Diviziunea responsabila pentru aparitia discopatiei lombare este coloana lombo-sacrata (mai precis, discurile intervertebrale corespunzatoare acestei zone). Discopatia se evidentiaza intre vertebrele L4-L5 sau L5-S1.
Discopatia lombara reprezinta o afectiune care apare in urma degenerarii discurilor intervertebrale de la nivelul coloanei lombare. In multe cazuri, patologia poate fi asimptomatica, insa, daca sunt prezente manifestari clinice, simptomatologia specifica este durerea in zona de jos a spatelui, constanta, cu grade diferite de disconfort. Afla, in cele ce urmeaza, de ce apare discopatia lombara, ce factori de risc o pot agrava, cum se poate diagnostica si ce optiuni terapeutice exista.
Coloana vertebrala este formata din 33-34 de vertebre, separate prin niste structuri numite discuri intervertebrale. Impartirea pe zone anatomice a coloanei vertebrale, cu orientare de sus in jos, se face in:
Coloana cervicala – primele 7 vertebre;
Coloana toracala – urmatoarele 12 vertebre;
Coloana lombara – urmatoarele 5 vertebre;
Coloana sacrala – 5 vertebre;
Coloana coccigiana – 4/ 5 vertebre.
Diviziunea responsabila pentru aparitia discopatiei lombare este coloana lombo-sacrata (mai precis, discurile intervertebrale corespunzatoare acestei zone). Discopatia se evidentiaza intre vertebrele L4-L5 sau L5-S1.
Rolul discurilor intervertebrale este de a absorbi socurile generate la acest nivel. Acest fapt este posibil datorita structurii lor specifice, realizate dintr-un nucleu pulpos (ce contine fluid) si un nucleu fibros.
In timp, fluidul (apa) din structura nucleului pulpos incepe sa se resoarba, cauzand o deshidratare a discurilor. Din aceasta cauza, socul nu mai poate fi amortizat cu aceeasi eficienta, iar straturile din exteriorul discului incep sa preia mai multa presiune decat in mod normal. Drept consecinta, inelele externe incep sa se rupa, determinand, in timp, pierderea unei cantitati si mai mari de fluid, precum si aparitia durerii lombare specifice.
Pe masura ce inelele exterioare incep sa degenereze progresiv, cauzand si mai multe ruperi de tesut, nucleul pulpos poate parasi locul sau anatomic, prin rupere fata de tesutul inconjurator, si, astfel, poate produce compresie asupra structurilor nervoase din jur. Acest fenomen poarta numele de hernie de disc.
Pe langa stabilirea varstei drept cauza principala pentru care se produce discopatia lombara, exista anumiti factori de risc, care pot creste probabilitatea ca aceasta patologie sa apara, la un moment dat al vietii. Astfel, printre cei mai importanti factori de risc, se numara:
Lipsa activitatii fizice – musculatura de la nivelul spatelui, mai ales cea care sustine coloana vertebrala, este extrem de importanta in gestionarea socurilor si in mentinerea posturii, astfel ca o musculatura slab dezvoltata poate deveni un factor de risc semnificativ in aparitia discopatiei lombare;
Accidentarile la nivelul coloanei vertebrale – reprezinta un factor de risc major, in special in cazul persoanelor sedentare;
Activitatile care necesita ridicarea de greutati mari – genereaza o presiune suplimentara la nivelul coloanei vertebrale, deci va interveni o degenerare mai rapida a discurilor lombare.
Manifestarile clinice intalnite in discopatia lombara apar, de obicei, in intervalul de varsta 20-50 de ani. Simptomatologia se afla in stransa legatura cu localizarea discului intervertebral afectat, dat fiind raportul sau cu terminatiile nervoase din jur. Astfel, printre semnele si simptomele prezente in aceasta afectiune, se afla:
Durerea din zona lombara – numita si lombalgie sau lumbago, este agravata la miscarea inainte si inapoi a trunchiului, la mentinerea aceleiasi pozitii pentru mult timp, in timpul tusei si stranutului;
Durerea iradiata in zona fesiera si la nivelul membrelor inferioare;
Spasmele muschilor spatelui;
Slabiciunea musculara si senzatia de amorteala in membrele inferioare;
Diminuarea reflexelor membrelor inferioare;
Modificarile functiei aparatelor digestiv si urinar.
In cadrul unui consult medical, primele etape diagnostice parcurse sunt preluarea istoricului medical al pacientului si efectuarea unui examen fizic complet. Avand in vedere ca durerea din discopatia lombara poate fi comuna si altor afectiuni, exista cateva tipuri de investigatii suplimentare, care se pot realiza pentru a pune un diagnostic de certitudine.
