Osteocondrita disecanta

Afectiunea numita osteocondrita disecanta (OCD) poate fi descrisa ca desprinderea unui corp in spatiul articular si se manifesta in special la pacientii tineri, dar poate sa apara la toate grupele de varsta. De asemenea, poate fi localizata la nivelul gleznei (talusului) – numita osteocondrita disecanta talara, precum si la nivelul altor articulatii, cum ar fi cea a genunchiului, cotului, umarului etc.

Osteocondrita disecanta talara

Osteocondrita disecanta talara este localizata la nivelul gleznei, si anume la nivelul talusului. Talusul este unul dintre cele trei oase care alcatuiesc articulatia gleznei (tibia si peroneul), fiind unul din oasele mari localizate in spatele piciorului. De asemenea, este principalul si singurul os prin care intreaga greutate a corpului este transmisa catre arcul plantar, conform Dr. Crintea Alexandru. In functie de modul in care este accidentata glezna, afectiunea poate aparea pe partea laterala interioara (spre celalalt picior) a talusului sau pe partea exterioara.

Cauzele aparitiei osteocondritei disecante talare

Osteocondrita disecantatalara este cauzata, in principal, de o defectuoasa aprovizionare cu sange a osului, in schimb cea talara (de la nivelul gleznei) este in majoritatea cazurilor provocata de accidentarile rezultate cu entorse. Acest fapt are drept consecinta disecarea (actiune de fragmentare a unei suprafete plane) osului.
Fractura poate varia in functie de dimensiune si de gravitate. Fragmentele rezultate raman in articulatie, cauzand durere si degenerarea afectiunii. In cazul in care osul de sub cartilaj este fracturat, iar cartilajul este intact, fragmentul rezultat este mai putin posibil sa se mute in articulatie. In schimb, daca osul si cartilajul (osul talar acoperit de cartilaj) sufera fracturi, atunci exista o foarte mare posibilitate ca fragmentele sa isi schimbe locul in articulatie, agravand problema.
Din cauza fracturii, fragmentul rezultat este separat de restul talusului, iar vasele de sange care alimentau fragmentul acum sunt rupte. Daca fragmentul isi schimba pozitia sau se deplaseaza in articulatie vasele de sange nu se mai pot reface. Fragmentul pierde sange si moare. Acest fapt face ca recuperarea completa sa fie putin probabila.

Simptome pentru osteocondrita disecanta talara:

  • Impotenta functionala

  • Durere generalizata in glezna

  • Rigiditate a articulatiei gleznei

  • Umflarea localizata

Tratamentul osteocondritei disecante talare

In primul rand, in cazul osteocondritei disecante talare este esentiala efectuarea unui consult de catre un specialist, in vederea evaluarii aparatului locomotor si stabilirii unui diagnostic exact. Prima recomandare pe care o primesc pacientii care sufera de osteocondrita disecanta talara este repausul; limitarea activitatii este absolut necesara. De asemenea, kinetoterapeutii recomanda ortezarea membrului afectat, in vederea eliminarii riscului unei solicitari si a unei stresari a rupturii. Totodata, orteza protejeaza articulatia in perioada de recuperare.Odata ce specialistii kinetoterpeuti impreuna cu medicii reuses sa inlature durerea, pacientului ii este permis sa desfasoare activitatea fizica, dar la intensitate redusa. In continuare, este evaluata necesitatea efectuarii unei interventii chirurgicale dupa trei luni de la debutul tratamentului de recuperare, in cazul in care pacientul mai prezinta simptome si nu se observa o ameliorare.Odata ce specialistii kinetoterpeuti impreuna cu medicii reuses sa inlature durerea, pacientului ii este permis sa desfasoare activitatea fizica, dar la intensitate redusa. In continuare, este evaluata necesitatea efectuarii unei interventii chirurgicale dupa trei luni de la debutul tratamentului de recuperare, in cazul in care pacientul mai prezinta simptome si nu se observa o ameliorare.

Programeaza-te

online

Programeaza-te

online

Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?

Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Kinetic Sport & Medicine in legatura cu serviciile medicale solicitate

Hai să faci parte din comunitatea Kinetic!

Abonează-te la newsletter pentru a afla noutățile despre serviciile și ofertele noastre.

Ne pare rău :(

Abonarea nu a reușit.

Te rugăm să încerci din nou, acum sau mai târziu.

Felicitări

Înscrierea ta s-a realizat cu succes!

success_ok

Cererea ta a fost înregistrată cu succes