Fractura de glezna: cauze, simptome, optiuni de tratament

Fracturile de glezna reprezinta accidentari comune, cauzate, cel mai adesea, de o entorsa ori de o cadere. In continuare, poti citi mai multe despre ce reprezinta o fractura de glezna, ce simptome are, cum este tratata si cum o poti preveni.

Ce este glezna?

Glezna este o incheietura care permite miscarea, pasitul, mersul, alergatul, chiar si statul in picioare.

Care sunt oasele gleznei?

Fiecare os are functia sa si contribuie la buna functionare a gleznei. Unele oase contribuie la mentinerea stabilitatii, in timp ce altele sunt implicate in miscare sau protejeaza articulatia de accidente. Impreuna, aceste functii permit gleznei sa realizeze o gama larga de miscari. Iata care sunt oasele ce formeaza glezna:

  • Tibia;
  • Fibula;
  • Talus;
  • Calcaneu;
  • Navicular;
  • Cuboid;
  • Cuneiform (lateral, mijlociu si medial).

Fracturile gleznei pot fi simple sau complexe, unde sunt afectate mai multe oase ori  acolo unde exista combinatii de minifracturi. Este esential sa tratezi cat mai repede o fractura de glezna, deoarece poate avea complicatii grave asupra articulatiei insasi, chiar si asupra ligamentelor.

Tipuri de fracturi de glezna

Datorita complexitatii sale, glezna este predispusa unui numar variat de traume care pot duce la aparitia fracturilor. Tipul de fractura poate varia in functie de locatie, de gradul de deplasare a osului, de impactul asupra tegumentului etc. Sa aflam mai multe despre fiecare in parte.

In functie de localizare

Articulatia gleznei este de o complexitate incredibila, care permite atat mentinerea stabilitatii pe picioare, cat si flexibilitatea in miscare. Insa chiar aceasta complexitate o face susceptibila la accidentari. Iata care sunt principalele tipuri de fracturi de glezna, in functie de localizare.

Fractura de maleola mediala

Fractura de maleola mediala este o ruptura sau o fisura a osului tibial, in partea sa inferioara (maleola mediala). Aceasta este denivelarea usoara de pe partea interioara a gleznei, pe care o poti simti usor la atingere.

Desi pot exista fracturi independente ale maleolei mediale, cel mai adesea apar alaturi de fracturile maleolei laterale sau de alte oase din apropierea articulatiei.

Fractura de maleola laterala (fractura maleola peroniera)

Fractura maleola peroniera sau laterala apare la nivelul osului peroneu (fibula) din zona gleznei. Peroneul este osul mai mic al gambei, aflat pe partea exterioara a tibiei. Aceste fracturi ale gleznei sunt cele mai raspandite. Iata care sunt principalele forme de fracturi maleole laterale.

Fractura maleola peroniera dreapta

Fractura maleola peroniera dreapta poarta aceasta denumire deoarece afecteaza fibula gleznei drepte. Reprezinta aproximativ 40% dintre fracturile de glezna si apare mai ales ca urmare a rasucirii gleznei.

Fractura maleola peroniera stanga

Afecteaza peroneul gleznei stangi. Apare mai ales ca urmare a rostogolirii fortate a gleznei si provoaca durere, dificultati la mers si umflaturi.

👉 Vrei sa afli mai multe despre fractura de peroneu? Descopera care sunt cauzele, complicatiile si formele de tratament pentru acest tip de fractura.

Fractura bimaleolara de glezna

In cazul fracturii de glezna bimaleolara sunt afectate doua maleole, cea mediala si cea laterala sau, in cazuri rare, cea laterala si cea posterioara. Este o forma de fractura mai grava decat cea maleolara si poate cauza instabilitatea gleznei.

Fractura trimaleolara de glezna

Fractura de glezna trimaleolara se refera la o ruptura sau fisura care afecteaza toate cele trei maleole are articulatiei gleznei. Este cea mai grava forma de fractura de glezna, deoarece afecteaza toate cele trei puncte de stabilitate articulara. Glezna devine instabila si este necesar un plan medical de durata, pentru tratarea problemei.

In functie de gradul de deplasare a osului

In functie de gradul de deplasare a osului, fracturile de glezna pot fi de doua tipuri: fara deplasare si cu deplasare.

