Fractura de scafoid – cauze, simptome si tratament

Osul scafoid reprezinta unul dintre micile oase carpiene ale incheieturii mainii, iar fractura acestuia se numeste fractura de scafoid. Acest tip de fractura este destul de frecventa si apare, de obicei, in urma unei caderi cu mana aflata in extensie. Cu toate ca dimensiunea osului poate parea prea mica sa cauzeze o simptomatologie importanta, o fractura a osului scafoid poate avea consecinte importante, daca este lasata netratata.

Citeste mai departe, pentru a intelege mai bine ce este fractura de os scafoid, incepand cu anatomia, tipurile, cauzele si simptomele asociate si pana la diagnostic, optiuni de tratament, strategii de prevenire si viata cu o fractura de scafoid.

Elemente de anatomie si caracteristici ale scafoidului

fractura2

Cunoasterea elementelor de baza ale anatomiei osului scafoid este esentiala pentru a intelege implicatiile unei fracturi in aceasta zona.

Incheietura mainii este formata din:

  • Doua oase ce corespund antebratului – radiusul si ulna;
  • Opt mici oase carpiene – aranjate in doua randuri; scafoidul este unul dintre aceste oase carpiene din partea distala incheieturii mainii, fiind situat chiar deasupra radiusului.

Importanta scafoidului

Scafoidul joaca un rol vital atat in miscarea, cat si in stabilitatea articulatiei incheieturii mainii. Forma sa curbata, asemanatoare unei barcute (de unde ii provine si denumirea in greaca), leaga randul proximal al oaselor carpiene de randul distal, permitand o miscare lina si nerestransa a incheieturii mainii.

Tocmai din cauza acestei pozitii cheie la nivelul incheieturii, o fractura la incheietura mainii este, adesea, sinonima cu o fractura de scafoid.

Caracteristici

Una dintre caracteristicile unice ale osului scafoid este aportul sau deficitar de sange. Spre deosebire de cele mai multe oase de la nivelul membrelor, unde sangele ajunge dinspre interiorul corpului catre extremitati, aprovizionarea cu sange a scafoidului merge in directia opusa: de la capatul distal (degetul mare) spre capatul proximal (antebrat).

Acest model neobisnuit de flux sanguin creste riscul de complicatii precum necroza avasculara, in cazul producerii unei fracturi.

👉 Daca ti s-a parut interesanta aceasta parte explicativa de anatomie, citeste mai multe in sectiunea noastra de articole si vei putea afla o multime de informatii utile!

Tipuri de fracturi ale osului scafoidului

Fracturile scafoidului pot fi clasificate in functie de mai multi factori, precum localizarea, orientarea si gradul de deplasare.

Locatia

  • Treimea distala (cea mai apropiata de degetul mare);
  • Treimea mediana (portiunea centrala);
  • Treimea proximala (cea mai apropiata de antebrat).

Locatia fracturii in interiorul osului scafoid este cruciala, intrucat afecteaza procesul de vindecare.

Fracturile distale tind sa se vindece mai usor, datorita unui aport mai bun cu sange. Pe de alta parte, fracturile proximale sunt mai dificil de tratat, deoarece aprovizionarea deficitara cu sange in aceasta regiune poate impiedica vindecarea si, totodata, creste riscul de necroza avasculara.

Orientarea

  • Transversala;
  • Verticala;
  • Oblica

Gradul de deplasare

  • Fracturi deplasate – fragmentele osoase isi pierd alinierea in functie de acelasi ax;
  • Fracturi nedeplasate – fragmentele osoase raman aliniate.

Cauze si factori de risc

Fracturile osului scafoid apar, de obicei, atunci cand o persoana cade si deplaseaza brusc greutatea intregului corp pe mana aflata in extensie. Aceasta forta poate provoca, de asemenea, o ruptura a osului antebratului (radius), in functie de pozitia mainii la momentul impactului.

Activitatile sportive si accidentele auto sunt, de asemenea, cauze potentiale importante ale fracturilor osului scafoid.

Fracturile scafoidului pot aparea la persoane de toate varstele si, totodata, nu exista factori de risc sau boli specifice, care sa predispuna o persoana la acest tip de vatamare. Cu toate acestea, studiile au aratat ca utilizarea aparatorilor de incheietura in timpul activitatilor sportive cu risc (ex: patinajul) poate ajuta la reducerea riscului de fracturi la nivelul incheieturii mainii.

Semne si simptome

Simptomatologia asociata unei fracturi a osului scafoid este centrata in jurul durerii si include, de obicei, umflarea si senzatia dureroasa intensa, in zona „tabacherei anatomice” (zona adancita de la baza degetului mare, delimitata de doua tendoane).

Miscarea simpla a degetului mare sau a incheieturii mainii si, cu atat mai mult, apucarea, impingerea sau tragerea pot exacerba durerea.

👉 Nu esti inca sigur ce fel de simptome se pot intalni in cazul diferitelor tipuri de fracturi? Citeste mai multe despre tipurile de fracturi de peroneu si vei putea sa iti dai seama atat de elementele comune, cat si de cele diferite.

