Platfusul: simptome, diagnostic, tratament

Platfusul este cunoscut in popor si sub denumirea de picior plat. El reprezinta una dintre cele mai frecvente modificari de biomecanica a mersului, afectand pana la 30% din populatie, si poate fi diagnosticat si tratat corespunzator pana la atingerea varstei de adult.

Ce este platfusul?

Platfusul este o deformare a picioarelor, produsa prin prabusirea arcadelor longitudinala si transversala. Curbura normala a talpii dispare, ca urmare a hiperlaxitatii articulare si a musculaturii insuficient dezvoltate.
La copiii mai mici de 2 ani, platfusul este considerat fiziologic. Unii medici amana diagnosticarea platfusului, pana dupa varsta de 4 ani. Totusi, daca observi ca al tau copil, cu varsta mai mare de 2 ani, calca pe partea interna a talpii, e indicat sa programezi un consult la un medic ortoped sau la un kinetoterapeut.

Care sunt cauzele platfusului?

Mult timp s-a considerat ca incaltamintea este responsabila pentru modul in care calcam, dar, in prezent, specialistii si-au exprimat acordul conform caruia copiilor mici trebuie sa li se acorde sansa de a merge cat mai mult timp desculti. Multumita mersului descult, musculatura din zona se antreneaza, iar ligamentele se intaresc intr-o pozitie fiziologica, naturala, creand scobitura talpii.
Pe lista cauzelor pentru aparitia platfusului se numara:
  • Mostenirea genetica;

  • Anumite accidente la nivelul piciorului;

  • Diverse tipuri de artrita;

  • Ruperea tendonului tibial posterior;

  • Coalitia tarsala;

  • Obezitatea;

  • Sarcina;

  • Varsta inaintata;

  • Laxitatea ligamentara cu hipermobilitate;

  • Sindromul Marfan;

  • Scolioza;

  • Distrofia musculara.

Tipuri de platfus

Literatura mentioneaza 4 tipuri de platfus, pe care medicii le considera etape de evolutie ale acestei afectiuni:
Platfusul flasc – apare atunci cand scobitura talpii dispare doar in momentele in care piciorul este sprijinit pe sol si sustine greutatea organismului. Atunci cand pacientul sta asezat, arcul longitudinal al talpii apare normal. Se poate asocia cu disconfort sau poate fi complet asimptomatic;
Platfusul contractat – reprezinta etapa urmatoare de evolutie, in care lipsa tratamentului instituit la timp determina o contractura persistenta si dureroasa a muschilor locali. Bolta plantara dispare atat cand pacientul sta in picioare, cat si cand membrul este scos din sprijin, iar durerea locala este persistenta;
Platfusul fixat – apare atunci cand deformarea locala este atat de puternica, incat amprenta plantara nu mai apare convexa, ci concava. In acest caz, medicii vorbesc despre o dizabilitate permanenta, durerea fiind continua, iar deplasarea pacientului – foarte dificila.
Platfusul flexibil cu tendonul lui Ahile scurt – este o forma rara de platfus, diagnosticata la copiii de varsta mica. Fiind congenital, el afecteaza, de cele mai multe ori, ambele picioare si impune efectuarea sedintelor de kinetoterapie si fizioterapie pentru corectare si pentru combaterea durerii.

Care sunt simptomele platfusului?

Principala problema a platfusului este legata de modificarea biomecanicii mersului, ceea ce conduce la suprasolicitarea structurilor de la nivelul piciorului. In functie de modul in care pacientul compenseaza absenta boltii plantare, pot aparea:
  • Durere in mijlocul talpii, accentuata la efort;

  • Durere in zona soldului, genunchilor, calcaielor si in zona lombara;

  • Senzatie de picioare intepenite, mai ales in urma repausului dupa o activitate fizica intensa;

  • Mers si alergat incorecte.

Care sunt complicatiile platfusului?

Printre complicatiile platfusului, se mentioneaza:
  • Artrita;

  • Durerile lombare, de sold sau de genunchi;

  • Aparitia monturilor;

  • Coxartroza;

  • Discopatia cervico-dorso-lombara;

  • Scolioza, cifoza, lordoza;

  • Tulburari circulatorii din cauza afectarii functiei de pompa a labei piciorului: insuficienta circulatorie venoasa, cu celulita localizata si staza limfatica asociate.

Cum se diagnosticheaza platfusul?