Astfel, etapele diagnostice suplimentare sunt:
Radiografia – investigatie imagistica standard, usor de efectuat, utila in evidentierea structurii vertebrelor;
Computerul tomograf (CT-ul) – ofera o calitate imagistica superioara fata de radiografie;
Rezonanta magnetica nucleara (RMN-ul) – este un test imagistic neiradiant, cu o calitate superioara a imaginilor, util atat in identificarea structurilor osoase, cat si a celor moi (musculatura, straturi de grasime, organe);
Electromiograma – evalueaza raspunsul muscular in urma stimularii electrice, fiind folosita in identificarea gradului de afectare a inervatiei muschiului respectiv (pentru o potentiala compresie asupra nervului, generata de discul intervertebral herniat);
Testele de sange – folosite, in special, in cazul suspiciunii unor infectii sau tumori.
In functie de severitatea durerii lombare, precum si de gradul de afectare al discurilor intervertebrale, exista mai multe optiuni terapeutice, care pornesc de la tratamentul conservator si pot ajunge pana la interventia chirurgicala.
In cazurile simple, unde gradul durerii nu creeaza un disconfort major, gimnastica medicala, terapia manuala si administrarea unui tratament simptomatic reprezinta metodele de electie. De asemenea, pe termen lung, trebuie luate in considerare mentinerea unei greutati optime si evitarea efectuarii unor miscari vicioase (care pot pune presiune suplimentara asupra discurilor intervertebrale). Tot aici sunt recomandate procedurile de decompresie vertebrala cat si utilizarea tehnologiei MedX pentru dezvoltarea personalizata a musculaturii profunde din zona coloanei lombare.
Antiinflamatoarele – ex: ibuprofenul;
Corticosteroizii – ex: prednison, administrat pe o durata scurta de timp;
Relaxantele musculare – ex: ciclobenzaprina;
Antialgicele – paracetamol, codeina, morfina, oxicodona (in functie de gradul de severitate al durerii).
Daca severitatea discopatiei lombare depaseste capacitatea tratamentului conservator, se poate opta pentru o asociere de fizioterapie, kinetoterapie si tratament medicamentos, adaptat gradului afectarii. Printre posibilele preparate (medicamente pentru discopatie lombara) care pot fi incluse in schema terapeutica doar cu recomandarea unui medic specialist, se regasesc:
Atunci cand nici tratamentul conservator, nici cel medical nu s-au dovedit a fi eficiente, se opteaza pentru tratamentul chirurgical. Exista trei tipuri majore de proceduri care se pot realiza:
Decompresia lombara – se excizeaza un fragment dintr-o vertebra adiacenta discului afectat, cu scopul reducerii compresiei asupra nervilor lombari si cresterii gradului de mobilitate al coloanei;
Fuziunea vertebrala lombara – presupune excizia unei parti destul de mari din discul vertebral si inlocuirea ei cu material osos, cu scopul reducerii compresiei si deplasarii discului;
Inlocuirea discului intervertebral – presupune extirparea completa a discului afectat si inlocuirea lui cu unul artificial.
Cea mai buna masura pentru evitarea aparitiei discopatiei lombare o reprezinta reducerea, pe cat de mult posibil, a factorilor de risc cunoscuti. Astfel, mentinerea unei greutati corporale optime, dezvoltarea musculaturii spatelui, reducerea la minimum a ridicarii greutatilor mari si mentinerea unei posturi corecte a coloanei vertebrale constituie metodele de preventie cele mai eficiente.
In concluzie, dat fiind modul ei de aparitie, discopatia lombara este o afectiune destul de comuna, la momentul actual. Cu cat este adresata si diagnosticata mai devreme o durere lombara cauzata de o discopatie, cu atat va fi mai usoara gestionarea ei si, astfel, se va putea opta pentru un tratament conservator sau medical, in favoarea unuia chirurgical. Totusi, indiferent de gradul severitatii, optiunile terapeutice disponibile pot reduce durerea lombara si pot trata cauza discopatiei.
Bibliografie
Discopatia. Hernia de disc https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/lumbar-disc-disease-herniated-disc
Discopatia. Degenerarea discurilor intervertebrale https://www.spine-health.com/conditions/degenerative-disc-disease/lumbar-degenerative-disc-disease-symptoms
Tehnologie Kinetoterapie
Tehnologie Fizioterapie
Servicii
Programeaza-te
online
Programeaza-te
online
Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?
Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Kinetic Sport & Medicine in legatura cu serviciile medicale solicitate
Utile
Servicii
Afectiuni adulti
Afectiuni copii
Abonează-te la newsletter pentru a afla noutățile despre serviciile și ofertele noastre.
Ne pare rău :(
Abonarea nu a reușit.
Te rugăm să încerci din nou, acum sau mai târziu.