si factori de risc

Ruptura de ligament incrucisat anterior este o leziune comuna a genunchiului, care poate rezulta din mai multe cauze:
  • traumatisme – un impact puternic asupra genunchiului, cum ar fi o cadere sau o lovitura puternica, poate provoca o ruptura de ligament incrucisat anterior;

  • miscari bruste – o miscare brusca a genunchiului, cum ar fi intoarcerea sau rasucirea rapida, poate provoca ruptura LIA. Acest tip de leziune este frecvent intalnit in sporturi care implica schimbări rapide de directie, precum fotbalul, baschetul sau schiatul;

  • suprasolicitarea – folosirea excesivă a genunchiului in cadrul anumitor activitati, cum ar fi sariturile repetate sau alergarea pe teren accidentat, poate duce la o ruptura de ligament incrucisat anterior.

  • anumite deficiente anatomice – unele persoane pot avea o structura anatomica a genunchiului care le face mai predispuse la o ruptura de ligament incrucisat anterior. De exemplu, o pozitie anormala a rotulei sau o slabiciune congenitala a ligamentelor genunchiului pot contribui la riscul de leziune.

Pe langa cauzele propriu-zise care conduc la aparitia acestei probleme de sanatate, exista mai multi factori de risc care pot creste probabilitatea de a dezvolta o ruptura de ligament incrucisat anterior:
  • varsta – riscul de a suferi o ruptura LIA creste odata cu varsta, in special dupa varsta de 30 de ani;

  • sexul – femeile sunt mai predispuse la rupturi de ligament incrucisat anterior decat barbatii, mai ales in anumite sporturi, cum ar fi schiul, baschetul sau voleiul;

  • sportul – anumite sporturi care presupun schimbari bruste de directie, sarituri sau contact fizic pot creste riscul de ruptura de ligament incrucisat anterior. Exemplele includ, pe langa schi, fotbalul, baschetul, voleiul si gimnastica;

  • stilul de viata – persoanele care au un stil de viata sedentar sau care au o conditie fizica mai putin dezvoltata pot avea un risc mai mare de a se confrunta cu o ruptura LIA.

Este important de retinut ca acestia sunt doar cativa dintre factorii de risc posibili pentru o ruptura de ligament incrucisat anterior. Daca esti preocupat de riscul de a suferi o leziune a genunchiului, este recomandat sa te adresezi unui medic ortoped sau unui specialist in medicina sportiva, pentru a primi mai multe informatii si recomandari cu privire la protejarea articulatiei genunchiului.

Ruptura de ligament incrucisat anterior – simptome

O ruptura de ligament incrucisat anterior poate provoca o serie de simptome, care includ:
  • durere la nivelul genunchiului – durerea poate fi moderata pana la severa si poate aparea imediat dupa leziune sau la un interval de cateva ore;

  • inflamatie locala – genunchiul poate deveni umflat in primele ore dupa incidentul care a provocat ruptura LIA, ceea ce poate face dificila miscarea acestuia;

  • instabilitate – pacientul afectat poate simti ca genunchiul se misca anormal sau ca nu poate sustine greutatea corporala in mod adecvat;

  • slabiciune sau lipsa de forta in muschiul de la nivelul coapsei;

  • dificultate la mers – pacientul se poate deplasa cu dificultate sau poate resimti durere atunci cand incearca sa se miste.

Dacă suspectezi ca te confrunti cu o ruptura de ligament incrucisat anterior, este important sa consulti imediat un medic specialist pentru evaluarea starii de sanatate si pentru recomandarea unui tratament adecvat.

Tratamentul pentru ruptura de ligament incrucisat anterior

Abordarea terapeutica pentru ruptura de ligament incrucisat anterior depinde de severitatea leziunii, precum si de stilul de viata al pacientului in cauza. Unele optiuni de tratament pot include:
  • repaus – odihna si evitarea activitatilor care solicita genunchiul pot ajuta la ameliorarea durerii si la reducerea inflamatiei;

  • comprese reci – aplicarea compreselor reci pe genunchi pot fi de ajutor pentru reducerea inflamatiei și calmarea durerilor;

  • tratament medicamentos – medicamentele analgezice sau antiinflamatoare (ibuprofen, paracetamol, metamizol sodic etc.) au ca roluri principale reducerea durerii de la nivelul leziunii, precum si diminuarea procesului inflamator;

  • exercitii de kinetoterapie – pot ajuta la intarirea muschilor coapsei si a articulatiei genunchiului, precum si la imbunatatirea stabilitatii genunchiului;

  • tratament chirurgical – daca ligamentul este rupt intr-un mod sever sau daca pacientul afectat are un stil de viata activ, poate fi necesara efectuarea unei interventii chirurgicale, pentru a repara ligamentul. Dupa interventia chirurgicala, este necesara urmarea unui protocol de recuperare medicala, ce poate include atat fizioterapia, cat si exercitii de kinetoterapie.

Tratamentul chirurgical

Interventia chirurgicala efectuata pentru tratarea rupturii LIA poarta numele de reconstructie a ligamentului incrucisat anterior (ligamentoplastie). Ea se poate realiza folosind diferite metode chirurgicale, precum:
  • liamentoplastia cu autogrefa – foloseste tesut conjunctiv recoltat de la nivelul tendoanelor pacientului;

  • ligamentoplastia cu alogrefa – utilizeaza o grefa de tesut recoltata de la un pacient aflat in moarte clinica;

  • ligamentoplastia folosind tehnica LARS (Ligament Advanced Reinforcement System) – foloseste o grefa sintetica.

In ceea ce priveste recuperarea postoperatorie, este important de retinut faptul ca acesta reprezinta un proces de durata, ce necesita complianta din partea pacientului. Din punctul de vedere al specialistilor clinicii Kinetic, protocolul de recuperare medicala dupa o astfel de interventie chirurgicala este esential pentru asigurarea unei ingrijiri corespunzatoare a pacientilor cu ruptura de ligament incrucisat anterior.
In cazul in care primesti diagnosticul de ruptura de ligament incrucisat anterior, este important sa discuti cu medicul specialist, pentru a determina ce optiune de tratament este cea mai potrivita pentru tine, in raport cu stadiul afectiunii.

Programeaza-te

online

Programeaza-te

online

Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?

Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Kinetic Sport & Medicine in legatura cu serviciile medicale solicitate

Hai să faci parte din comunitatea Kinetic!

Abonează-te la newsletter pentru a afla noutățile despre serviciile și ofertele noastre.

Ne pare rău :(

Abonarea nu a reușit.

Te rugăm să încerci din nou, acum sau mai târziu.

Felicitări

Înscrierea ta s-a realizat cu succes!

success_ok

Cererea ta a fost înregistrată cu succes