Gonartroza, regasita si sub denumirea de artroza sau osteoartrita genunchiului, reprezinta un proces patologic de tip degenerativ, regasit la nivelul articulatiei genunchiului. Acest proces se asociaza cu un tablou clinic specific, centrat in jurul unor dureri puternice. Fiind un proces degenerativ, gonartroza se intalneste in randul persoanelor cu varste inaintate.

Afla, in cele ce urmeaza, ce este, mai exact, gonartroza si cum se produce, care sunt stadiile de evolutie pentru gonartroza, ce tablou clinic este intalnit si cum se diagnosticheaza si trateaza aceasta afectiune.

Genunchiul – anatomie

Genunchiul reprezinta una dintre cele mai importante si complexe articulatii ale corpului. Aceasta este formata din imbinarea a trei oase principale si unul auxiliar: femurul, tibia, rotula (patela) si fibula, cu ajutorul sistemului ligamentar si al altor componente articulare.

Articulatia genunchiului este de tip sinovial si permite realizarea miscarilor de flexie si extensie. Suprafetele articulare ce iau parte la formarea articulatiei sunt cea tibiofemurala si cea patelofemurala. Sistemul ligamentar este format din ligamentul patelar, doua ligamente cruciate si doua ligamente colaterale, componente ce imbina oasele genunchiului.

 

La componentele principale se adauga structuri ce detin functii de fixare, stabilizare si amortizare a socurilor. Astfel, meniscurile articulare (medial si lateral) sunt doua structuri fibrocartilaginoase ce maresc suprafata articulara si disipeaza fortele exercitate asupra articulatiei.

 
Nu in ultimul rand, cele patru burse pline cu lichid sinovial se regasesc in punctele de contact dintre structurile mobile ale articulatiei si detin rolul de protectie a suprafetelor articulare.

Ce este gonartroza si de ce apare

Gonartroza reprezinta o afectiune a articulatiei genunchiului, ce apare ca urmare a uzurii cartilajelor ce acopera suprafetele articulare (tibiofemurala si tibiopatelara). Acest proces degenerativ de reducere a suprafetei de tesut cartilaginos apare ca urmare a contactului permanent dintre suprafetele articulare si scaderea capacitatii de amortizare a socurilor odata cu procesul de imbatranire a tesuturilor.

 

In functie de suprafata articulara implicata, se pot identifica doua tipuri de osteoartrita a genunchiului:

  • Gonartroza mediala – implica suprafata articulara tibiofemurala mediala;

  • Gonartroza laterala – implica suprafata articulara tibiofemurala laterala.

In functie de cauzele care au condus la aparitia degenerarii cartilajului si de factorii de risc si agravanti, se pot intalni alte doua tipuri de osteoartrita a genunchiului:

  • Gonartroza primara – se considera ca fiind singura sursa de uzura a cartilajului articular si este contactul zilnic si permanent dintre suprafetele articulare si imbatranirea tesuturilor cartilaginoase ale acestora;

  • Gonartroza secundara – in plus fata de fenomenul natural de imbatranire a tesuturilor, reducerea cartilajelor poate fi favorizata si de alte afectiuni (ex: accidente in timpul vietii, pozitia genu varum, genu valgum).

Gonartroza – simptome si semne specifice

Tabloul clinic din gonartroza este destul de sugestiv si faciliteaza orientarea procesului diagnostic catre o certitudine. In general, semnele si simptomele intalnite in cazul osteoartritei genunchiului includ:

  • Durere ce se resimte in spatele rotulei, la nivelul unuia sau ambilor genunchi (in gonartroza bilaterala) – durerea este mai puternica la debutul mobilizarii articulatiei si scade pe parcursul continuarii deplasarii; astfel, gonartroza si mersul pe jos sunt doua elemente ce se imbina perfect cu scopul ameliorarii durerii;

  • Accentuarea durerii in cazul urcatului pe scari sau mersului pe un plan inclinat, precum si al ridicarii unor obiecte grele ce adauga presiune la nivelul articulatiei;

  • Tumefierea genunchiului – aparuta ca urmare a inflamatiei;

  • Sensibilitate exacerbata la nivelul genunchiului – evidentiabila in timpul zilelor cu temperaturi extreme sau la diferente de presiune atmosferica;

  • Aparitia unor sunete de tip cracmente la mobilizarea articulatiei/articulatiilor.

Stadiile de evolutie in gonartroza

In functie de gradul de afectare a cartilajului de pe suprafetele articulare, precum si de gradul de severitate a tabloului clinic, gonartroza a fost impartita in patru mari stadii sau grade.

Gonartroza – gradul 1

Semnele si simptomele din gonartroza pot fi absente in acest stadiu. Cartilajul este intact, dar de consistenta redusa fata de unul sanatos. Mobilizarea genunchiului se realizeaza normal, flexia si extensia nefiind afectate.

Gonartroza – gradul 2

In acest stadiu de gonartroza, semnele si simptomele raman insesizabile, iar functia articulatiei se pastreaza. Totusi, cartilajul incepe sa prezinte semne de uzura sub forma de imperfectiuni ale suprafetei.

