Hernie inghinala: cauze, simptome, diagnostic, tratament

 

Te-ai confruntat vreodata cu o umflatura sau disconfort in zona inghinala, mai ales dupa ce ai ridicat ceva greu sau ai facut un efort fizic? Acestea ar putea fi semnele unei hernii inghinale, una dintre cele mai frecvente afectiuni de la nivelul peretelui abdominal.

Descopera in randurile urmatoare care sunt factorii care determina aparitia acestei afectiuni, dar si cum poate fi tratata eficient. Fie ca vrei sa intelegi mai bine hernia inghinala pentru a preveni complicatiile, fie ca doresti sa afli cand e cazul sa consulti medicul, in acest articol gasesti toate informatiile esentiale. Incepe prin a citi mai departe si descopera tot ce trebuie sa stii despre hernia inghinala!

Ce este hernia inghinala?

Zona inghinala este regiunea situata in partea inferioara a abdomenului, unde peretele abdominal este in mod natural mai vulnerabil. Din acest motiv, herniile inghinale sunt cele mai frecvente tipuri de hernii intalnite la barbati. Dar chiar si asa, hernia inghinala la femei este intalnita in practica medicala, desi mai rar.

 

Hernia inghinala este o afectiune comuna care apare cand o parte a intestinului si peritoneului, membrana care acopera intestinul, se strecoara printr-o zona slabita a peretelui abdominal in zona inghinala. Astfel, apare o umflatura vizibila la nivelul zonei afectate. Este important de mentionat ca hernia se produce prin protruzia a mai multor tipuri de tesuturi, printre care:

  • pielea;

  • muschii abdomenului;

  • peritoneul;

  • intestinul subtire.

Tipuri de hernii in zona inghinala

Exista 2 tipuri de hernie inghinala, cu mecanisme de aparitie usor diferite, dar care prezinta simptomatologie asemanatoare. Acestea sunt:

  • hernia inghinala directa;

  • hernia inghinala indirecta.

 

Pentru a putea intelege diferentele dintre cele doua tipuri de hernii este important a cunoaste cateva notiuni de anatomie. Astfel, in partea inferioara a abdomenului, in regiunea inghinala, exista canalul inghinal. La barbati, prin canalul inghinal trece cordonul spermatic, care contine vase de sange, nervi si canalul deferent, responsabil pentru transportul spermatozoizilor. La femei, prin acest canal trece ligamentul rotund al uterului, un ligament cu rol important in sustinerea acestui organ.

 

Canalul inghinal are doua comunicari, una spre partea interioara, cunoscuta ca inelul inghinal profund si alta spre partea exterioara, cunoscuta drept inelul inghinal superficial. Inelul inghinal superficial reprezinta deschiderea exterioara a canalului inghinal, situata in apropierea osului pubian, in partea inferioara a abdomenului. Acesta este o mica fanta in musculatura abdominala, care permite trecerea structurilor anatomice prezente in canalul inghinal.

Hernia inghinala directa

Hernia inghinala directa apare in zona inghinala, in partea inferioara a abdomenului, mai exact la nivelul inelului inghinal superficial. Aceasta hernie este mai frecventa la adulti, in special la barbatii mai in varsta, deoarece musculatura abdominala slabeste in timp. De regula, hernia inghinala directa nu coboara spre scrot, ceea ce o diferentiaza de hernia inghinala indirecta.

Hernia inghinala indirecta

Hernia inghinala indirecta este cauzata de un defect congenital la nivelul canalului inghinal, unde se si formeaza. Ca urmare, este mai frecventa la sugari, copii si tineri. La barbati, hernia indirecta poate ajunge pana la nivelul scrotului.


👉Pentru a afla care este riscul bebelusului tau de a dezvolta hernie inghinala, poti consulta un kinetoterapeut cu experienta. Afla cum iti poti ajuta copilul din articolul Evaluare bebelusi (0-2 ani).

Hernia inghinala la copil

Hernia inghinala la copii este o afectiune relativ frecventa, iar cele mai multe cazuri apar la baieti. Tratamentul herniei inghinale la copii implica aproape intotdeauna o interventie chirurgicala, deoarece hernia nu se poate vindeca de la sine si riscul de complicatii (strangularea) este crescut.

 

In cazul copiilor, perioada de recuperare este mai mica. Insa, chiar si asa, este important sa respecti sfatul medicului si sa efectuezi cateva sedinte de kinetoterapie, pentru o recuperare completa. 


👉Perioada de recuperare este la fel de importanta ca tratamentul. Pentru a afla ce beneficii are copilul tau dupa urmarea sedintelor de kinetoterapie, afla din articolul De ce sa apelezi la un specialist in ortopedie pediatrica si la un kinetoterapeut pentru copii.

