05 decembrie, 2022
05 decembrie, 2022
05 decembrie, 2022
Stress-ul, sedentarismul si statul peste program au devenit o normalitate in zilele noastre, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne insusim acest stil de viata permanent.
Statul jos, in fata calculatorului, pe perioade lungi de timp este extrem de nociv pentru corpul uman.
Durerea, discomfortul, starea psihica proasta sunt cea mai mica problema, sedentarismul duce in timp la scurtarea prematura a vietii.
O analiza a 13 studii a aratat ca persoanele care stau mai mult de 8 ore pe zi fara sa desfasoare nicio activitate fizica prezinta un risc de deces comparativ cu cel al obezitatii si al fumatului.
Ce probleme pot provoca sedentarismul si statul prelungit la birou:
Scaderea masei musculare global/hipotrofia musculara de inactivitate
Odata cu scaderea masei musculare avem si o scadere a nivelului de energie, muschii fiind principala sursa de ‘combustibil’ a organismului.
Instabilitate articulara prin dezechilibru muscular
Aparitia artrozelor precoce
Rigiditate articulara
Osteoporoza precoce
Scaderea andurantei la efort (nu reusim sa urcam nici 2 etaje fara sa obosim)
Sedentarismul este considerat factor de risc pentru bolile cardiovasculare
Hipertensiune arteriala si cresterea nivelelor de cholesterol
Obezitatea – Statul ore in sir la birou reduce consumul energetic al organismului. La persoanele obeze, acumularea de rezerve energetice sub forma de grasime este accentuata. Totodata, obezitatea este factor de risc pentru aparitia sindromului metabolic si a bolilor de inima.
Diabet zaharat de tip 2 – Sedentarismul poate modifica modul in care organismul metabolizeaza zaharul consumat. Mai exact, este afectata sensibilizarea la actiunea insulinei, hormonul care regleaza nivelul glicemiei. Aceste modificari din organism pot duce la aparitia diabetului zaharat de tip 2. Potrivit unor cercetari, sedentarismul poate creste cu pana la 112% probabilitatea de instalare a diabetului zaharat de tip 2.
Anxietate si depresie
Scaderea imunitatii
Tulburari ale tranzitului intestinal (constipatie, balonare)
Factor in aparitia anumitor forme de cancer – Inactivitatea fizica este asociata cu aparitia anumitor tipuri de cancer, printre care cel de colon, de plamani si de endometru. Un studiu publicat in Jurnalul Institutului National de Cancer din SUA a aratat ca statul prea mult pe scaun poate creste cu 24% riscul de aparitie a cancerului de colon, cu 21% probabilitatea de aparitie a cancerului pulmonar si cu 24% a celui de endometru.
Jobul la birou, care implica folosirea indelungata a mouse-ului si a tastaturii poate in timp sa duca la aparitia unor neuropatii de entrapement cum ar fi Sindromul de tunel carpian (afectarea nervului median la nivelul incheieturii pumnului, in canalul capian, cu aparitia senzatiilor dureroase si de amorteala la nivelul fetei palmare a degetelor 1,2,3 si ½ radiala a degetului 4)) sau Sindromul de tunel cubital (afectarea nervului ulnar la nivelul cotului cu dureri si senzatie de amorteala la nivelul degetelor 4 si 5 ).
agravarea discopatiilor lombare sau cervicale – daca suferi deja o patologie la nivelul coloanei vertebrale, e posibil, pe seama inactivitatii fizice sa prezinti durere mai frecvent la acest nivel din cauza slabirii musculaturii paravertebrale
agravarea artrozelor (ex: gonartroza, coxartoza) prin dezechilibrul si scaderea tonusului musculaturii de stabilizare articulara.
distrugerea cartilajului articular
Daca ai un serviciu care implica stat indelung la birou, este recomandat sa adopti cateva masuri:
Iuati o pauza de mers la fiecare 30 de minute de stat la birou
Cand vorbiti la telefon, este indicat sa va plimbati prin camera
Puteti incerca un birou cu inaltime reglabila, astfel incat sa puteti lucra stand in picioare
daca locul de munca o permite, putem sta in timpul programului pe o minge de aerobic
mersul pe jos catre locul de munca sau parcarea masinii mai departe pentru a efectua macar o parte din drum pe jos
20 de minute de exercitii zilnice la trezire sau macar de 3 ori pe saptamana
evitarea folosirii liftului
targetarea a 10000 de pasi facuti zilnic
Activitatea fizica trebuie reluata treptat, cu cresterea zilnica a kilometrilor parcursi, a etajelor urcate si a exercitiilor efectuate. Putem suplimenta in weekend cu plimbari in natura si mers pe bicicleta.
Trebuie sa profitam din plin de anotimpul cald pentru a avea o crestere gradata a activitatii fizice.
Deasemenea urmarirea indeaproape de catre un kinetoterapeut si efectuarea unor exercitii pentru intarirea musculaturii si articulatiilor e binevenita deoarece exercitiile trebuie sa fie executate corect.
Programeaza-te
online
Programeaza-te
online
Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?
Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Kinetic Sport & Medicine in legatura cu serviciile medicale solicitate
Utile
Servicii
Afectiuni adulti
Afectiuni copii
Abonează-te la newsletter pentru a afla noutățile despre serviciile și ofertele noastre.
Ne pare rău :(
Abonarea nu a reușit.
Te rugăm să încerci din nou, acum sau mai târziu.