Proteza de sold: evaluare ortopedica, operatie, recuperare

Articulatia soldului reprezinta un sistem complex care, in stare normala de functionare, permite efectuarea unei multitudini de activitati, cu preponderenta cele ce presupun deplasarea. Atunci cand aceasta articulatie, din diferite cauze, nu poate fi folosita la capacitate maxima sau chiar deloc, cel mai adesea este nevoie sa se intervina chirurgical, inlocuind structurile articulare initiale cu o proteza de sold.
Citeste mai departe despre operatia de proteza de sold (artroplastie sold), cand este indicata aceasta, ce roluri va indeplini proteza, precum si in ce consta recuperarea postoperatorie.

Proteza de sold – evaluare ortopedica si indicatii

Decizia de a opta pentru o artroplastie nu este luata imediat, ci este intotdeauna formulata de catre medicul ortoped si adaptata la nevoile pacientului.
Astfel, inca de la primele semne de suferinta a articulatiei soldului, medicul evalueaza gradul de severitate prin intermediul istoricului pacientului, al examenului clinic si al testelor aditionale paraclinice (imagistice, de sange etc.).
In general, proteza de sold este indicata atunci cand tratamentele neinvazive de tipul fizioterapiei si injectiilor cu corticosteroizi nu au avut succes. De asemenea, gradul de severitate al simptomatologiei pacientilor ce necesita proteza de sold este unul mare: pacientul nu se poate deplasa in mod obisnuit si/sau deplasarea atrage dupa sine durere.
In plus, anumite patologii pot determina degenerarea structurilor articulare, fapt ce se traduce in necesitatea montarii unei proteze de sold. Printre acestea se numara:
  • Osteoartrita – cea mai comuna cauza de distructie a cartilajelor articulare;

  • Artrita septica;

  • Artrita reumatoida;

  • Displazia de sold;

  • Fractura de sold.

Proteza de sold – operatie

Artroplastia de sold este o interventie chirurgicala comuna, eficienta si cu beneficii care, in cele mai multe situatii, depasesc considerabil posibilele riscuri asociate.
Din fericire, pretul unei astfel de interventii este suportat de catre stat (proteza de sold decontata de CAS), astfel ca preocuparea pacientului nu trebuie sa fie directionata catre cat costa o proteza de sold, ci asupra numeroaselor sale beneficii.
De obicei, operatia de proteza de sold se efectueaza sub anestezie generala. In cazuri particulare, fie impuse de starea de sanatate a pacientului, fie preferate de pacient si aprobate de catre medic, se poate efectua anestezie de tip epidural.
In timpul interventiei, medicul realizeaza o incizie la nivelul zonei de interes, obtine acces in interiorul articulatiei, inlatura structurile deteriorate si, in final, inlocuieste aceste structuri cu proteza ce va restabili functia articulara.

Posibile complicatii dupa operatia de sold (artroplastie)

Intrucat artroplastia este o procedura invaziva, aceasta nu este intru totul lipsita de riscuri. Atunci cand se ia decizia efectuarii unei artroplastii, pacientul primeste toate informatiile necesare, iar acestea includ nu numai beneficiile pe care acesta le va obtine, ci si posibilele riscuri aferente procedurii.
Din punct de vedere statistic, artroplastia se asociaza cu un procent mic de aparitie a complicatiilor intra si postoperatorii. Totusi, este important ca acestea sa fie cunoscute, pentru a obtine o decizie informata si asumata din partea pacientului.
Principalele riscuri ce se asociaza cu o operatie de proteza de sold sunt:
  • Complicatiile infectioase – reprezinta un posibil factor de risc in aproape toate interventiile chirurgicale;

  • Complicatii hemoragice – sangerari mai mari decat in mod normal;

  • Complicatii tromboembolice – formarea trombilor/cheagurilor de sange, cu posibilitatea deplasarii unor fractiuni la distanta (emboli);

  • Instabilitatea articulara – aparuta fie din cauza unui defect nou al osului, fie din cauza stabilizarii inexacte a protezei;

  • Dislocarea soldului;

  • Modificarea lungimii unui membru inferior in raport cu celalalt – de multe ori, diferenta nu este atat de mare si persoana se poate obisnui cu noile dimensiuni; in alte situatii, poate fi necesara incaltaminte speciala pentru membrul mai scurt.

Exercitii de recuperare dupa operatia de proteza de sold

O operatie precum cea de artroplastie necesita, pentru obtinerea efectului maxim dorit, o perioada postoperatorie de recuperare si recapatare a mobilitatii articulare. In acest scop, este indicat sa se apeleze la specialisti in domeniu si sa se puna accent in special pe kinetoterapie, dar si pe fizioterapie.
Exercitiile fizice sunt adaptate la nevoile si particularitatile pacientului si se realizeaza, cel putin la inceput, sub indrumarea specialistului. In timp, pacientul se va obisnui cu proteza si isi va putea desfasura activitatile normale in special datorita implantarii acesteia.
Recuperarea va presupune pasi mici, pornind de la mersul cu sprijin si cu ajutor al unei alte persoane si ajungand pana la atingerea primului obiectiv: deplasarea fara ajutor extern. Ulterior, pe masura ce mobilitatea articulatiei permite si pacientul se simte sigur pe sine, pot fi introduse in rutina si alte activitati ce presupun deplasarea.

Viata cu proteza de sold. Sfaturi pentru proteza de sold

Atunci cand se efectueaza o operatie precum cea de implantare a unei proteze de sold, nu trebuie nicidecum ignorat aspectul psihologic al unei astfel de interventii. Acest fapt este datorat impactului pe care il poate avea inlocuirea unor structuri anatomice, prezente inca de la nastere, cu unele artificiale, straine organismului.
Prin urmare, atunci cand se explica riscurile si beneficiile asociate procedurii, precum si recuperarea postprocedurala necesara, este util sa se adauge si acest aspect in discutie.
Perioada postprocedurala este una de adaptare, atat din punct de vedere fizic, cat si mental. Pacientul reinvata cum sa execute miscarile cu noua proteza, dar si cum sa accepte prezenta acesteia in interiorul organismului sau.
Cu timpul, viata cu proteza de sold devine una mai buna, iar beneficiile interventiei incep sa fie resimtite. De asemenea, se pot relua mai multe dintre activitatile ce puteau fi realizate inaintea debutului procesului degenerativ al structurilor articulare.
In concluzie, proteza de sold reprezinta una din inovatiile medicale ce permit restabilirea partiala sau aproape totala a functiilor articulatiei soldului. De cele mai multe ori, beneficiile aduse de catre artroplastie depasesc cu mult riscurile posibile asociate interventiei chirurgicale, astfel ca aceasta este recomandata tuturor pacientilor ce nu raspund la tratamentul medicamentos si/sau cel prin fizioterapie.

Bibliografie:

Programeaza-te

online

Programeaza-te

online

Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?

Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Kinetic Sport & Medicine in legatura cu serviciile medicale solicitate

Hai să faci parte din comunitatea Kinetic!

Abonează-te la newsletter pentru a afla noutățile despre serviciile și ofertele noastre.

Ne pare rău :(

Abonarea nu a reușit.

Te rugăm să încerci din nou, acum sau mai târziu.

Felicitări

Înscrierea ta s-a realizat cu succes!

success_ok

Cererea ta a fost înregistrată cu succes