Ecografie

Locații

  • Bucuresti Caramfil

  • Bucuresti Pallady

Despre ecografie

Ecografia/Ultrasonografia reprezinta o metoda de diagnostic ce foloseste ultrasunetele pentru a obtine imagini de la nivelul anumitor segmente ale corpului. In cadrul specialitatii de recuperare medicala sunt folosite sonde speciale care ne ajuta in vizualuarea structurilor de tip muscular, ligamentar si articular, de aceea aceasta mai poarta si denumirea de ecografie musculoscheletala.
Aceasta procedura imagistica este utila in completarea diagnosticului anumitor afectiuni cum ar fi: entorsele, rupturile musculare si ligamentare, compresiile nervoase, artritele si inflamatiile articulare, etc. Ecografia este o investigatie sigura, neinvaziva, nedureroasa, care nu foloseste radiatii ionizante. Totodata, nu impune o pregatire speciala.

Ce presupune procedura

Ultrasonografia presupune folosirea unui transductor/a unei sonde si a unui gel pe care medicul il intinde direct pe piele. Undele sonore de inalta frecventa traverseaza gelul si planurile anatomice pentru a obtine imagini din interiorul corpului – acestea apar pe un ecran. Pentru ca imaginile sunt captate in timp real acestea evidentiaza structurile in dinamica, chiar si circulatia sangelui prin vasele sanguine prin semnalul doppler.

Cand este necesara procedura

Imaginile ecografice sunt in general utile in completarea diagnosticului in urmatoarele afectiuni:
  • Ruptura de tendon sau tendinita, tendonul lui Ahile si alte probleme ale tendoanelor

  • Ruptura musculara

  • Entorsele sau rupturile partiale sau complete de ligament

  • Inflamatie sau acumulare de lichid la nivelul articulatiilor

  • Modificari timpurii ale artritei reumatoide

  • Compresii nervoase precum sindromul de tunel carpian

  • Formatiuni tumorale ale tesuturilor moi

  • Chisturi

  • Hernii

  • Corpi straini la nivelul tesutului moale (ciorburi sau sticla)

  • Luxatia congenitala de sold

Cum te pregatesti pentru procedura

Imbracaminte lejera si fara prea multe bijuterii, examinarea nu necesita o pregatire prealabila la nvel musculo-scheletal.
Examinarea ecografica este foarte sensibila la miscare, iar un copil activ sau care plange poate prelungi durata procedurii. Pentru a evita acest lucru, este util sa ii explici copilului in ce consta procedura. II poti lua cu tine carti, jucarii mici sau jocuri care il distrag si fac ca timpul sa treaca mai usor pentru el. Nu sunt necesare alte pregatiri suplimentare.

Cum este efectuata procedura

In cazul anumitor examinari ecografice ale sistemului musculoscheletal, pacientul poate sta in sezut, in decubit ventral (pe burta) sau dorsal (pe spate), in functie de segmental examinat. Medicul iti poate solicita sa misti extremitatea care este examinata sau o poate misca el pentru a evalua anatomia si functionarea articulariei, muschiului, ligamentului sau tendonului.
In cazul sugarilor sau copiilor mici, majoritatea ecografiilor sunt efectuate pe masa, in pozitia pe spate.
Dupa ce te asezi pe masa de examinare, medicul va aplica un gel pe baza de apa la nivelul zonei care urmeaza sa fie examinata. Acest gel ajuta transductorul (sonda) sa realizeze un contact sigur cu organismul si sa elimine bulele de aer care se pot forma intre transductor si piele (acestea pot bloca undele sonore sa treaca in corp). Desi medicul apasa pe zona examinata, nu exista disconfort din cauza presiunii. Totusi, daca scanarea este efectuata la nivelul unei zone dureroase, poti resimti o usoara presiune.
Dupa obtinerea imaginilor, gelul poate fi indepartat de pe piele, iar zona se usuca imediat. Gelul nu pateaza si nu decoloreaza hainele.
Ecografia este nedureroasa, rapida si nu produce disconfort. Ecografia musculoscheletala dureaza, de obicei, 15-30 de minute. Dupa efectuarea procedurii, iti vei putea relua activitatile zilnice obisnuite.

Dupa ecografie

Medicul va analiza imaginile si va intocmi un raport pe care il vei inmana medicului trimitator, care iti va explica rezultatele.
Pot fi necesare consulturile ulterioare – aceste evaluari pot sa arate daca s-au produs modificari in timp; de asemenea, acestea reprezinta cea mai buna metoda pentru a observa daca tratamentul functioneaza.

Avantajele ecografiei

Ecografia standard nu are efecte daunatoare. In schimb, procedura vine cu numeroase beneficii precum:
  • Este noninvaziva (fara ace sau injectii)

  • Nu este dureroasa

  • Este disponibila si mai putin costisitoare ca alte proceduri imagistice

  • Este sigura si nu foloseste radiatii

  • Ofera imagini clare asupra tesuturilor moi care nu se vad pe radiografie

  • Furnizeaza imagini in timp real, devenind un instrument eficient in ghjidajul procedurilor invazive precum biopsiile sau aspiratiile de fluid

  • Este o procedura de care pot beneficia si pacientii cu stimulator cardiac sau care au alte implanturi metalice in corp (spre deosebire de RMN)

  • Reprezinta o alternativa excelenta la pacientii claustrofobi care au nevoie de RMN

  • Pentru ca imaginile sunt captate in timp real acestea pot arata miscarea unei structuri de tesut moale, precum tendonul, articulatia sau o extremitate

  • Ecografia este mai rapida decat RMN-ul si nu impune pacientului sa stea nemiscat, permitand realizarea procedurii si la copii fara a fi necesara sedarea

  • Articulatiile soldului la sugari, spre deosebire de cele ale adultilor, sunt in marea majoritate compuse din cartilaj, iar la ecografie se poate observa cu claritate cartilajul

Limitarile ecografiei

Ecografia musculoscheletala aduce un plus de informatii in completarea metodelor traditionale cum sunt radiografia, CT-ul si RMN-ul. Insa, desi prezinta numeroase avantaje, aceasta are limitari in evaluarea completa a tulburarilor musculoscheletice. De exemplu, radiografia si CT-ul ofera mai multe informatii privind gradul de mineralizare si gravitatea fracturilor. Totodata, RMN-ul reprezinta o procedura eficienta pentru evaluarea maduvei spinarii, a tumorilor osoase si a muschilor care nu sunt accesibile prin metode ecografice de rezolutie inalta (de exemplu, coloana vertebrala, articulatiile sacroiliace, ligamentele inrucisate etc.).

Surse:

*Serviciul este disponibil doar in Bucuresti Caramfil.

VEZI MAI MULT

Programeaza-te

online

Programeaza-te

online

Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?

Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Kinetic Sport & Medicine in legatura cu serviciile medicale solicitate

Hai să faci parte din comunitatea Kinetic!

Abonează-te la newsletter pentru a afla noutățile despre serviciile și ofertele noastre.

Ne pare rău :(

Abonarea nu a reușit.

Te rugăm să încerci din nou, acum sau mai târziu.

Felicitări

Înscrierea ta s-a realizat cu succes!

success_ok

Cererea ta a fost înregistrată cu succes