Ce ascunde durerea degetului mare de la picior

Degetele de la picioare sunt importante, in special degetul mare. Ele contribuie la o postura sanatoasa, ofera organismului echilibru, dar cel mai mult asigura un stil de mers corect, care ofera stabilitate coloanei vertebrale.

 

Stiati ca o persoana are cate 14 oase (falange) in degetele de la un picior? Fiecare deget are cate 3 astfel de oase, cu exceptia degetului mare, numit si haluce in termeni medicali, care are 2 oase extrem de puternice. Degetul mare joaca un rol critic, atat in absorbtia socurilor, cat si in propulsie. De fapt, prima articulatie metatarsofalangiana sustine intre 40%-60% din greutatea corpului in timpul fazei de sprijin a mersului.

Mobilitatea degetelor de la picioare – extrem de importanta

Mobilitatea degetelor piciorului, mai ales a degetului mare, este adesea neglijata total. Avem nevoie de o amplitudine de miscare buna pentru a realiza intregul ciclu al mersului, anume a te propulsa corect in rularea pasului cu sprijin pe degete. Mai simplu spus, daca aceasta mobilitate lipseste, corpul tinde sa triseze (face asta adesea) si alege calea care opune cea mai mica rezistenta, de cele mai multe ori compensand prin miscari gresite, cum ar fi supra-pronatia (calcatul in interior) sau supra-supinatia (calcatul pe marginea laterala a piciorului).

Desi aceste miscari compensatorii strica incaltamintea, ele sunt binevenite dupa o accidentare sau o interventie chirurgicala. Important este sa fie si temporare. Pe termen mediu si lung, acest „deficit al pasului” nu este doar o problema estetica, ci o reala provocare biomecanica pentru intregul membru inferior, dar si in relatia cu celalalt picior. Neincarcand greutatea pe degetul mare prin lipsa mobilitatii ramai practic prins intr-un cerc vicios, in care pe langa o schema de mers invatata gresit te alegi si cu un intreg lant al „slabiciunilor”:  lipsa de mobilitate a articulatilor lantului degete-glezne-genunchi-solduri-coloana aduce in final modificari degenerative timpurii si evident, aparitia durerii. Iar durerea resimtita fie la baza degetului mare, fie la nivelul talpilor sau gleznelor este o durere care nu poate fi ignorata si care poate ascunde afectiuni medicale serioase.

5 afectiuni comune ale degetului mare de la picior

Artroza

Conform reprezentantilor Societatii Ortopedice Americane, artroza sau hallux rigidus este cea mai frecventa cauza a durerii resimtite la baza degetului mare. Consta in distrugerea cartilajului de la nivelul articulatiei degetului mare, apare cu precadere in cazul femeilor, afectand o persoana din 40 cu varsta cuprinsa intre 30 si 60 de ani.

Entorsa

Este o leziune traumatica a articulatiei degetului mare care apare mai ales in timpul activitatilor sportive. Afectiunea apare, de obicei, din cauza indoirii repetitive a degetului mare in sus sau a blocarii mecanice a acestuia.

Guta

Aceasta afectiune apare ca urmare a acumularii acidului uric in articulatiile unei persoane, provocand cristalizarea articulatiilor si aparitia durerii.

Monturile

Reprezinta deformarea articulatiei de la baza degetului mare, aparuta ca urmare a inflamatiei articulatiei. Articulatia iese in afara si creeaza o umflatura vizibila pe partea piciorului. Aceasta anomalie face ca degetul sa se indrepte in directia opusa si sa se suprapuna peste degetul de langa el.

Sesamoidita

Sesamoidele sunt oase care se conecteaza la tendoane sau sunt incorporate in muschi. Rotula, de exemplu, este cea mai mare dintre acestea. Sesamoidita apare atunci cand tendoanele din jurul sesamoidului de sub degetul mare se inflameaza sau se irita. Aceasta afectiune este frecventa la sportivi si dansatori de balet.

Durerea degetului mare poate fi inlaturata

Odata aflata cauza durerii de la nivelul degetului mare sau de la nivelul piciorului, specialistii in kinetoterapie pot stabili un program de exercitii medicale eficiente care sa inlature durerea si care sa contribuie, implicit, la imbunatatirea mobilitatii intregului organism.  Aceste exercitii, inclusiv cele care tin de partea de incalzire (stretching), vor provoca putina durere/discomfort la inceput, dar se vor realiza progresiv si bland pana cand pacientul depaseste discomfortul.

Cu ajutorul analizei posturo-plantare se pot genera talonete personalizate, iar prin fizioterapie durerile membrelor inferioare pot fi ameliorate. Trebuie mentionat ca exercitiile medicale corect prescrise raman esentiale pentru tratarea cauzelor acestor probleme pe termen lung.

Dr. Mihaela Parnia, medic specialist Medicina fizica si reabilitare

Surse:

Programeaza-te

online

Programeaza-te

online

Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?

Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Kinetic Sport & Medicine in legatura cu serviciile medicale solicitate

Hai să faci parte din comunitatea Kinetic!

Abonează-te la newsletter pentru a afla noutățile despre serviciile și ofertele noastre.

Ne pare rău :(

Abonarea nu a reușit.

Te rugăm să încerci din nou, acum sau mai târziu.

Felicitări

Înscrierea ta s-a realizat cu succes!

success_ok

Cererea ta a fost înregistrată cu succes