Tendinita de Quervain: ce este, cum se manifesta si ce optiuni de tratament exista

 

Durerea ascutita la baza degetului mare, care se intensifica atunci cand strangi pumnul sau rotesti incheietura mainii, ar putea fi un simptom al tendinitei de Quervain, o tulburare inflamatorie care afecteaza tendoanele de la nivelul incheieturii mainii. Citeste mai departe, pentru a afla care sunt cauzele, simptomele si optiunile de tratament pentru tendinita de Quervain.

Tendoanele si rolul lor pentru aparatul locomotor

Inainte de a discuta despre tendinita de Quervain, este important sa intelegi rolul crucial pe care il joaca tendoanele in miscarea corpului uman. Desi par lipsite de importanta, numeroasele ligamente si tendoane prezente la nivelul aparatului locomotor indeplinesc roluri importante pentru buna functionare a acestuia.

 

Tendoanele sunt structuri fibroase, rezistente, care conecteaza muschii de oase. Ele transmit forta generata de muschi catre oase, permitandu-ti sa efectuezi o gama variata de miscari, de la cele mai simple, cum ar fi mersul sau scrisul, pana la cele mai complexe, asa cum este, de exemplu, practicarea unui sport.

 

Tendoanele sunt formate din fibre de colagen, o proteina care le confera rezistenta si flexibilitate. Cu toate acestea, tendoanele pot fi supuse unor solicitari excesive sau unor leziuni, ceea ce poate duce la inflamatie si durere. Tendinita este termenul medical folosit pentru a descrie inflamatia unui tendon.

Ce este tendinita de Quervain (sindromul de Quervain)

Tendinita de Quervain, cunoscuta si sub numele de sindromul de Quervain sau tenosinovita de Quervain, este o afectiune inflamatorie care vizeaza tendoanele de la baza degetului mare. Mai exact, aceasta afectiune implica tendoanele muschiului abductor lung al policelui si ale muschiului extensor scurt al policelui, care sunt responsabili de miscarea degetului mare in lateral (abductie) si de extensia acestuia.

 

Aceste doua tendoane trec printr-un tunel ingust, situat la nivelul procesului stiloid al radiusului, o proeminenta osoasa aflata la baza degetului mare. Atunci cand tendoanele se inflameaza, ele se umfla si exercita presiune asupra acestui tunel ingust, provocand durere si dificultati la miscarea degetului mare.

 

Tendinita de Quervain este mai frecventa la femei decat la barbati si apare, de obicei, la persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani. Desi poate afecta orice persoana, anumite activitati care presupun miscari repetitive ale incheieturii mainii si degetului mare, cum ar fi tastatul, utilizarea mouse-ului, cantatul la un instrument muzical sau anumite activitati profesionale (croitorie, constructii), pot creste riscul de a dezvolta aceasta afectiune.

 

Daca vrei sa afli mai multe despre tipurile de tendinita, precum si despre cauzele, simptomele si metodele de tratament existente, citeste articolul dedicat acestei afectiuni.

Tenosinovita de Quervain - cauze

Tenosinovita de Quervain (sau tendinita de Quervain) apare atunci cand tendoanele muschilor abductor lung al policelui si extensor scurt al policelui se inflameaza si se ingroasa, provocand frecare si presiune in interiorul tunelului fibros prin care trec. Aceasta inflamatie poate fi declansata de o serie de factori, printre care:

 

  • miscarile repetitive - efectuarea unor miscari repetitive ale incheieturii mainii si ale degetului mare, asa cum sunt cele implicate in tastare, utilizarea mouse-ului, cantatul la un instrument muzical, tricotatul sau anumite activitati profesionale (croitorie, constructii, mecanica), poate suprasolicita tendoanele si poate duce la inflamarea lor;

  • leziunile - o leziune la nivelul incheieturii mainii, precum o entorsa ori o fractura, poate afecta tendoanele si poate cauza tenosinovita;

  • poliartrita reumatoida - aceasta boala inflamatorie cronica poate afecta articulatiile si tendoanele, inclusiv pe cele de la nivelul incheieturii mainii;

  • sarcina - modificarile hormonale din timpul sarcinii pot creste riscul de tendinita de Quervain.

