Lordoza reprezinta curbura coloanei vertebrale cu convexitatea anterior si concavitatea posterior. Lordoza fiziologica este intalnita in zona cervicala si lombara a coloanei. Zona toracala prezinta convexitate posterior si concavitate anterior, adica cifoza. Aceste doua tipuri de curburi ale coloanei vertebrale au rol in sustinerea acesteia, dar si in realizarea diferitelor miscari.
In limbajul medical, termenul de „lordoza” este folosit pentru a descrie modificarile patologice, dar si starea fiziologica a coloanei vertebrale. Modificarile patologice pot fi reprezentate fie de o curbura exagerata, denumita si hiperlordoza, fie de o aplatizare a curburii fiziologice.
Coloana lombara, fiziologic este pozitionata in usoara lordoza, creand o curba cu concavitatea anterior in plan sagital (profil). Cand aceasta curbura devine exagerata apar probleme de statica a coloanei vertebrale si atrage dupa sine diverse afectiuni.
Managementul lordozei trebuie individualizat pentru fiecare copil, in functie de varsta, gradul de curbura si timpul ramas pentru dezvoltarea scheletului. Pe masura ce copilul creste si se dezvolta, lordoza impune consulturi frecvente pentru monitorizarea curburii. Depistarea timpurie este importanta.
Lordoza si cifoza nu sunt prezente de la nastere. Acestea se formeaza pe parcursul dezvoltarii neuromotorii a copilului, astfel:
Definitivarea dezvoltarii coloanei vertebrale se realizeaza in jurul varstei de 6 ani. De aceea, mentinerea unei pozitii corecte, dar si efectuarea corecta a miscarilor sunt importante pentru o dezvoltare armonioasa.
Forma literei „s” a coloanei vertebrale, datorata curburilor fiziologice, are multiple roluri in sustinerea echilibrului si realizarea miscarilor. Astfel, aceste curburi permit realizarea miscarilor de flexie (aplecare) a coloanei. Suplimentar, curburile atenueza intensitatea unor activitati precum mersul, alergatul, saritul, ceea ce solicita mai putin coloana vertebrala.
Lordoza fiziologica este la nivel cervical si lombar; asadar, tot la acest nivel vor fi intalnite si situatiile patologice.
Lordoza cervicala patologica face referire atat la accentuarea curbei, cat si la schimbarea directiei acesteia: spre dreapta sau spre stanga. O curba accentuata este cunoscuta ca hiperlordoza. Poate exista si situatia in care curbura este aplatizata: hipolordoza sau alordoza.
Lordoza lombara este cea mai des intalnita forma de lordoza patologica. Accentuarea curburii face ca abdomenul si fesele sa fie puternic evidentiate, daca sunt privite din lateral.
Modificarile la nivelul coloanei vertebrale pot fi congenitale, adica sunt prezente inca de la nastere. Cu toate acestea, cele mai multe sunt cauzate de factori externi, precum traumatismele sau unele patologii. Un risc crescut de a dezvolta lordoza il au persoanele care prezinta urmatoarele:
Simptomele lordozei pot fi similare cu cele ale altor probleme ale coloanei vertebrale sau pot fi o consecinta a unui traumatism sau a unei infectii.
Dintre simptome, cea mai des intalnita este durerea. Aceasta poate avea intensitati diferite, in functie de gradul afectarii coloanei vertebrale, putand chiar sa afecteze mobilitatea. Durerea apare ca urmare a suprasolicitarii excesive a muschilor, cauzate de pozitia vicioasa a coloanei vertebrale.
Fiecare copil experimenteaza simptomele in mod diferit. Principalul semn clinic al lordozei este proeminenta feselor. Simptomele variaza in functie de faptul ca lordoza s-a produs impreuna cu alte defecte, precum distrofia musculara, displazia de dezvoltare a soldului sau tulburari neuromusculare.
Durere la nivelul spatelui, durere la nivelul membrelor inferioare, modificari de tranzit intestinal sau ale vezicii urinare sunt alte simptome mai putin frecvente asociate lordozei. Copilul care prezinta acest tip de simptome necesita evaluare medicala imediata.
Alte simptome specifice sunt:
Lordoza patologica poate fi prezenta si la copii. De cele mai multe ori, cauza este de natura musculara. In majoritatea situatiilor, lordoza juvenila benigna se corecteaza pe masura dezvoltarii muschilor.
Exista situatii cand unele patologii se pot complica, odata cu aparitia lordozei. Astfel, unele dintre acestea sunt:
Lordoza lombara se accentueaza in cazul femeilor insarcinate, ca urmare a cresterii in volum a uterului. Aceasta este temporara. Asadar, coloana revine la forma initiala, dupa nastere. Femeile pot prezenta dureri lombare, care vor disparea dupa incheierea sarcinii.
Medicul stabileste diagnosticul lordozei in baza istoricului medical complet, a examenului fizic si a unor investigatii.
Investigatiile pot fi: radiografia completa a coloanei vertebrale sau RMN. Depistarea timpurie este extrem de importanta in cazul lordozei.
Anamneza are rolul de a informa medicul cu privire la semnele si simptomele prezentate de catre pacient. Alte informatii utile sunt reprezentate de:
In cadrul examenului clinic, se urmareste care este gradul de mobilitate al coloanei vertebrale. Medicul poate realiza o serie de manevre pentru a evidentia daca exista si alte malformatii prezente sau care sunt viciile de pozitie ale coloanei.
De cele mai multe ori, anamneza si examenul clinic nu sunt suficiente pentru a stabili un diagnostic si a prescrie tratamentul corect. De aceea, medicul poate recomanda efectuarea unor investigatii suplimentare, precum:
Tratamentul specific al lordozei este stabilit in functie de:
Scopul tratamentului este oprirea progresiei curburii si minimizarea diformitatii. Managementul lordozei depinde de cauza lordozei. Exercitiile simple se pot dovedi suficiente in cazul in care lordoza este asociata cu postura defectuoasa.
Lordoza care se produce ca urmare a unei probleme de sold va fi tratata ca parte a problemei de sold.
Specialistii de la Kinetic Sport & Medicine te vor indruma cu privire la cel mai bun tratament pentru problema copilului tau.
Tratamentul se stabileste in functie de particularitatile fiecarui caz. De cele mai multe ori, tratamentul este simptomatic si de intretinere. In cazurile grave, este recomandata interventia chirurgicala.
Pentru a ameliora durerea, sunt recomandate analgezicele, atat pentru copii, cat si pentru adulti. In cazul copiilor, un ajutor pentru corectarea lordozei consta in purtarea corsetului. In ceea ce priveste persoanele supraponderale, acestora le este indicata scaderea ponderala. Astfel, coloana lombara nu mai este suprasolicitata in vederea realizarii echilibrului.
Exercitiile fizice au ca scop:
Tratamentul chirurgical poate fi recomandat in cazuri severe. Acesta este o alternativa daca celelalte metode de corectie nu au dat rezultate.
In cele mai multe dintre situatii, lordoza are un prognostic bun. Daca este diagnosticata devreme, atat in cazul copiilor, cat si al adultiilor, pot fi prevenite multe complicatii. De aceea, vizita la medicul specialist este necesara imediat ce apar simptomele.
Netratata, lordoza poate genera complicatii. Cele mai grave complicatii sunt date de compresia nervilor spinali: tulburari ale mictiunii, ale defecatiei.
Consultant: Dr. Ioana Iordache, medic specialist recuperare medicala, Kinetic Sport & Medicine