Conceptul Vojta reprezinta un tip de terapie fizica dezvoltata de catre medicul neurolog ceh Vaclav Vojta. In anii ’50, profesorul Vojta si-a propus sa ajute la imbunatatirea capacitatilor motorii ale copiilor cu paralizie cerebrala. Prin urmare, timp de mai multi ani, a observat reactiile aparute in urma stimulilor aplicati la nivelul trunchiului si extremitatilor. Profesorul Vojta a considerat ca la un pacient, prin declansarea repetata a acestor miscari „de tip reflex“ , se ajunge la „deblocari“ sau „noi cai de acces“ in interiorul retelelor nervoase dintre creier si maduva blocate functional. Dupa aplicarea terapiei s-a constatat ca pacientii, respectiv, copiii cu paralizii cerebrale au reusit sa vorbeasca mai clar, sa se ridice in picioare si sa mearga cu precizie. Terapia reprezinta o metoda de tratament dinamic neuromuscular bazata pe dezvoltarea kineziologiei (definita drept stiinta anatomiei, fiziologiei si mecanicii miscarilor musculare) si a principiilor locomotiei reflexe. Metoda poate trata pacienti care prezinta tulburari ale sistemului nervos central si al celui musculoscheletic, fiind utilizat in prezent la scara larga in Europa. Metoda Vojta se poate aplica in aceeasi masurala sugari, copii si adulti, tinand cont de indicatii si contraindicatii.
Terapia Vojta este creata in baza principiului ca toti oamenii poseda reflexe innascute de dezvoltare care sunt activate in diferite stadii ale cresterii, inca din copilarie, acestea fiind abilitati spontane. In principal, este vorba despre capacitatea de a apuca, de a se rostogoli, de a se tari, de a merge – miscari omenesti de baza pe care le avem pre-programate. Profesorul Vojta a observat reactiile motorii care se produc in intreg corpul atunci cand este aplicata o presiune usoara in punctele pe care un copil care invata sa se tarasca sau sa mearga le foloseste pentru a se echilibra. Astfel, specialistul a constatat ca provocarea “fortata” a acestei activitati musculare dinamice “globale” se regaseste in cadrul tuturor formelor de locomotive si reprezinta baza miscarilor umane.
Utilizarea terapeutica a modelelor de miscari reflexe permite pacientilor cu probleme ale sistemului nervos central si locomotor sa isi amelioreze starea, cel putin partial. Aceste miscari reflexe sunt activate in mod “reflexogen”, fiind asociate cu stimuli externi aplicati terapeutic. Medicul Vojta descrie 10 zone diferite care sunt disponibile pentru a stimula modelele motorii ale locomotiei reflexe. Presiunea usoara pe anumite zone cu stimuli (muschi sau oase) si rezistenta la miscarea prezenta este aplicata pentru a provoca pacientului raspunsul motor involuntar si realizarea anumitor tipare de miscare utile in viata de zi cu zi – la nivelul coloanei, membrelor superioare, membrelor inferioare sau la nivelul fetei.
In mod concret, in cadrul procedurii Vojta, terapeutul aplica presiune tintita pe anumite zone ale corpului atunci cand pacientul este asezat pe burta, culcat cu fata in sus sau culcat pe o parte. In cazul tuturor persoanelor, indiferent de varsta, acesti stimuli determina in mod automat si involuntar doua faze:
1.Reflexul de tarare (pozitia culcat pe burta)
2.Reflexul de rostogolire (pozitia culcat pe spate)
Scopul aplicarii terapiei urmareste:
Coordonarea posturala si echilibrul in miscare
Realizarea miscarilor impotriva fortei gravitationale
Miscari cu scop precis de apucare si pasire (mobilitate fazica)
Pe langa beneficiile motrice grosiere pot fi influentate si urmatoarele: miscari ale globilor oculari, miscari ale limbii si maxilarului. De asemenea, sunt vizate si functiile vegetative precum reglarea functionarii vezicii si a tranzitului intestinal, imbunatatirea functiei de supt si cea de deglutitie sau respiratia.
Terapia poate fi aplicata tuturor categoriilor de varsta (nou-nascuti, copii, adulti) si poate fi utilizata ca terapie standard in fizioterapie pentru un spectru larg de afectiuni:
Pareze, scolioze, displazii de sold, tulburari de coordonare la varsta sugarului, tulburari ale sistemului nervos central (SNC), paralizie cerebrala, paralizii periferice (spina bifida, paraplegie), boli musculare, leziuni ortopedice, probleme ale functiei respiraratorii, tulburari de deglutie si masticatie, accident vascular cerebral, lombosciatica, displazie de sold, sindrom de detresa respiratorie, migrena.
Terapia Vojta nu este recomandata in urmatoarele situatii:
Afectiuni inflamatorii sau care determina febra acuta
Vaccinari cu vaccinuri vii (de obicei, conform recomandarilor medicului, la 10 zile de la vaccinare)
Sarcina preexistenta
Anumite afectiuni precum osteogeneza imperfecta (boala oaselor de sticla) sau probleme cardiace
In cazul bolilor care influenteaza starea generala a pacientului, pot fi initiate sedinte mai scurte de terapie Vojta, in functie de nivelul de toleranta al persoanei.
Servicii
Programeaza-te
online
Programeaza-te
online
Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?
Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Kinetic Sport & Medicine in legatura cu serviciile medicale solicitate
Utile
Servicii
Afectiuni adulti
Afectiuni copii
Abonează-te la newsletter pentru a afla noutățile despre serviciile și ofertele noastre.
Ne pare rău :(
Abonarea nu a reușit.
Te rugăm să încerci din nou, acum sau mai târziu.