Bursita este o afectiune care apare ca urmare a suprasolicitarii articulare. Aceasta se manifesta printr-un tablou clinic complex dominat de tumefactia articulara. In momentul prezentarii la cabinetul medical, pacientul acuza frecvent limitarea mobilitatii genunchiului afectat de bursita. Diagnosticarea in stadii incipiente si instituirea tratamentului corespunzator contribuie la scurtarea duratei bolii si la ameliorarea calitatii vietii pacientului.
Bursita reprezinta inflamatia burselor de la nivelul articulatilor. Bursele sinoviale sunt cavitati asemanatoare unor saculeti ce contin lichid si care au rolul de a reduce fortele de frecare care se formeaza la nivelul articulatiilor. Zonele in care se formeaza forte mari de frecare sunt localizate la locul de contact dintre tendoane, muschi si oase. Asadar, bursele contribuie la realizarea miscarilor. Insa, cand apare inflamatia, capacitatea de miscare in cadrul articulatiilor se diminueaza.
Bursita apare preponderent la nivelul articulatiilor mari, precum cea a genunchiului. Insa, poate aparea si la nivelul altor articulatii, precum:
In majoritatea situatiilor, bursita apare in urma traumatismelor, a miscarilor repetitive realizate excesiv, dar poate fi determinata si de unele infectii. Printre situatiile asociate cu bursita se afla:
Unele persoane sunt mai predispuse la a dezvolta bursita comparativ cu altele. Acestea prezinta o serie de factori de risc, precum:
Prezenta simptomelor specifice bursitei poate fi diferita pentru fiecare persoana. In medie, manifestarile acestei afectiuni persista pentru aproximativ 1-2 saptamani. In cazurile severe, bursita poate dura si o perioada mai lunga de timp.
Mentinerea unei perioade adecvate de repaus contribuie la scaderea perioadei in care articulatia este dureroasa. De asemenea, respectarea tratamentului indicat de catre medic scurteaza perioada de recuperare a mobilitatii articulatiei.
Bursita poate fi clasificata in functie de durata aparitiei in:
Bursita acuta se poate manifesta prin urmatoarele semne si simptome:
Caracteristica prinicipala a bursitei cronice reprezinta durata de manifestare a simptomelor, de cateva luni. Aceasta forma prezinta durere la mobilizare si tumefactie, dar eritemul este rar intalnit. De asemenea, ca urmare a mentinerii unei stari de inflamatie pentru o perioada lunga de timp, poate aparea si fibroza articulara. Principala consecinta a fibrozei este reprezentata de limitarea ireversibila a mobilitatii.
La nivelul articulatiei genunchiului exista mai multe burse. In functie de modul in care articulatia este suprasolicitata, pot fi afectate una sau mai multe dintre bursele genunchiului.
Patela sau rotula este un os care se afla in partea anterioara a genunchiului. Bursita prepatelara este caracteristica persoanelor care stau pentru perioade indelungate de timp in genunchi. Printre cei care prezinta un risc crescut de a dezvolta bursita prepatelara se afla:
De asemenea, bursita prepatelara poate fi asociata si cu stari inflamatorii si infectii, precum:
Bursita infrapatelara se caracterizeaza prin inflamarea celor doua burse infrapatelare, cea superficiala si cea profunda. In cadrul acestui tip de bursita, tumefactia articulara este severa, iar mobilitatea este semnificativ limitata.
Bursita anserina apare preponderent la femeile de varsta mijlocie sau la persoanele supraponderale. Simptomul specific este reprezentat in special de durerea in timpul anumitor activitati, precum:
Diagnosticul bursitei se stabileste preponderent clinic, pe baza realizarii examinarii de catre medic. Initial, in cursul anamnezei, pacientului ii sunt solicitate informatii despre:
Dupa colectarea acestor informatii, medicul va realiza examinarea articulatiei prin observatie si palpare. De asemenea, acesta poate verifica cu ajutorul unor tehnici speciale mobilitatea articulara. Pentru confirmarea diagnosticului pot fi recomandate investigatii, precum:
Cand este suspectata o infectie la nivelul articulatiei genunchiului, medicul poate realiza o punctie. Aceasta presupune introducerea unui ac subtire in cavitatea articulara si extragerea unui volum redus de lichid, ce este ulterior trimis la laboratorul de analize medicale pentru prelucrare.
Tratamentul bursitei este personalizat in functie de fiecare pacient. Medicul stabileste un plan terapeutic care sa permita ameliorarea simptomatologiei si prevenirea aparitiei unui nou episod de bursita.
