Aceasta afectiune poate fi divizata in doua categorii: dislocarea si subluxatia. Chiar si in absenta unei instabilitati femuro-patelare recurente, pacientii care sunt diagnosticati cu dislocare sau subluxatie pot suferi de mai multe probleme care degenereaza odata cu trecerea timpului. Printre aceste probleme se numara durerea persistenta la nivelul genunchiului, limitarea functionala a miscarilor, scaderea performantei sportive. Totodata, patologiile pot degenera in artrita articulatiei femuro-patelare.
In special pentru dislocarile recurente, tratamentul chirurgical are un rol important, insa, inainte si dupa, pacientul necesita supravegherea unui specialist kinetoterapeut in scopul reabilitarii si recuperarii in totalitate a functionalitatii miscarii si favorizarea cresterii performantei.
In mod normal, specialistii catalogau aparitia aceastei afectiuni ca urmare a cauzelor precum: modul de viata sedentar, obezitate, perioada de adolescenta la sexul feminin, dar cele mai recente date au demonstrat ca aceste stereotipuri reprezinta incertitudini. De fapt, aceasta afectiune apare in cele mai dese cazuri la tineri, atleti, cel mai frecvent barbati, rezultate din practicarea unui sport sau a unei alte activitati care implica efort fizic
Kinetoterapeutii recomanda tratamentul care nu implica interventii chirurgicale, efectiv si in cazul dislocarilor mai acute ale rotulei, insa este important de inteles faptul ca aceasta afectiune trebuie tratata, iar tratamentul fara interventii chirurgicale nu trebuie abordat drept o recuperare fara tratament in general.
Initial, specialistii recurg la tehnici de tratament pentru a controla atat durerea, cat si umflaturile si recomanda protejarea genunchiului pentru a evita o viitoare accidentare. Conform studiilor de specialitate, unele dintre metode (cele mai rigide) de imobilizare a genunchiului sunt urmate de un risc mai scazut de a suferi inca o dislocare, insa un risc inalt pentru a suferi de rigiditatea genunchiului.
Odata diminuata inflamatia acuta, terapia fizica este necesara pentru a reduce umflaturile, pentru a imbunatati nivelul de functionalitate a miscarilor si forta musculara. De asemenea, tratamentul de recuperare este necesar pentru a stabiliza genunchiul si a recupera proprioceptia genunchiului (capacitatea de a-si determina pozitia in spatiu) si de a normaliza mersul.
Astfel, aceasta problema este abordata cu cea mai mare seriozitate de catre kinetoterapeutii Kinetic Sport & Medicine, in functie de starea si de istoricul starii de sanatate a pacientului sunt recomandate exercitii si proceduri in scopul unei recuperari eficiente.