Hernia inghinala in sarcina

Hernia inghinala in timpul sarcinii este o afectiune rara, dar poate aparea din cauza presiunii crescute in zona abdominala. Pe masura ce uterul se mareste, exercita o presiune crescuta asupra abdomenului si poate slabi zonele sensibile din peretele abdominal, cum ar fi canalul inghinal.

 

Semnele unei hernii inghinale in sarcina sunt similare cu cele ale herniei la alte persoane, dar pot fi mai greu de observat din cauza modificarilor fiziologice ale corpului in sarcina. In plus, femeile insarcinate pot experimenta o senzatie de arsura sau disconfort in zona respectiva.

Cauzele herniei inghinale

Hernia inghinala apare din doua cauze importante si anume:

  • slabiciunea congenitala a peretelui abdominal (in cazul herniei inghinale indirecte);

  • pierderea tonicitatii musculare la adultii in varsta, dar si la copii, in unele situatii (in cazul herniei inghinale directe).

 

👉Tonusul muscular este foarte important pentru prevenirea herniei inghinale. Afla mai multe despre tonusul muscular la copii din articolul Hipotonia (scaderea tonusului muscular) la copii.

Factorii de risc

Daca identifici unii factori de risc pe care ii ai, este important sa consulti un medic si sa afli ce poti face pentru a evita formarea unei hernii. Asadar, factorii favorizanti pentru aceasta afectiune sunt:

  • efortul fizic intens (ridicarea obiectelor grele, exercitiile fizice solicitante);

  • tusea cronica;

  • stranutul frecvent;

  • constipatia cronica;

  • obezitatea;

  • sarcina;

  • interventii chirurgicale anterioare;

  • istoricul familial.

Simptomele herniei inghinale - cum se manifesta hernia

Hernia inghinala este o afectiune comuna care poate provoca disconfort si durere. Pentru a evita complicatiile este important sa te prezenti la medic in cel mai scurt timp de la observarea manifestarilor specifice.

 

Printre semnele si simptomele ce apar in hernia inghinala se afla:

  • umflatura in zona inghinala (poate deveni mai pronuntata cand tusesti, stranuti sau faci efort);

  • umflatura de culoare rosiatica sau violacee;

  • durere inghinala;

  • disconfort la nivelul testiculelor;

  • febra;

  • varsaturi;

  • stare generala de rau.

Complicatii in hernia inghinala

Hernia inghinala, desi frecventa si adesea tratabila, poate avea unele complicatii daca nu este gestionata corespunzator. Printre cele mai frecvente se afla:

 

  • strangularea herniei - apare cand o portiune din intestin ramane blocata in deschiderea herniara, impiedicand circulatia sangelui. Aceasta poate duce la necroza (moartea) tesutului intestinal si se asociaza cu durere severa. Hernia strangulata reprezinta o urgenta chirurgicala;

  • obstructia intestinala - se manifesta cand hernia nu este tratata la timp. Determina alterarea starii generale, prin durere abdominala de intensitate crescuta, varsaturi, incapacitatea de a avea scaune;

  • infectiile - herniile netratate sau herniile strangulate pot cauza infectie. In astfel de situatii este necesar tratamentul cu antibiotice si interventia chirurgicala;

  • recidiva - reaparitia herniei inghinale este posibila chiar si dupa o interventie chirurgicala pentru tratarea acesteia. Deseori, apare cand sunt prezenti factori de risc, cum sunt: obezitatea, reluarea activitatii fizice solicitante la scurt timp dupa operatia de hernie inghinala.

Diagnosticul de hernie inghinala

Primul pas in diagnosticarea herniei inghinale este sa te programezi la un medic. In timpul consultatiei, medicul iti adreseaza intrebari despre semnele si simptomele pe care le prezinti. Ulterior, realizeaza un examen clinic. Vei fi rugat sa stai in picioare si sa tusesti sau sa faci diverse miscari pentru a observa umflatura care poate aparea.

 

Pentru confirmarea diagnosticului si pentru a afla mai multe informatii despre anatomia zonei afectate, medicul recomanda efectuarea unor investigatii imagistice, precum:

  • ecografia;

  • tomografia computerizata (CT).

Tratamentul in hernia inghinala

Tratamentul herniei inghinale este esential pentru a preveni complicatiile si a imbunatati calitatea vietii. Daca ai primit un diagnostic de hernie inghinala, este important sa cunosti optiunile de tratament disponibile. Vorbeste cu medicul si afla care este cea mai buna optiune pentru tine. 

 

In cazurile in care hernia este mica si nu provoaca durere sau disconfort, medicul poate recomanda doar monitorizarea acesteia. Aceasta este o optiune pentru persoanele care nu prezinta simptome severe. Monitorizarea presupune verificari regulate pentru a se asigura ca hernia nu se agraveaza.

 

Insa, in prezenta simptomelor, in special a celor care creeaza disconfort, este necesar tratamentul chirurgical. Optiunile chirurgicale includ:

  • herniorafia (chirurgie deschisa);

  • laparoscopia.