Gonartroza – gradul 3

Gradul de afectare a cartilajului se accentueaza, formandu-se din ce in ce mai multe neregularitati la nivelul suprafetei. Apar fisuri in grosimea cartilajului. Intervine durerea in timpul mobilizarii articulatiei.

Gonartroza – gradul 4

Gradul 4 este ultimul stadiu al gonartrozei si se evidentiaza prin disparitia completa a cartilajului, oasele genunchiului ajungand in contact direct unele cu altele. Tabloul clinic al acestui stadiu este presarat de semne si simptome de intensitate semnificativa, ca urmare a aparitiei inflamatiei si a cresterii intensitatii durerii.

Diagnosticul in artroza genunchiului

In procesul diagnostic din gonartroza, preluarea istoricului medical atat personal, cat si familial reprezinta primul pas, util in special in cazul gonartrozei secundare (ex: in cazul unui istoric de accidentari).

Metoda cheie de elucidare a diagnosticului consta, totusi, in efectuarea examenului fizic general, cu focus asupra articulatiei genunchiului si altor semne si simptome ce pot reiesi ca urmare a mobilizarii ei (ex: durere la miscare, cracmente).

Cu toate ca examenul clinic poate ridica suspiciunea de gonartroza suficient de mult, testele paraclinice (in special imagistice) sunt intotdeauna o metoda de obtinere a certitudinii diagnostice. Printre acestea se numara:

  • Radiografia genunchiului – ofera o imagine a suprafetelor articulare si a gradului de eroziune a cartilajului;

  • Ecografia– masura neiradianta, mai putin specifica, utilizata pentru evaluarea starii structurilor moi;

  • Rezonanta magnetica nucleara (RMN) – este un test imagistic cu o foarte buna calitate a imaginii, superioara atat radiografiei, cat si ecografiei si CT-ului.

Odata cu stabilirea diagnosticului de certitudine, medicul va incadra gonartroza in unul din cele patru grade ale evolutiei si va institui o schema terapeutica adaptata nevoilor pacientului in cauza.

Gonartroza – tratament si preventie

Intrucat gonartroza este o boala cronica si progresiva, tratamentul este de tip suportiv, astfel ca scopul principal este reducerea simptomatologiei neplacute pe cat de mult posibil. Exista mai multe abordari terapeutice:

  • Tratamentul medicamentos – antiinflamatoare si/sau antialgice de tip ibuprofen sau paracetamol;

  • Proteza medicala de genunchi – folosita pentru a stabiliza articulatia si a imbunatati circulatia prin aplicarea unor forte compresive;

  • Kinetoterapia – utila pentru intarirea musculaturii membrelor inferioare si stabilizarea articulatiei in mod implicit; sunt recomandate programe de exercitii (evitand suprasolicitarea) articulatiei; pot fi folosite cu succes mobilizari pasive, pasivo-active, exercitii efectuate la sol, pedalare, dar in nici un caz genuflexiuni cu greutate;

  • Fizioterapia – are scopul de a reduce inflamatia locala si amelioreaza durerea;

  • Interventia chirurgicala – reprezinta metoda de ultima instanta si se opteaza pentru ea atunci cand riscurile interventiei sunt mult depasite de beneficiile aduse.

Chiar si in prezenta unei scheme terapeutice, fie ea medicamentoasa, chirurgicala sau de alt fel, metodele de preventie raman un standard al imbunatatirii calitatii vietii si preventiei evolutiei nefavorabile a afectiunii.

Metodele profilactice constau in:

  • Scaderea in greutate (atunci cand kilogramele in exces au contribuit sau contribuie la adaugarea unei presiuni suplimentare la nivelul genunchilor);

  • Adoptarea unui stil de viata sanatos, format dintr-o dieta bine pusa la punct si o rutina de exercitii fizice ajustata la nevoile si posibilitatile personale;

  • Evitarea activitatilor care pot agrava starea gonartrozei – ridicarea greutatilor, urcarea unui numar mare de trepte;

  • Purtarea incaltarilor confortabile si utilizarea suportilor plantari (talonetele).

In concluzie, gonartroza este o boala cronica, progresiva, ce nu se poate vindeca, dar care se poate tine sub control cu ajutorul terapiei de sustinere. Metodele de preventie pot fi aplicate chiar si in lipsa simptomatologiei din gonartroza, cu scopul scaderii riscurilor de evolutie nefavorabila a bolii. De asemenea, prin intermediul optiunilor terapeutice, simptomatologia neplacuta poate fi ameliorata si calitatea vietii poate fi una buna.

Bibliografie:

Programeaza-te

online

Programeaza-te

online

Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?

Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Kinetic Sport & Medicine in legatura cu serviciile medicale solicitate

Hai să faci parte din comunitatea Kinetic!

Abonează-te la newsletter pentru a afla noutățile despre serviciile și ofertele noastre.

Ne pare rău :(

Abonarea nu a reușit.

Te rugăm să încerci din nou, acum sau mai târziu.

Felicitări

Înscrierea ta s-a realizat cu succes!

success_ok

Cererea ta a fost înregistrată cu succes