Fractura de glezna fara deplasare

Fractura de glezna fara deplasare este o fisura a unui os din zona gleznei, insa fragmentele osului rupt raman in pozitia lor anatomica. Astfel, o fractura fara deplasare este mai stabila si poate fi tratata prin metode conservative.

Fractura de glezna cu deplasare

Prin comparatie, factura de glezna cu deplasare consta in miscarea sau separarea fragmentelor osoase de pozitia lor anatomica. Cel mai adesea, este necesara o abordare medicala mai agresiva.

In functie de impactul asupra pielii

Accidentarile ceva mai grave pot afecta bariera protectoare, respectiv pielea. In functie de impactul asupra tegumentului, exista fracturi inchise si fracturi deschise.

Fractura inchisa

O fractura inchisa este o fisura osoasa care apare in zona gleznei, insa pielea nu este vatamata. Acest tip de fractura de glezna este mai frecvent.

Fractura deschisa

In acest caz, oasele rupte sau fracturate strapung pielea. Fractura deschisa sau expusa este considerata o urgenta medicala si necesita interventia rapida a medicului, deoarece este asociata unui risc mai mare de infectie si alte complicatii.

Alte tipuri de fracturi

  • Fractura acuta – apare ca urmare a unui traumatism fizic;
  • Fractura de uzura – este legata de repetarea unor microtraume, asa cum este cazul unor sportivi sau al muncitorilor care trebuie sa care greutati la locul de munca;
  • Fractura fragila – apare ca urmare a oaselor slabite si fragile, pe fondul osteoporozei;
  • Fractura patologica – este asociata unei boli care afecteaza osul, respectiv tumori, metastaze, infectii sau alte boli scheletice.

Simptome ale fracturii de glezna

Simptomele unei fracturi de glezna pot duce la dizabilitate. Cu toate acestea, multe persoane se pot misca usor, imediat dupa trauma sau fractura. In general, problemele de miscare apar la cateva minute dupa aparitia fracturii de glezna. Simptomele si semnele unei fracturi pot fi diferite de la o persoana la alta, in functie de zona afectata si de profunzimea traumei. Totusi, ele pot include:

  • Senzatie de amorteala a gleznei;
  • Sangerare in zona afectata;
  • Dislocarea osului fracturat;
  • Umflatura;
  • Inrosirea zonei.

Imediat dupa fracturarea gleznei, umflatura poate fi pronuntata, iar durerea, intensa. De asemenea, poti resimti durere la atingerea zonei vatamate. Imediat dupa aceste prime simptome, apare incapacitatea de a folosi piciorul in mod corect. Poate aparea deformarea, iar persoana schioapata.

Cauze ale fracturii de glezna

Cel mai adesea, fractura de glezna apare ca urmare a unei caderi sau miscari bruste. Impiedicarea de zi cu zi sau caderea pe scari poate duce la aparitia fracturii.

De asemenea, accidentele auto sau accidentarile sportive intra pe lista de cauze frecvente ale fracturii de glezna.

Factori de risc in fractura de glezna

In plus, prezenta unor factori de risc creste probabilitatea de fractura de glezna:

  • Excesul ponderal, care pune presiune excesiva pe glezne;
  • Lipsa echilibrului pe picioare poate creste riscul de cadere, deci si de fracturi ale gleznei;
  • Varsta – persoanele varstnice au un risc mai mare de osteoporoza si de fracturi de glezna;
  • Existenta unei tumori a tibiei – face articulatia mai fragila si mai predispusa la fracturi.

Diagnosticarea fracturii de glezna

glezna1

Medicul pune diagnosticul de fractura de glezna, prin examenul clinic si investigatiile de imagistica.

Examenul clinic

Examenul clinic presupune doua faze: anamneza, in care medicul colecteaza informatii legate de istoricul medical si de simptome, si examinarea fizica. Cel mai cunoscut mod de a vedea daca este vorba despre o fractura de glezna este criteriul Ottawa, ce trebuie realizat in maximum 48 de ore de la traumatism. Criteriul sau regulile Ottawa pentru glezna presupun confirmarea mai multor semne ale fracturii:

  • Pacientul are sub 18 ani sau peste 55 de ani;
  • Pacientul nu poate sta in picioare sau face patru pasi fara ajutor;
  • Pacientul resimte durere in zona maleolara;
  • Pacientul resimte durere atunci cand partea superioara a labei piciorului este palpata.