 

Este important de mentionat ca, in unele cazuri, cauza exacta a tenosinovitei de Quervain nu poate fi identificata sau afectiunea poate aparea in urma unui cumul de factori.

Maladia de Quervain - simptome

Subtitlu

Principalul simptom al maladiei de Quervain este durerea localizata la baza degetului mare, pe partea laterala a incheieturii mainii. Aceasta durere poate fi:

  • ascutita sau surda - intensitatea durerii poate varia de la o persoana la alta;

  • constanta sau intermitenta - durerea poate fi prezenta tot timpul sau poate aparea doar in timpul anumitor miscari;

  • agravata de miscare - durerea se intensifica, de obicei, atunci cand strangi pumnul, rotesti incheietura mainii, prinzi obiecte sau efectuezi alte miscari care includ degetul mare de la mana;

  • iradiata - in unele cazuri, durerea poate iradia spre antebrat sau spre degetul mare.

 

Pe langa durere, pot aparea si alte simptome, precum:

 

  • sensibilitatea la atingere - zona de la baza degetului mare poate fi sensibila la atingere sau la presiune;

  • inflamatia - poate aparea o usoara umflatura la baza degetului mare, din cauza inflamatiei tendoanelor;

  • rigiditatea articulatiei - poti simti rigiditate la nivelul incheieturii mainii si al degetului mare, mai ales dimineata;

  • senzatia de pocnire - in unele cazuri, poti auzi sau simti cum trosneste articulatia atunci cand misti degetul mare.

 

Simptomele maladiei de Quervain pot varia de la o persoana la alta si pot fi similare cu cele ale altor afectiuni, precum sindromul de tunel carpian sau poliartrita. De aceea, este recomandat sa consulti un medic specialist, care sa stabileasca un diagnostic concret si, apoi, sa poata elabora un plan de tratament potrivit.

 

Tendinita de Quervain si sindromul de tunel carpian sunt doua afectiuni distincte, chiar daca prezinta o serie de asemanari. Citeste articolul despre sindromul de tunel carpian si afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune.

Metode de diagnostic

Pentru a diagnostica tendinita de Quervain, medicul va efectua un examen fizic si iti va pune cateva intrebari despre simptomele tale si despre activitatile pe care le desfasori.

 

Examenul fizic include:

  • palparea zonei afectate - medicul va palpa tendoanele de la baza degetului mare, pentru a depista sensibilitatea locala si inflamatia;

  • testul Finkelstein - acesta este un test specific pentru tendinita de Quervain, in care ti se va cere sa iti indoi degetul mare in palma, sa il acoperi cu celelalte degete si apoi sa iti indoi incheietura mainii spre degetul mic. Daca aceasta miscare provoaca durere la baza degetului mare, testul este considerat pozitiv.

De asemenea, investigatiile imagistice pot fi utile pentru a confirma diagnosticul si pentru a exclude alte afectiuni. Acestea pot include:

  • ecografia musculoscheletala - ecografia poate ajuta la vizualizarea tendoanelor si poate evidentia inflamatia tecii sinoviale;

  • rezonanta magnetica nucleara (RMN) - aceasta investigatie ofera imagini mai detaliate ale tesuturilor moi si poate fi utila in cazurile in care diagnosticul este incert.

Radiografia nu este o investigatie utila in diagnosticarea tendinitei de Quervain, deoarece nu poate vizualiza tendoanele.

Tratamentul tendinitei de Quervain

Scopul tratamentului pentru tendinita de Quervain este de a reduce inflamatia si durerea, permitandu-ti sa recapeti functionalitatea completa a incheieturii mainii si a degetului mare. Exista o varietate de optiuni de tratament, de la metode conservatoare la interventii chirurgicale, iar alegerea celei mai potrivite depinde de severitatea simptomelor si de raspunsul individual la tratament.