O ameliorare temporara a durerii cauzata de bursita genunchiului poate fi realizata prin aplicarea urmatoarelor metode:
O reducere rapida a manifestarilor acestei patologii se realizeaza prin administrarea unor medicamente specifice, precum:
In cazurile severe, pot fi utilizate infiltratii (injectii) cu steroizi la nivelul articulatiei afectate. Acestea se realizeaza doar de catre medic si aduc o ameliorare a simptomelor pentru cateva saptamani sau luni. In cazul in care bursita este de cauza infectioasa, medicul va recomanda administrarea antibioticelor. Este important a alege antibiotice la care bacteria responsabila de aparitia infectiei sa fie sensibila.
Utilizarea dispozitivelor ortopedice, precum ortezele sau protezele, poate fi recomandata pentru ameliorarea simptomelor. Acestea confera stabilitate articulatiei genunchiului si ajuta la reducerea durerii. Este important a consulta medicul specializat in medicina fizica si de reabilitare sau medicul ortoped pentru a alege cel mai optim produs, care sa se potriveasca fiecarui pacient.
Beneficiile sedintelor de kinetoterapie sunt multiple si au o mare contributie la redarea mobilitatii si la scaderea durerii. Printre principalele rezultate ale kinetoterapie se afla:
Fizioterapie consta in aplicarea diferitelor metode care au rolul de a diminua simptomele care creeaza disconfort pacientului. Medicul poate indica anumite proceduri in functie de necesitatile fiecarui pacient. Astfel, acesta poate recomanda:
Rolul acestor metode este de a imbunatati functia articulara si de a reda mobilitatea. De asemenea, fizioterapia previne agravarea simptomatologiei si evitarea complicatiilor.
In situatia in care bursita este severa si afecteaza mobilitatea, medicul poate recomanda realizarea aspiratiei. Aceasta procedura consta in introducerea unui ac subtire la nivelul articulatiei genunchiului si aspirarea lichidului in exces de la acest nivel. Procesul nu prezinta un disconfort semnificativ pentru pacient.
Este recomandat ca dupa efectuarea aspiratiei, pacientul sa evite efortul fizic. In acest mod, recuperarea se produce mai repede.
Procedurile chirurgicale sunt recomandate de catre medic atunci cand alte optiuni terapeutice nu produc rezultatele dorite. In cadrul interventiei chirurgicale, medicul poate realiza o incizie la nivelul bursei pentru eliminarea lichidului format in exces sau poate indeparta complet bursa. In functie de starea generala a pacientului si de istoricul medical, medicul va decide care este cea mai potrivita optiune pentru fiecare pacient.
Tratamentul naturist pentru bursita poate fi o optiune complementara schemei terapeutice indicate de medic. Acesta nu inlocuieste tratamentul medicamentos sau sedintele de kinetoterapie si fizioterapie. Printre optiunile naturiste se afla alimentele cu proprietati antiinflamatoare, precum:
Tratamentul naturist poate fi administrat sub diferite forme farmaceutice, precum:
In cele mai multe cazuri, bursita poate fi prevenita. Pentru asta, este important a reduce factorii de risc care pot conduce la aparitia bursitei. Astfel, este indicat a evita exercitiile fizice intense, daca nu sunt efectuate si exercitii de incalzire si intindere (stretching). Acestea au rolul de a preveni intinderea musculara si aparitia bursitei. De asemenea, este important ca persoanele care incep o activitate fizica sa o faca prin exercitii de intensitate redusa. Ulterior, nivelul de dificultate si complexitatea acestora pot fi crescute, dar gradual.
Printre alte masuri care pot fi aplicate pentru a reduce riscul de aparitie a bursitei se afla:
Bursita genunchiului este o afectiune care consta in inflamarea bursei de la nivelul articulatiei genunchiului. Aceasta poate fi cauzata de diferiti factori, iar factorii de risc des intalniti sunt reprezentati de suprasolicitarea articulatiei sau de traumatisme. Simptomele caracteristice includ durerea si reducerea mobilitatii. Bursita poate fi eficient gestionata prin respectarea indicatiilor oferite de medic si aplicarea masurilor terapeutice recomandate de acesta. Sedintele de kinetoterapie sunt extrem de utile pentru reducerea simptomelor, dar si pentru prevenirea unui nou episod de burista. In prezenta simptomelor specifice bursitei este util a consulta o echipa formata din medic ortoped, kinetoterapeut, fizioterapeut.