Daca un pacient nu prezinta aceste semne, medicul poate exclude fractura de glezna. Totusi, daca pacientul are cel putin unul dintre criterii, este posibil sa existe sau sa nu exista o fractura de glezna. Aici intervin investigatiile de imagistica.

Investigatii de imagistica

In cazul in care se suspecteaza o fractura de glezna, medicul va confirma prin:

  • Radiografie;
  • Computer tomograf (CT);
  • RMN.

Aceste analize vor arata natura fracturii, precum si daca exista alte probleme (de exemplu, o entorsa a ligamentelor).

Tratamentul fracturii de glezna

Fractura de glezna se trateaza ortopedic sau chirurgical, in functie de tipul de fractura si de severitatea bolii. Sa aflam mai multe despre fiecare dintre ele.

Tratament ortopedic

glezna2

Tratamentul ortopedic este o optiune de tratament pentru cazurile simple de fractura de glezna. Rareori, o fractura de acest fel se trateaza doar ortopedic.

In general, se apeleaza la tratamentul ortopedic daca osul fracturat isi mentine pozitia anatomica. Glezna este imobilizata si pusa in ghips pentru aproximativ sase saptamani, timp in care piciorul nu trebuie pus jos.

La incheierea tratamentului, medicul recomanda kinetoterapia, fizioterapie sau alte programe de reeducare a mersului si a miscarilor gleznei. Acest tratament este combinat cu medicatia pentru durere (paracetamol si/sau ibuprofen) si anticoagulante; astfel, se reduce riscul de tromboza.

Tratament chirurgical

Atunci cand osul s-a miscat chiar si un milimetru, este necesara interventia chirurgicala. Cel mai des, osul se asaza in pozitia corecta si se stabilizeaza prin suruburi, placi sau alte optiuni, in functie de severitatea fracturii.

Chirurgul va indeparta acest material dupa aproximativ 6-12 luni de la interventie. Dupa operatie, glezna trebuie sa fie imobilizata rigid, de exemplu, prin ghips, si trebuie administrate anticoagulante pentru a preveni stagnarea sangelui. Dupa tratament, se recomanda sesiuni de recuperare a capacitatii de miscare a gleznei.

Tratament complementar

glezna3

Un fizioterapeut poate ajuta, daca te confrunti cu o fractura de glezna. Acesta intervine dupa tratamentul medical si imobilizarea gleznei. Odata ce osul s-a vindecat, terapeutul te poate ajuta sa iti recapeti mobilitatea, echilibrul, forta si abilitatile de a reveni pe teren (daca este cazul).

Specialistul te va invata cum sa mergi fara a pune prea multa greutate corporala pe piciorul accidentat, dar si cum sa te descurci fara carje. Terapia va continua odata ce medicul scoate ghipsul. Iata care sunt elementele unui tratament de terapie fizica:

  • Instructiuni pentru un mers corect, chiar daca ai glezna in ghips;
  • Indicatii pentru reducerea umflaturii, prin comprese reci sau calde, masaj si elevatie, in timpul odihnei;
  • Exercitii – terapeutul va realiza un plan de exercitii pe care il poti incepe dupa scoaterea ghipsului. Aceste exercitii te vor ajuta sa iti recapeti forta si capacitatea de miscare in glezna afectata;
  • Refacerea mobilitatii gleznei – prin masajul picioarelor, al articulatiilor si al tesuturilor din apropiere. Astfel, se va reduce din senzatia de intepeneala(redoare) si se va stimula amplitudinea de miscare a gleznei.

👉Terapia manuala te poate ajuta sa te recuperezi mai usor dupa operatia pentru fractura de glezna. Programeaza o sedinta de terapie manuala, pentru a incepe sa iti recapeti capacitatea de miscare a gleznei.

Recuperarea dupa fractura de glezna

glezna4

Timpul necesar pana la revenirea la activitatile zilnice sau sportive depinde de mai multi factori, printre care:

  • Starea de sanatate a osului fracturat;
  • Tipul de fractura;
  • Varsta;
  • Greutatea;
  • Capacitatea de vindecare a organismului.

Medicul va tine cont de toate aceste lucruri, inainte de a aproba revenirea la activitatile fizice. Daca practici sport, ar trebui sa astepti minimum 4-6 saptamani (sau mai mult) inainte de a reveni. De asemenea, este indicat sa incepi cu exercitii care nu pun prea multa presiune pe glezna.