Cel mai adesea, platfusul este observat de catre parinti sau medicul pediatru, in cazul copiilor. Medicul specialist ortoped va proceda, in primul rand, la o evaluare clinica a pacientului, cerandu-i acestuia sa stea in picioare si sa mearga, si va observa modul de miscare al membrelor inferioare si al intregului corp.
Verificarea incaltamintei, pentru a se observa un anumit tipar de uzura a talpii, poate oferi, de asemenea, indicii importante despre felul in care calca pacientul.
Atunci cand este necesar, se poate apela la investigatii radiologice suplimentare:
  • Radiografia este utila pentru detectarea artritei si a eventualelor modificari de structura osoasa;

  • Ecografia permite vizualizarea tendoanelor si a ligamentelor si a eventualelor raniri asociate acestora;

  • CT-ul permite vizualizarea piciorului din mai multe unghiuri, pentru identificarea unei eventuale patologii mai complexe;

  • RMN-ul este preferat in cazul copiilor, putand furniza informatii concrete atat asupra tesuturilor moi, cat si a celor dure, fara radiatiile asociate CT-ului.

Cum se trateaza platfusul?

In ceea ce ii priveste pe copii, tratamentul in formele asimptomatice nu este considerat necesar. In cazul in care copilul are dureri, medicul poate face recomandari care tin de stilul de viata si de corectarea pozitiei labei piciorului:
  • Pentru o perioada, copilul trebuie sa evite mersul pe jos si statul in picioare perioade indelungate;

  • Dispozitivele ortotice pot fi recomandate unora dintre copii, pentru a sustine mai bine piciorul si pentru a corecta biomecanica;

  • Purtarea unor talonete personalizate cu scop de hipercorectie a pozitiilor deficitare determinate de catre modificarile de postura si biomecanica a picioarelor.

  • In cazul durerilor intense, tratamentul si recuperarea se pot asocia cu utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene;

  • Schimbarea incaltamintei este de ajutor pentru corectarea pozitiei piciorului si prevenirea tensiunilor suplimentare, inutile;

  • Fizioterapia este importanta pentru ameliorarea unor forme de platfus.

Exercitii pentru tratarea platfusului, ameliorarea simptomelor si prevenirea complicatiilor

Exista o serie de exercitii fizice simple, care pot fi efectuate inclusiv acasa si care contribuie la intarirea musculaturii plantare si a gambei si la mentinerea unei laxitati ligamentare normale. Cateva idei simple sunt:
  • Pacientul se pozitioneaza la o distanta egala cu lungimea unui brat, de perete. Ambele palme se sprijina pe perete, la nivelul pieptului, iar pacientul face un pas in spate, astfel incat un picior sa fie in fata celuilalt. Se indoaie piciorul din fata din genunchi, simultan cu impingerea activa a palmelor in zid, pana se percepe intinderea usoara a musculaturii piciorului din spate. Se mentine pozitia timp de 10 secunde, apoi se schimba picioarele. In timp, se va mentine fiecare pozitie timp de 30 secunde. Se pot efectua serii de stretching si se recomanda repetarea acestora de 2-3 ori pe zi;

  • Pacientul se asaza pe un scaun, cu talpile pe un prosop intins in fata sa. Mentinand calcaiul pe podea, pacientul foloseste degetele unuia dintre picioare, pentru a strange prosopul, a-l trage in directia sa. Odata adunat, acesta este intins din nou, iar pacientul repeta miscarea cu ajutorul degetelor de la celalalt picior. Se repeta exercitiul, in serii de cate 10 (sau mai mult). Odata stapanit exercitiul, se poate repeta cu adaugarea unor greutati de 1-2 kg pozitionate pe prosop, care sa ingreuneze deplasarea acestuia;

  • Pacientul se asaza pe podea, cu picioarele drepte in fata sa. Ruleaza un prosop suficient de lung si trece o bucla peste talpa, in jumatatea din fata a acesteia, catre degetele picioarelor. Trage usor cu ambele maini de prosop, determinand flexia talpii catre gamba. Se repeta pentru ambele picioare.

Fizioterapia si kinetoterapia sunt eficiente in ameliorarea situatiei, sporirea flexibilitatii talpii, in cazul platfusului rigid, respectiv intarirea musculaturii locale, in platfusul lax. Este nevoie de o motivatie puternica si de perseverenta, pentru urmarea programului de exercitii fizice care nu sunt grele, dar care trebuie repetate de mai multe ori pe zi, pana la remedierea pozitiei piciorului si disparitia durerilor.
Desi mai putin spectaculos decat alte probleme de sanatate, desi considerat o afectiune banala, platfusul poate determina scaderea calitatii vietii si aparitia unui numar suficient de mare de complicatii, asa incat merita atentia pacientilor, un diagnostic precoce si un tratament prompt si eficient.

Bibliografie:

Programeaza-te

online

Programeaza-te

online

Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?

Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Kinetic Sport & Medicine in legatura cu serviciile medicale solicitate

Hai să faci parte din comunitatea Kinetic!

Abonează-te la newsletter pentru a afla noutățile despre serviciile și ofertele noastre.

Ne pare rău :(

Abonarea nu a reușit.

Te rugăm să încerci din nou, acum sau mai târziu.

Felicitări

Înscrierea ta s-a realizat cu succes!

success_ok

Cererea ta a fost înregistrată cu succes