Rest Ice Compression Elevation

Rest (repaus)

Repausul segmentar, al zonei sau al articulatiei afectate, este un factor important in procesul de vindecare. Continuarea mobilizarii zonei afectate va accentua durerea, inflamatia locala, riscand chiar agravarea leziunii. Este modul in care organismul ne “spune” STOP!
Exista doua motive principale pentru care repausul post-traumatic este foarte important:

  • protejam, in acest fel, tesutul lezat (muschi, tendon, ligament etc.) de o eventuala agravare a traumatismului;

  • organismul are nevoie de repaus pentru a utiliza energia necesara unei vindecari eficace.

Nu se incarca membrul inferior afectat (daca traumatismul afecteaza acest segment), ortostatismul sau mersul sunt interzise pana in momentul efectuarii evaluarii medicale corespunzatoare. Uneori, repausul se limiteaza doar la activitati specifice; de exemplu, mersul poate fi permis, dar nu si sprintul, alergatul. Dar, daca leziunea este mai grava, carjele s-ar putea sa fie necesare pentru cateva zile.
tului locomotor. Kinetoterapeutii din cadrul clinicii noastre sunt printre cei mai buni specialisti in utilizarea celor mai moderne metode de investigare ale tonusului si fortei musculare, precum si ale mobilitatii articulare.

Ice (gheata)

Gheata aplicata pe zona afectata combate durerea pe termen scurt si previne sau reduce considerabil edemul local, inflamatia, prin reducerea fluxului sanguin in zona respectiva. Totusi, trebuie retinut ca gheata nu se lasa mai mult de 20 minute odata pe zona afectata, existand riscul lezarii tegumentului la expuneri mai lungi. Cea mai buna metoda este reprezentata de aplicarea compreselor reci timp de 15 minute, dupa care se face o pauza 20 minute, timp de 4-8 ori pe zi. Pentru zonele cu tesut muscular si adipos redus, cum este cazul degetelor, aplicatiile cu gheata se limiteaza la 10 minute odata.

Compression (compresie)

Compresia, obtinuta prin bandaje compresive elastice, limiteza si reduce edemul local care incetineste procesul de vindecare. De asemenea, la unii pacientii, compresia locala diminueaza si sindromul dureros. Trebuie avut grija la aplicarea bandajelor; acestea nu trebuie sa fie prea stranse, deoarece pot actiona ca un garou, oprind fluxul sanguin local. Local, nu trebuie sa se accentueze durerea, sa apara furnicaturi sau modificari de culoare si temperatura (in special la nivelul degetelor). Prezenta acestor simptome si semne obliga la desfacerea bandajului si aplicarea lui mai lejera. De asemenea, bandajul elastic trebuie reaplicat la un interval de 4 ore.

Elevation (elevat, ridicat)

Se refera la ridicarea zonei afectate peste planul inimii cu aproximativ 15 cm, pentru a reduce edemul local prin cresterea intoarcerii venoase. Prezenta sindromului Raynoud, a diabetului sau a oricarei alte afectiuni sau conditii care asociaza reducerea fluxului sanguin catre membrele superioare si/sau inferioare reprezinta contraindicatii pentru terapia RICE.

Articole din aceeasi categorie

Cele mai citite articole

Cele mai recente articole

Programeaza-te

online

Programeaza-te

online

Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?

Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Kinetic Sport & Medicine in legatura cu serviciile medicale solicitate

Hai să faci parte din comunitatea Kinetic!

Abonează-te la newsletter pentru a afla noutățile despre serviciile și ofertele noastre.

Ne pare rău :(

Abonarea nu a reușit.

Te rugăm să încerci din nou, acum sau mai târziu.

Felicitări

Înscrierea ta s-a realizat cu succes!

success_ok

Cererea ta a fost înregistrată cu succes