👉 Vrei sa vezi daca esti pregatit sa revii in activitatea competitionala? Solicita o consultatie la clinica Kinetic Sport & Medicine.

Prevenirea fracturii de glezna

In multe situatii, poti lua masuri pentru a preveni fracturile de glezna. De exemplu, ca sportiv, poti reduce riscul de fracturi ale gleznei, daca adopti un program de incalzire, inainte de antrenament. Incalzirea muschilor si a articulatiilor ligamentelor le pregateste pentru efortul care urmeaza. Ca parte a programului de incalzire, include si rotatii ale gleznelor.

Este important sa eviti extenuarea si sa nu continui o activitate, daca apare durerea. Corpul tau iti transmite sa iei o pauza. Inclusiv hidratarea regulata ajuta la reducerea riscului de accidentari. Iata alte recomandari pentru a reduce riscul de cadere:

  • Fa ordine in casa si elimina obstacolele din camere si de pe hol;
  • Lucreaza si practica sport in incaperi bine iluminate;
  • Aprinde luminile seara;
  • Instaleaza manere, pentru a avea un sprijin la dus;
  • Adopta o alimentatie sanatoasa si echilibrata si include activitatea fizica in programul zilnic, chiar daca nu esti sportiv.

Intrebari frecvente despre fractura la glezna

glezna6

O fractura la glezna este o problema destul de comuna si este posibil sa mai ai nelamuriri legate de simptome, diagnostic sau tratament. Iata cateva dintre intrebarile frecvente despre fractura la glezna.

In cat timp se vindeca o fractura de maleola?

O fractura de maleola se vindeca in aproximativ sase saptamani, in functie de severitate. Cu toate acestea, pot fi necesare cateva luni pana la recuperarea completa a fortei in picior, a amplitudinii miscarilor si a flexibilitatii.

Cum stii ca piciorul este rupt?

Nu poti diagnostica singur un picior rupt, insa simptomele vor da de gol aceasta problema. Un picior rupt se manifesta prin:

  • Durere care se agraveaza la miscare;
  • Umflatura;
  • Sensibilitate la atingere;
  • Vanataie;
  • Deformarea piciorului.

Daca suspectezi un picior rupt, este important sa mergi la doctor cat mai repede, pentru diagnostic si tratament.

Ce este fractura cominutiva?

Fractura cominutiva apare atunci cand osul gleznei este fisurat in trei sau mai multe locuri. Simptomele includ:

  • Durere severa si ascutita;
  • Umflarea gleznei;
  • Deformare sau contorsionare;
  • Probleme de mers sau chiar imposibilitatea de a misca piciorul.

Glezna rupta vs picior rupt

Principala diferenta dintre o glezna rupta si un picior rupt este locatia fracturii. Astfel, glezna rupta apare atunci cand fractura afecteaza unul dintre oasele majore (tibia, fibula, talusul) sau oasele minore ale gleznei. Prin comparatie, piciorul rupt reprezinta o fractura osoasa a piciorului pe toata lungimea sa, cu exceptia gleznei.

Ambele situatii necesita interventia medicului, pentru a preveni aparitia complicatiilor.

Care sunt simptomele fisurii de os?

Fisura de os poate fi dificil de diagnosticat, deoarece poate avea simptome asemanatoare cu luxatia de glezna. Iata ce simptome are fisura de os:

  • Durere care este mai putin severa decat fracturarea osului;
  • Umflatura graduala a gleznei;
  • Sensibilitate la atingere;
  • Vanataie care se dezvolta in timp si nu apare brusc;
  • Dificultati de mers.

Cat se tine ghipsul la fractura?

Timpul necesar pentru purtarea ghipsului depinde de severitatea fracturii de glezna. Daca nu este necesara interventia chirurgicala, poti purta ghipsul pana la opt saptamani. In cazul in care este necesara operatia, timpul poate fi ceva mai mic (4-6 saptamani), deoarece interventia ajuta la stabilizarea osului si grabeste recuperarea.