Diagnostic si monitorizare fractura de scafoid

Istoricul medical si examenul clinic

In timpul examinarii fizice, medicul ortoped, cu ajutorul unui medic neurolog, va evalua urmatoarele:

  • Sensibilitatea la nivelul „tabacherei anatomice”;
  • Sensibilitatea la aplicarea unei forte catre primul metacarpian;
  • Limitarea amplitudinii de miscare a incheieturii mainii;
  • Echimoze in jurul zonei afectate.

Imagistica

Pentru a confirma diagnosticul si a evalua intinderea fracturii, pot fi comandate diverse teste de imagistica:

  • Radiografia – poate dezvalui o fisura osoasa a mainii sau fracturi si deplasari ale fragmentelor osoase; cu toate acestea, fracturile osului scafoid pot sa nu fie vizibile pe imaginile initiale, un fenomen cunoscut ca fractura „oculta”;
  • Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) – poate oferi imagini detaliate ale oaselor si tesuturilor moi, detectand, uneori, fracturi ale osului scafoid inainte ca acestea sa fie vizibile pe radiografii;
  • Tomografie Computerizata (CT) – poate ajuta la identificarea fracturilor si la determinarea gradului de deplasare a fragmentelor osoase.

Optiuni de tratament

fractura1

Abordarea terapeutica pentru o fractura a scafoidului depinde de prezenta mai multor factori, precum locatia fracturii, deplasarea fragmentelor osoase, timpul trecut de la momentul incidentului, varsta si starea generala de sanatate.

Tratament ortopedic

Fracturile distale, nedeplasate ale osului scafoid pot sa se vindece prin imobilizare corespunzatoare si activitate restrictionata. Incheietura mainii si degetul mare pot fi imobilizate folosind un ghips pana sub nivelul cotului.

Timpul de vindecare variaza, iar progresul este monitorizat prin radiografii sau alte metode de imagistica.

Tratament chirurgical

Interventia chirurgicala poate fi recomandata pentru fracturile situate in portiunea mediana sau proximala a osului scafoid sau in cazul in care fractura este deplasata, intrucat aceste tipuri de fracturi prezinta un risc mai mare de complicatii, din cauza aprovizionarii deficitare cu sange.

Medicul chirurg repozitioneaza fragmentele osoase in aliniamentul lor corespunzator, fie printr-o incizie limitata, folosind instrumente special ghidate, fie printr-o incizie deschisa.

Aceasta procedura se numeste fixare interna si implica utilizarea unor accesorii metalice, precum suruburi, placute sau fire, pentru a fixa capetele fracturate si a mentine osul scafoid in pozitia anatomica, in timpul vindecarii.

Tratament simptomatic

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), precum aspirina sau ibuprofenul, sunt frecvent utilizate pentru gestionarea durerii dupa interventia chirurgicala. Cu toate acestea, aceste medicamente pot creste riscul de sangerare si de aparitie a altor complicatii, astfel ca este esentiala urmarea recomandarilor furnizorului de servicii medicale.

👉 Daca ti-a fost recomandat sau, pur si simplu, simti ca ai nevoie de si mai mult ajutor si indrumare in procesul tau de recuperare, Kinetic ofera o gama larga de servicii din care cu siguranta vei putea alege unul potrivit situatiei tale.

Metode de preventie

Cu toate ca fracturile osului scafoid pot aparea in mod neprevazut, respectarea practicilor generale de siguranta poate ajuta la reducerea riscului de accidentare:

  • Mentine spatiile de locuit si de lucru fara obiecte care pot provoca impiedicari sau caderi;
  • Utilizeaza echipamentul de protectie adecvat pentru activitatile sportive pe care le practici;
  • Poarta intotdeauna centura de siguranta atunci cand conduci un vehicul sau esti pasager;
  • Utilizeaza echipamente corespunzatoare (ex: scara pliabila) pentru a ajunge in locurile inalte, in loc sa te urci pe suprafete instabile;
  • Mentine o sanatate osoasa buna, printr-o dieta echilibrata si exercitii fizice regulate.
  • Ia in considerare un test de densitate osoasa, daca esti femeie si ai peste 50 de ani sau antecedente familiale de osteoporoza;
  • Utilizeaza corect dispozitivele de asistenta la mers (bastoane, cadre de mers) si fii mereu precaut pe suprafetele denivelate.

In concluzie, fracturile osului scafoid, desi pot parea minore, pot avea consecinte semnificative, daca nu sunt tratate. Intelegerea anatomiei, a tipurilor, a cauzelor, a simptomelor si a optiunilor de tratament este cruciala pentru o gestionare si o recuperare corespunzatoare. Prin solicitarea prompta a asistentei medicale si urmarea planului de tratament recomandat, poti minimiza riscul de complicatii si iti pot optimiza sansele de a-ti recastiga functionalitatea deplina a incheieturii mainii.

 

Bibliografie:

  • orthoinfo.aaos.org, https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/scaphoid-fracture-of-the-wrist/#:~:text=video,the%20base%20of%20the%20thumb.
  • assh.org, https://www.assh.org/handcare/condition/scaphoid-fracture
  • my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22240-scaphoid-fracture
  • rch.org.au, https://www.rch.org.au/clinicalguide/guideline_index/fractures/Scaphoid_Fractures_%E2%80%93_Emergency_Management/
DESCOPERA articole
Citeste ultimele noutati.