Importanta kinetoterapiei

17 noiembrie, 2020

17 noiembrie, 2020

Specialitatea de Recuperare medicala ajuta pacientii cu afectiuni medicale ce includ aparatul musculoscheletal, dar si patologiile de ordin neurologic si reumatologic, traumatisme sau dizabilitati care le limiteaza capacitatea de miscare si de derulare a activitatilor fizice zilnice obisnuite. Un program individualizat de recuperare medicala contribuie la reluarea unui nivel optim functionare, incurajand totodata o serie de schimbari legate de stilul de viata care pot contribui la prevenirea eventualelor patologii. Procedurile kinetoterapeutice imbunatatesc starea generala de bine si sanatatea in ansamblu. Iata mai multe informatii care sa te convinga de ce este kinetoterapia atat de importanta.

Ce inseamna kinetoterapia

Cand vorbim despre kinetoterapie ne referim la miscarile umane si la omul in miscare. Kinetoterapia defineste domeniul care studiaza mecanismele neuromusculare si articulare ale organismului uman. Kinetoterapia presupune un ansamblu de programe, tehnici si principii de structurare care se adreseaza organismului uman in scop profilactic, terapeutic, recuperator si compensatoriu. Principalele categorii de tehnici pe care se bazeaza kinetoterapia sunt tehnicile anakinetice si cele kinetice. Prima categorie cuprinde imobilizarea si posturile, pe cand cea kinetica acopera tehnici dinamice si statice (mobilizare activa si pasiva pentru tehnicile dinamice, respectiv contractii izometrice si relaxare musculara pentru tehnicile statice).

Beneficiile kinetoterapiei sunt multiple, incepand cu efectele pozitive asupra capacitatii cardiovasculare, reeducarea respiratorie, cresterea capacitatii organismului la efort, refacerea fortei musculare si cresterea rezistentei la efort, corectarea posturii corpului, imbunatatirea functiilor de coordonare, control si echilibru, relaxare, reeducarea sensibilitatii.

De asemenea, kinetoterapia este utilizata cu succes si in tratamentul afectiunilor aparatului locomotor, afectiunilor reumatice, neurologice, metabolice, afectiunile congenitale etc..

Rolul kinetoterapeutului

Kinetoterapeutii, prin intermediul miscarii, exercitiilor, terapiei manuale, invatarii si sfaturilor, ajuta pacientii sa gestioneze durerea asociata traumatismului suferit sau a bolii respective, prevenind, in acelasi timp, dezvoltarea complicatiilor sau a altor afectiuni. Acestia faciliteaza recuperarea, rolul lor fiind acela de a reda independenta pacientilor cat mai mult timp posibil.

Desi exista rezultate dovedite in urma procedurilor terapeutice, multe persoane nu apeleaza la acestea cu toate ca au nevoie. Unul dintre motivele invocate pentru care oamenii evita kinetoterapia este teama de durere in timpul terapiei. Este, prin urmare, important de stiut, ca in timpul exercitiilor nu ar trebui sa resimti niciunfel de durere. Poate exista un oarecare disconfort minor, insa nu durere, ne asigura specialistii.

Kinetoterapeutii nostri extrem de pregatiti de la Kinetic Sport & Medicine isi folosesc experienta, cunostintele si abilitatile pentru a imbunatati afectiuni din sfera neuromusculoscheletica (durere de spate, traumatisme sportive, artrita), respiratorie, neurologica (AVC, scleroza multipla, boala Parkinson), cardiovasculara (boala cardiaca cronica, reabilitare dupa infarct de miocard) si respiratorie (astm, boala pulmonara obstructive cronica – BPOC, fibroza chistica).
Ii gasesti in Bucuresti, Cluj Napoca si Iasi. Afla datele de contact de aici.

Beneficiile kinetoterapiei

In urma unui traumatism, gestionarea durerii in viata de zi cu zi se poate dovedi un proces dificil si pentru ca te impiedica sa realizezi anumite activitati necesare sau sa participi la activitati sportive care implica zona afectata, fie ca este vorba de mana, picior sau alta parte a corpului. Dar, cu ajutorul kinetoterapiei, vei putea tine sub control durerea si vei reveni treptat la stilul de viata anterior. Kinetoterapia contribuie la ameliorarea durerii, indiferent de grad, fie ca este cronica sau minora. In cadrul fiecarei sedinte, specialistul iti va recomanda anumite exercitii, iti va arata si explica felul in care sa le efectuezi si vei avea tema pentru acasa exersarea repetata a acelor miscari. Exista persoane care, dupa 1-2 sedinte, considera ca nu mai este necesara revenirea la kinetoterapeut, insa aceasta abordare este gresita. Mergi in continuare la sedintele programate, pentru ca specialistul sa observe progresele pe care le-ai facut si pentru a-ti oferi sprijin in continuare, pana la recuperarea completa. Efectuarea unor miscari nerecomandate de specialist iti poate agrava problema si poate determina complicatii ulterioare. Iti prezentam o serie de avantaje ale kinetoterapiei:

De ce au nevoie si persoanele sanatoase

Majoritatea credem ca vizita la kinetoterapeut trebuie sa se intample doar dupa ce suferim un traumatism si dorim recuperarea imediata. Un aspect mai putin cunoscut este ca si persoanele sanatoase pot apela la serviciile unui kinetoterapeut, deoarece ingrijirea preventiva poate reduce semnificativ riscul de traumatism, venind, totodata, cu numeroase alte avantaje. Cu cat ai musculatura mai puternica si cu cat te mentii mai activ, cu atat mai usor treci peste anumite probleme fara sa suferi rani severe, iar, daca acest lucru se intampla, recuperarea este, in general, de scurta durata in comparatie cu cea a persoanelor sedentare.

Surse:

Articole din aceeasi categorie

Cele mai citite articole

Cele mai recente articole

Programeaza-te

online

Programeaza-te

online

Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?

Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Kinetic Sport & Medicine in legatura cu serviciile medicale solicitate

Hai să faci parte din comunitatea Kinetic!

Abonează-te la newsletter pentru a afla noutățile despre serviciile și ofertele noastre.

Ne pare rău :(

Abonarea nu a reușit.

Te rugăm să încerci din nou, acum sau mai târziu.

Felicitări

Înscrierea ta s-a realizat cu succes!

Cererea ta a fost înregistrată cu succes