Care este perioada de recuperare pentru fractura bimaleolara de glezna?

glezna5

Perioada de recuperare dupa fractura bimaleolara de glezna depinde de severitatea fracturii, de tratamentul primit si de factori precum varsta si starea generala de sanatate. Pentru fracturile minore, o recuperare dureaza aproximativ 6-12 saptamani, in timp ce fracturile severe pot necesita pana la 14-24 de saptamani de recuperare.

In cat timp se vindeca un picior rupt?

Vindecarea unui picior rupt este influentata de severitatea fracturii, de locatia sa si de tratament. In general, fracturile minore se vindeca in 6-8 saptamani, in timp ce fracturile severe pot necesita pana la 6 luni sau chiar mai mult.

Cand este nevoie de orteza pentru fractura la glezna?

Orteza se aplica mai ales in perioada de recuperare pentru fractura la glezna, dupa interventia chirurgicala. Aceste accesorii ajuta la recuperarea treptata a miscarii si a functiilor gleznei.

Cat dureaza recuperarea dupa ghips la picior?

Recuperarea dupa ghips la picior este influentata de severitatea accidentarii si de starea de sanatate. Astfel, recuperarea poate dura intre 6-8 saptamani pentru fracturile minore si cateva luni, pentru cele severe.

Care sunt oasele gleznei cu risc ridicat de fractura?

Desi, in teorie, toate oasele gleznei se pot fractura, anumite oase sunt mai predispuse. Acestea sunt:

  • Maleola mediala – reprezinta aproximativ 40% din totalul fracturilor gleznei;
  • Maleola laterala – insumeaza circa 30% dintre facturile de glezna;
  • Talusul – este mai putin afectat decat maleolele, insa fracturarea sa este una severa si dificil de tratat.

Ce se recomanda in caz de tibie si peroneu rupte?

Daca te confrunti cu tibie si peroneu rupte, este indicat sa mergi cat mai repede la medic, pentru diagnostic si tratament. Pana ajungi, poti lua analgezice si aplica gheata pe zona, pentru a reduce din inflamatie.

Ce este fractura parcelara?

O fractura parcelara sau o factura incompleta este o ruptura de os care nu il traverseaza complet. In loc de separarea osului in doua bucati, apare o crapatura sau fisura pe o parte a osului. Astfel de fracturi apar mai des la copii, deoarece oasele lor sunt mai elastice.

Este nevoie de orteza pentru fractura de calcaneu?

Necesitatea ortezei pentru o fractura de calcaneu depinde de severitatea fracturii si de planul de tratament. Pentru fracturile stabile, fara deplasare, de cele mai multe ori, nu este nevoie de orteza.

Aceasta este indicata in special pentru fracturile instabile, acolo unde fragmentele de os sunt deplasate sau maruntite. In acest caz, orteza poate fi o alternativa la ghips sau poate fi indicata dupa indepartarea sa. Orteza ofera suport si stabilitate, permitand o vindecare mai rapida a osului.

Ce se face in caz de fractura la degetul mic de la picior?

Daca ai o fractura la degetul mic de la picior, este indicat sa consulti medicul ortoped, pentru evaluarea severitatii si stabilirea tratamentului. Poate fi necesara imobilizarea, ghipsul sau interventia chirurgicala.

Cand are loc scoaterea placii si a suruburilor dupa operatia de glezna?

Momentul scoaterii placilor si a suruburilor depinde de tipul de fractura si de severitatea sa, de rata de vindecare a osului, de starea de sanatate si de riscul de complicatii. In general, placile si suruburile se indeparteaza la 6-24 de luni de la operatia la glezna.

Cum se trateaza fractura la degetul mare de la picior?

Tratamentul pentru fractura la degetul mare de la picior depinde de severitatea sa si de localizare. Medicul poate evalua degetul afectat, solicita radiografii si stabili tratamentul. Optiunile de tratament pot include:

  • Bandaje;
  • Atele;
  • Ghips;
  • Interventia chirurgicala pentru realinierea fragmentelor osoase.

Ce se face in caz de glezna sucita?

Glezna sucita sau entorsa de glezna apare atunci cand ligamentele articulatiei gleznei sunt intinse peste limitele normale sau rupte. Apare frecvent la sportivi.

Daca ti-ai sucit glezna, este indicat:

  • Sa nu pui presiune pe piciorul afectat;
  • Sa odihnesti glezna minimum 24-48 de ore;
  • Sa pui comprese cu gheata pe zona afectata, de mai multe ori de-a lungul zilei;
  • Sa mentii piciorul ridicat deasupra nivelului inimii;
  • Sa urmezi un program de kineto-fizioterapie.

