Refacere si recuperare sportiva

12 septembrie, 2024

12 septembrie, 2024

Kinetoterapeutii din cadrul clinicii Kinetic Sport & Medicine evalueaza dezvoltarea fizica a sportivilor, recunosc deficientele fizice, le previn si aplica programe individualizate pentru recuperarea deficientelor pre-existente si a celor aparute ca urmare a practicilor sportive incorecte.
Printre deficientele intalnite cel mai des se numara: oboseala patologica, supraincordarea musculara si supraantrenamentul. In aceste situatii, kinetoterapeutii au drept scop final refacerea completa a sportivilor. Pentru recuperarea sportiva, kinetoterapeutii includ in programele individualizate grupe de exercitii recuperatorii, pe segmente corporale.
In cadrul terapiei de recuperare sportiva, pacienul este evaluat clinic, paraclinic si functional. Evaluarea clinica vizeaza patologia musculoscheletala. Kinetoterapeutul identifica problema (in cazul in care exista o problema) si apreciaza timpul necesar tratamentului in vederea recuperarii sportive.

Pre-competitional

Cand practicam un sport la intensitate mai mare, la nivel muscular se acumuleaza acid lactic care contribuie la oboseala musculara, iar in anumite conditii acest factor contribuie la oboseala patologica, supraantrenament. Kinetoterapeutii au grija sa previna aceste manifestari de oboseala, printr-o diminuare a activitatii musculare.
Pentru prevenirea riscului unor leziuni musculo-scheletale, kinetoterapeutii are drept obiectiv dezvoltarea abilitatilor motorii specifice sportului practicat inainte ca sportivul sa revina in competitii. De asemenea, kinetoterapeutul integreaza toate componentele a programului pre-recuperator in programul de antrenament individual.
In cazul in care sportivul hotaraste ca nu are nevoie de un kinetoterapeut pe durata competitiilor risca sa faca febra musculara, chiar si accidentari, din lipsa exercitiilor de incalzire sau de refacere. Kintoterapeutii din cadrul clinicii Kinetic Sport & Medicine detin cunostintele necesare pentru a stabiliza sportivul, iar in cazul in care este necesar il trimit catre medicul specialist, daca afectiunea depaseste sfera lor de competenta.

Inter-competitional

Kinetoterapeutii includ in tratamentele individuale atat tehnici specifice de masaj, cat si exercitii de stretching si alte tratamente pentru refacere sportiva, in scopul scaderii riscului de accidentare. Stretchingul contribuie la reducerea contracturilor musculare, scade durerea, tensiunea musculara si oboseala fizica. Aceasta tehnica are drept rezultat cresterea amplitudinii de miscare.
De asemenea, exercitiile de stretching contribuie la cresterea flexibilitatii, mentinerea unei stabilitati constante a articulatiilor si ofera protectie impotriva accidentarilor. Astfel, cu ajutorul tehnicilor de stretching, muschii sunt intinsi dupa ce au fost intariti in cadrul antrenamentului, iar riscul micro-traumelor scade considerabil.

Pentru acelasi scop se combina stretchingul cu masajul, in cadrul tratamentelor individuale. Masajul contribuie la reducerea durerii, micsorarea contracturii musculare, imbunatateste circulatia sanguina locala si metabolismul. In cazul in care se doreste ameliorarea tousului muscular, kinetoterapeutul aplica un masaj mai profund.

Pro-ocmpetitional

Temperatura scazuta a mediului inconjurator sau umiditatea crescuta a aerului contribuie la scaderea elasticitatii musculare. In cazul cresterii temperaturii, scade vascozitatea colagenului. Sportivii afectati de acesti factori prezinta o predispozitie la intinderi si rupturi musculare, mai ales la inceputul antrenamentului. De asemenea, reprezinta un pericol de accidentare daca sportivul nu a facut o incalzire corecta inaintea antrenamentului sau isi antreneaza inegal anumie grupe musculare antagoniste.
Intinderile musculare reprezinta cea mai usoara forma de leziune musculara. In acest caz, apare brusc durerea in timpul efectuarii unei miscari. Primul ajutor acordat de kinetoterapeut incepe prin punerea in repaus a muschiului lezat, prin imobilizare si aplicatii refrigerante (gheata) local. Inceperea unui nou antrenament se face acordand o grija speciala incalzirii.
In cazul unor afectiuni precum tendinita (afectiune a tendonului), tratamentul aplicat de kinetoterapeut presupune masajul cu gheata in primele 48 de ore de la accident. Rupturile musculare necesita tratamente fizioterapeutice complexe asociate cu tehnici de kinetoterapie, alcatuite intr-un tratament individual.
Frecvent, sportivii sufera entorse, luxatii, leziuni de menisc, instabilitate post-traumatica a genunchiului, disjunctii etc. In aceste cazuri, kinetotarapeutul aplica imediat (in primele 24 de ore) un tratament prin spray refrigerant sau aplicare cu gheata, repaus segmentar, contentie elastica. Recastigarea totala a functiei articulare necesita o perioada (stabilita in functie gravitatea afectiunii) de tratament fizioterapeutic si gimnastica medicala.

Articole din aceeasi categorie

Cele mai citite articole

Cele mai recente articole

Hai să faci parte din comunitatea Kinetic!

Abonează-te la newsletter pentru a afla noutățile despre serviciile și ofertele noastre.

Ne pare rău :(

Abonarea nu a reușit.

Te rugăm să încerci din nou, acum sau mai târziu.

Felicitări

Înscrierea ta s-a realizat cu succes!

success_ok

Cererea ta a fost înregistrată cu succes