05 septembrie, 2024
05 septembrie, 2024
05 septembrie, 2024
2.sechele cardiovasculare (dereglari de ritm, insuficienta cardiaca, miocardite, tromboembolii, coagulopatii);
3.afectarea musculo-scheletala (reducerea tonusului si a rezistentei fizice, slabiciune musculara, scaderea mobilitatii articulare, dureri musculare, dereglari de echilibru si mers, reducerea tolerantei la efort, limitarea activitatilor cotidiene, hipomobilitate, parestezii);
4.sindromul post-terapie intensiva si sindromul de oboseala post-virala (lipsa de energie), afectarea comunicarii, disfagia si subnutritia, tulburari de natura psihologica (anxietate, depresie etc.);
Ridica incet umerii inspre urechi, apoi relaxeaza-i, revenind la pozitia initiala.
Tine bratele libere pe langa corp, roteste incet umerii inainte si inapoi.
Stand in picioare cu bratele pe langa corp, gliseaza (lasa sa alunece lin) alternativ cate un brat spre podea aplecand, totodata, corpul in lateral.
Ridica si coboara alternativ cate un genunchi.
In picioare, flecteaza si extinde gleznele alternativ, pentru fiecare picior.
Din pozitia sezut, cu genunchiul intins, executa cercuri in ambele sensuri si repeta si cu celalalt picior.
Mers pe loc. Daca este necesar, tine-te de un scaun sau de o suprafata stabila.
Paseste alternativ pe o treapta sau un prag, cu revenire la pozitia initiala. Daca este necesar, tine-te de balustrada si asaza un scaun in apropiere, pentru a te odihni.
Mers pe jos. Utilizeaza un cadru de mers, carje sau baston, daca este necesar. Alege un traseu relativ plat.
Alergare sau ciclism. Treci la aceasta etapa doar dupa ce consulti un specialist, deoarece este important sa fii in siguranta din punct de vedere medical.
Cu bratele pe langa corp, tine o greutate in fiecare mana cu palmele indreptate spre inainte. Ridica usor partea inferioara a ambelor brate (flexie la nivelul cotului) atunci cand ridici greutatile.
Flotari la perete. Asaza mainile pe un perete la nivelul umerilor, cu degetele orientate in sus si picioarele la aproximativ un picior de perete. Mentine corpul drept si, incet, apropie corpul de perete flexand coatele, pe urma impinge usor palmele pe perete extinzand coatele.
Ridicare laterala a bratului. Tine o greutate in fiecare mana, cu bratele pe langa corp si cu palmele orientate spre podea. Ridica ambele brate in lateral, pana la nivelul umerilor (dar nu mai sus), si, apoi, coboara-le incet. Poti face acest exercitiu asezat sau in picioare.
Genuflexiune (indoirea genunchilor). Coboara trunchiul prin flexia membrului inferior pana atingi un unghi de 90 de grade la nivelul genunchiului, fara ca genunchiul sa depaseasca varful degetului mare de la picior. Poti sa te ajuti de un scaun plasat in spatele genunchilor.
Extensie genunchi. Asaza-te pe un scaun cu picioarele apropiate. Extinde alternativ fiecare membru inferior si mentine pozitia finala pentru 3 secunde; revino la pozitia initiala si executa aceeasi miscare cu celalalt picior.
Semi-genuflexiune. Stai cu spatele la un perete. Asaza calcaiele la aproximativ un picior de perete. Tine spatele lipit de perete si indoaie incet genunchii, astfel incat spatele sa alunece pe perete, insa nu cobori bazinul mai jos de nivelul genunchilor.
Ajustarea asteptarilor pe care le ai cu privire la activitatile pe care le poti desfasura intr-o zi. Stabileste-ti obiective realizabile – inclusiv coboratul din pat, spalatul sau imbracatul sunt toate dovezi importante de progres atunci cand esti foarte obosit, slabit sau te confrunti cu dificultati respiratorii. Retine, deci, ca orice tip de miscare conteaza.
Economiseste-ti energia prin efectuarea din pozitia sezut a anumitor activitati – de exemplu, cand faci dus, cand te imbraci sau cand gatesti. Incearca, pe cat posibil, sa eviti acele sarcini care iti impun pozitia ortostatica (statul in picioare), aplecarea sau ridicarea dupa anumite obiecte, precum si statul ghemuit timp indelungat.
Fa totul cu masura si incearca sa alternezi sarcinile usoare cu cele dificile. Nu uita sa iti acorzi si timp pentru odihna pe parcursul zilei.
Permite-le celorlalti sa te ajute cu sarcinile care inca sunt dificile pentru tine. Ingrijirea copiilor, cumparaturile, pregatirea mesei sau sofatul ar putea fi complicate in acest moment.
Incepe treptat activitatile. Nu incerca sa intri in valtoarea activitatilor cotidiene pana nu te simti pregatit pentru a face acest pas.
Respiratie superficiala
SaO2 (saturatia oxigenului) scazuta <95%
TA (tensiunea arteriala) (<90>140/90)
Frecventa cardiaca peste 100 bpm
Temperatura >37
Dureri in piept
Tuse severa
Vertij (ameteala)
Palpitatii
Pierderea echilibrului
Cefalee (durere de cap)
Cand lucreaza la computer, scaunul copilului trebuie pozitionat astfel incat sa i se potriveasca:
Programeaza-te
online
Programeaza-te
online
Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?
Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Kinetic Sport & Medicine in legatura cu serviciile medicale solicitate
Utile
Servicii
Afectiuni adulti
Afectiuni copii
Abonează-te la newsletter pentru a afla noutățile despre serviciile și ofertele noastre.
Ne pare rău :(
Abonarea nu a reușit.
Te rugăm să încerci din nou, acum sau mai târziu.