Entorsele moderate sau severe necesita interventia medicului ortoped, pentru a evalua leziunea si a oferi un plan de tratament.

De ce apare fractura maleola peroniera dreapta?

Fracturile maleolei peroniere drepte apar mai ales ca urmare a unei rasuciri bruste a gleznei, de exemplu, in timpul unui accident de masina sau al practicarii sportului.

Cum se trateaza fractura labei piciorului?

Fracturile usoare ale labei piciorului sunt bandajate sau stabilizate prin atele. Pentru fracturile severe se foloseste ghips pentru a imobiliza glezna. Mai mult, daca este vorba despre fracturi complexe, cu os deplasat sau maruntit, este nevoie de interventie chirurgicala.

Cum se trateaza fracturile cominutive?

Fracturile cominutive sau rupturile de oase se trateaza, cel mai adesea, prin interventie chirurgicala. Medicul aliniaza fracturile de os, pentru o vindecare corecta. Mai apoi, fixeaza fragmentele de os prin suruburi, placi metalice sau tije. Dupa interventie, glezna este protejata prin ghips sau orteze speciale, iar pentru durere, se recomanda analgezice sau antiinflamatoare.

Cat se sta cu piciorul in ghips?

Durata purtarii ghipsului depinde de severitatea fracturii, de tipul de fractura si de osul afectat. De cele mai multe ori, piciorul nu se tine in ghips mai mult de 12 saptamani.

Se poate face radiografie prin ghips?

Desi se poate realiza o radiografie prin ghips, razele folosite nu patrund eficient prin material, iar imaginea rezultata poate fi neclara.

In cat timp se vindeca o fractura la copii?

De regula, fracturile de glezna la copii se vindeca mai repede decat la adulti, datorita capacitatii osoase de regenerare rapida. Timpul de vindecare depinde de severitatea fracturii, insa poate dura intre 4-6 saptamani pentru fracturile minore si 6-8 saptamani pentru cele moderate.

Ce exercitii poti face pentru picior in ghips?

Este foarte important sa mentii circulatia sangelui si sa previi atrofierea muschilor, cat timp tii piciorul in ghips. Iata cateva exercitii pe care le poti face:

  • Rotiri usoare ale gleznei, in sensul acelor ceasului si invers, cate 10 in fiecare directie;
  • Tragerea degetelor piciorului spre tine (flexia) si impingerea lor in jos (extensia);
  • Cercuri mici, cu piciorul in aer;
  • Ridicarea si coborarea calcaiului.

In cat timp se reface piciorul dupa fractura de peroneu?

Timpul necesar pentru recuperare dupa fractura de peroneu depinde de severitatea fracturii, de tratamentul folosit si de starea de sanatate. Cele mai multe fracturi de peroneu se vindeca in 6-8 saptamani, insa poate fi nevoie de alte cateva saptamani, pana poti reveni la sport sau la alte activitati fizice intense.

Ce este fractura de gamba?

Fractura de gamba difera de fractura de glezna, prin localizarea sa. Daca fractura de glezna afecteaza oasele gleznei, fractura de gamba apare in zona dintre genunchi si glezna.

Cum tratezi o glezna vanata?

Daca te confrunti cu o glezna vanata si o usoara durere, cel mai probabil nu este vorba despre o fractura grava de glezna. In acest caz, este indicat sa eviti sa pui presiune asupra piciorului, sa pui comprese cu gheata si sa infasori glezna cu un bandaj elastic. In cazul in care durerea persista mai mult de cateva zile, este recomandat sa mergi la medic.

Cum calmezi glezna umflata dupa fractura?

Daca ai glezna umflata dupa fractura, este foarte important sa mergi la medic pentru diagnostic si tratament. Pana ajungi, odihneste glezna si ridica piciorul deasupra inimii, pentru a diminua din umflatura.

Desi fractura de glezna iti poate afecta viata de zi cu zi, diagnosticarea si tratamentul te vor ajuta sa te recuperezi si sa revii la activitatile preferate. Nu uita ca interventia cat mai rapida a medicului este cheia recuperarii. Daca suspectezi o fractura, nu ezita sa ceri ajutor medical.

DESCOPERA articole
Citeste ultimele noutati.