Herniorafia

Aceasta este metoda traditionala prin care chirurgul face o incizie in zona inghinala, reintroduce partea protruzata in abdomen si intareste peretele abdominal. In unele cazuri, se foloseste o plasa sintetica pentru a intari zona slaba si a preveni recidiva. Durata operatiei este intre 1 – 3 ore.

Laparoscopia

Tehnica chirurgicala implica realizarea unor mici incizii prin care se introduc un laparoscop si alte instrumente speciale. Laparoscopia se asociaza cu o recuperare mai rapida si o cicatrizare mai redusa in comparatie cu chirurgia deschisa. Timpul de operatie este mai scurt, de aproximativ 30-60 de minute.

Recuperarea dupa tratamentul chirurgical

Dupa operatie, perioada de recuperare variaza in functie de tipul de interventie. Indiferent de tratamentul aplicat, este important sa respecti indicatiile medicului.

Recuperarea dupa operatia de hernie inghinala clasica

In primele zile dupa operatia clasica de hernie inghinala te vei afla sub observatie medicala pentru a te asigura ca nu apar complicatii. Este normal sa resimti dureri in zona inciziei, dar acestea pot fi controlate cu medicamentele analgezice recomandate de medic.

 

Vei putea sa te ridici si sa te misti usor chiar in primele zile dupa operatie, dar trebuie sa eviti activitatile solicitante. Plimbarile scurte sunt recomandate pentru a stimula circulatia si a preveni complicatiile, precum cheagurile de sange. Este important sa nu ridici greutati sau sa faci exercitii fizice intense timp de 4-6 saptamani. Exercitiile de kinetoterapie sunt indicate si contribuie semnificativ la o recuperare completa si rapida.

 

👉Descopera care sunt beneficiile kinetoterapiei din articolul Kinetoterapie.

 

Dupa externare este important sa mentii zona curata si sa schimbi periodic pansamentul. De asemenea, este necesar sa mergi periodic la medic pentru monitorizarea procesului de vindecare. La 2 saptamani de la operatie te poti intoarce la munca. Insa, daca serviciul tau necesita ridicarea de greutati sau miscari fizice intense, perioada de recuperare poate fi prelungita.

Recuperarea dupa operatia laparoscopica

Dupa o operatie laparoscopica, recuperarea este de obicei mai rapida si mai putin dureroasa decat dupa chirurgia deschisa. Te vei putea ridica si deplasa la scurt timp dupa interventie. Durerea este de obicei mai usoara si se gestioneaza cu analgezice.

 

Laparoscopia implica incizii mici, ceea ce inseamna ca te poti intoarce mai repede la activitatile obisnuite. La munca poti reveni dupa aproximativ o saptamana. Totusi, trebuie sa eviti efortul fizic intens si ridicarea de greutati pentru cel putin 3-4 saptamani. Miscarile usoare, cum ar fi plimbarile, sunt incurajate pentru a ajuta la vindecare. Iti poti relua viata dupa operatia de hernie inghinala dupa o perioada de recuperare de aproximativ 4 saptamani.

Prevenirea herniei inghinale

Este important de stiut ca modalitatea principala prin care poti preveni aparitia herniei inghinale consta in tonifierea musculaturii abdominale. Exercitiile usoare, precum plankul (scandura) sau abdomenele facute corect, ajuta la sustinerea peretelui abdominal. Pentru a afla si alte tipuri de exercitii si cum sa le efectuezi corect, mergi la o sedinta de kinetoterapie.

 

Alte masuri prin care poti preveni hernia inghinala sunt reprezentate de:

  • ridicarea corecta a greutatilor - mentine picioarele ferme pe sol, indoaie genunchii si mentine spatele drept in timp ce te aplici si ridici obiectul;

  • evitarea constipatiei;

  • renuntarea la fumat;

  • mentinerea unei greutati optime;

  • evitarea efortului excesiv.

Hernia inghinala este o afectiune destul de frecventa, ce poate da complicatii majore, in lipsa tratamentului adecvat. Este important sa recunosti din timp simptomele si sa consulti un medic pentru un diagnostic precis. Ai grija de sanatatea ta si nu ezita sa cauti sfatul medicului cand este nevoie!

 

Bibliografie:

  • https://www.nhs.uk/conditions/inguinal-hernia-repair/

  • https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16266-inguinal-hernia

  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/inguinal-hernia/symptoms-causes/syc-20351547

Programeaza-te

online

Programeaza-te

online

Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?

Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Kinetic Sport & Medicine in legatura cu serviciile medicale solicitate

Hai să faci parte din comunitatea Kinetic!

Abonează-te la newsletter pentru a afla noutățile despre serviciile și ofertele noastre.

Ne pare rău :(

Abonarea nu a reușit.

Te rugăm să încerci din nou, acum sau mai târziu.

Felicitări

Înscrierea ta s-a realizat cu succes!

success_ok

Cererea ta a fost înregistrată cu succes