Limitarea activitatii fizice

Primul pas in tratarea tendinitei de Quervain este reducerea inflamatiei prin repaus si prin evitarea activitatilor care agraveaza durerea. Acest lucru poate insemna:

  • atela sau orteza pentru tenosinovita de Quervain - medicul iti poate recomanda purtarea unei orteze sau a unei atele care sa mentina incheietura mainii si degetul mare intr-o pozitie neutra, astfel incat sa limiteze miscarea si sa evite suprasolicitarea tendoanelor. Orteza sau atela trebuie purtata conform indicatiilor medicului, de obicei, timp de cateva saptamani;

  • bandaj elastic - poate fi utilizat pentru a oferi sprijin incheieturii mainii si pentru a limita miscarile.

Tratament medicamentos

Medicul poate recomanda administrarea de medicamentele pentru a reduce durerea si inflamatia asociate cu tendinita de Quervain. Acestea pot include:

 

  • antiinflamatoare pentru tendinita - ibuprofenul, naproxenul sau alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot fi administrate pe cale orala, pentru a reduce durerea si inflamatia. Este important sa le utilizezi conform indicatiilor medicului sau ale farmacistului;

  • infiltratii cu medicamente din clasa corticosteroizilor - in unele cazuri, medicul poate recomanda preparate injectabile pe baza de corticosteroizi, administrate direct in teaca sinoviala. Corticosteroizii sunt medicamente antiinflamatoare puternice, care pot reduce rapid inflamatia si durerea. Cu toate acestea, efectele lor sunt temporare, iar injectiile repetate pot avea reactii adverse.

Fizioterapie si kinetoterapie pentru tendinita de Quervain

Recuperarea medicala joaca un rol deosebit de important in tratamentul tendinitei de Quervain, intrucat ajuta la:

  • reducerea durerii si a inflamatiei - prin intermediul unor tehnici, precum terapia manuala, ultrasunetele sau electrostimularea;

  • imbunatatirea flexibilitatii si a mobilitatii - prin exercitii specifice pentru incheietura mainii si degetul mare;

  • cresterea fortei musculare - prin exercitii de intarire a muschilor antebratului si ai mainii.

Tratament chirurgical

Interventia chirurgicala este rareori necesara, in cazul tendinitei de Quervain, si este luata in considerare doar atunci cand metodele conservatoare nu au dat rezultate. Operatia consta in deschiderea tecii tendinoase, pentru a crea mai mult spatiu pentru tendoane si a reduce presiunea asupra lor. Interventia chirurgicala este, de obicei, o procedura simpla, care se poate efectua in ambulatoriu. Dupa operatie, este necesara o perioada de recuperare, pentru a permite tendoanelor sa se vindece si pentru a restaura functia incheieturii mainii si a degetului mare.

 

Din cauza durerilor si a neplacerilor provocate de catre aceasta afectiune, multi pacienti isi doresc sa gaseasca un tratament rapid pentru tendinita, insa procesul de recuperare poate sa dureze chiar si cateva saptamani. Este greu de apreciat in cat timp se vindeca un tendon, acest parcurs fiind diferit de la un pacient la altul. Discuta cu medicul tau pentru a stabili cel mai potrivit plan de tratament pentru tendinita de Quervain, in functie de severitatea simptomelor tale si de modul in care organismul tau raspunde la tratament.

 

Tendinita de Quervain este o problema frecventa, dar tratabila, care afecteaza incheietura mainii si degetul mare. Identificarea precoce a simptomelor si initierea din timp a unui tratament potrivit sunt importante pentru prevenirea complicatiilor si pentru asigurarea unei recuperari complete. Daca si tu prezinti manifestari specifice tendinitei de Quervain, completeaza formularul si stabileste o programare la unul dintre specialistii Kinetic.

Programeaza-te

online

Programeaza-te

online

Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?

Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Kinetic Sport & Medicine in legatura cu serviciile medicale solicitate

Hai să faci parte din comunitatea Kinetic!

Abonează-te la newsletter pentru a afla noutățile despre serviciile și ofertele noastre.

Ne pare rău :(

Abonarea nu a reușit.

Te rugăm să încerci din nou, acum sau mai târziu.

Felicitări

Înscrierea ta s-a realizat cu succes!

success_ok

Cererea ta a fost înregistrată cu succes