Vertijul

In contextul vietii moderne, foarte multi pacienti de varste variate acuza durere cervicala asociata cu ameteala. Aceasta combinatie dizabilitanta poarta numele de vertij cervicocenic si apare inconstant la miscarile coloanei cervicale, determinand probleme de echilibru, senzatia de „cap tulbure”, vedere incetosata, tiuituri in urechi, durere de cap si alte neplaceri greu de explicat.
De obicei, pacientul cauta prompt un raspuns pentru acest fenomen dar primeste cu greu si intarziat solutii realiste pentru tratamentul cauzei, nu doar al simptomului.
Iata trei dintre cele mai probabile cauze pentru care problemele colonei vertebrale cervicale pot determina ameteala:

TRAUMATISM

Cand ceafa este miscata brutal fata-spate, se poate produce leziunea „in bici” (whiplash); se intampla cel mai frecvent in cazul coliziunilor auto sau a franarii bruste, neanticipate, pentru evitarea impactului, dar si in alte situatii cu accidentari prin acest tip de miscare. Durerii i se asociaza adesea si alte simptome, cum ar fi ameteala.
In cazul acestei probleme se produc: disfunctia articulatiilor vertebrale, disfunctia secundara a muschilor (initial cu contracturi, apoi cu hipotonie), urmand tipare de miscare deficitare ale coloanei si in final probleme discale.
Uneori, cand whiplash-ul asociaza vertij (ameteala), se poate pune si problema unui traumatism cerebral care s-ar fi putut produce la momentul accidentarii.
O alta explicatie pentru vertij o constituie posibila afectare a unor receptori specializati din muschii si articulatiile cervicale (proprioceptorii), al caror rol este de a trimite mesaje creierului despre pozitia capului si a gatului. Alaturi de ochi si ureche interna, acesti proprioceptori asigura mentinerea echilibrului.
In cazul in care se suspecteaza ca s-a produs si un impact la nivelul capului, este obligatorie prezentarea la o camera de garda in vederea unui CT (tomografie)

INSUFICIENTA ARTERELOR VERTEBRO BAZILARE

Cand una dintre arterele vertebrale este comprimata sau inflamata in interiorul coloanei cervicale, se poate declansa insuficienta circulatiei vertebrobazilare: o cantitate mai redusa de sange ajunge la creier, ureche interna sau ochi.
Cand acest lucru se intampla, apar simtome serioase inclusiv ameteala. Un tip particular de insuficienta vertebrobazilara se numeste Sindromul Bow-Hunter, care include ameteala temporara la rotirea capului (asemanator pozitiei vanatorului cu arcul). Desi acest tip de compresie este rar, cand se produce este un semn al afectarii vertebrelor C1-C2 cervicale, tipic prin existenta unui osteofit pe vertebra (excrescenta osoasa) ce afecteaza vasul de sange prin compresia directa.

SINDROMUL DUREROS MIOFASCIAL CERVICAL

Durerea miofasciala se declanseaza atunci cand un punct trigger (nod) dureros apare in muschii si tesuturile conjunctive de legatura din zona gatului. Pe langa aceste puncte dureroase la palpare sau activitati, muschii din zona pot deveni contractati si scurti, iar durerea se poate raspandi in zona capului sau a umerilor. Este estimat ca mai mult de un sfert dintre cazuri asociaza si ameteala.
Cauzele acestui sindrom variaza de la: accidentari mai vechi, suprauzura articulatiilor cervicale, postura deficitara si nu in ultimul rand, stresul. Totusi, legatura dintre vertij si durere nu este inca foarte clara, insa in practica se poate observa adesea ca tratamentul sindromului miofascial (fizioterapie, terapia punctelor trigger, medicatia si exercitiile) reusesc sa amelioreze si vertijul.

CAND TREBUIE SA MERGI LA MEDIC?

Ameteala inexplicatila trebuie sa fie evaluata de catre un medic, mai ales daca persista sau revine frecvent. Medicul de recuperare va efectua un examen fizic complet al coloanei, te va evalua neurologic si biomecanic si iti va oferi un plan fezabil pe termen scurt si lung personalizat problemei tale. Astfel se vor putea identifica si trata holistic posibilele cauze ale durerii (insotite sau nu de ameteala), se vor exclude patologii grave si se vor prescrie eventuale investigatii necesare.
Este esentiala nevoia de comunicare interdisciplinara pe tema vertijului, fiind o cauza frecventa de dizabilitate in tara noastra, care poate beneficia cu succes de tratament de ameliorare si recuperare.

CE METODE DE TRATAMENT OFERIM

Clinica noastra dispune de cele mai performante metode de tratament al simptomatologiei cervicale, dar mai ales de adresare a cauzelor acesteia. Tratamentele variaza de la terapie manuala ortopedica, termoterapie, radiofrecventa Tecar, electroterapie, masaj terapeutic, terapia punctelor trigger, laserterapie, decompresie prin elongatii vertebrale controlate electronic, la sistemul MedX (care asista inteligent dezvoltarea musculaturii profunde a coloanei), kinetoterapie si metode de reeducare vestibulara acolo unde cazul o cere. Toate tratamentele se vor realiza in functie de particularitatea cazului, de stadiul si nevoile personalizate ale pacientului.
ATENTIE: Atunci cand episodul de vertij este insotit unul sau mai multe dintre: greata, pierdere a starii de constienta, durere de cap severa, frison, slabiciune musculara sau incontinenta/retentie urinara sau fecala, pacientul trebuie sa se prezinte de urgenta la camera de garda!

Programeaza-te

online

Programeaza-te

online

Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?

Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Kinetic Sport & Medicine in legatura cu serviciile medicale solicitate

Hai să faci parte din comunitatea Kinetic!

Abonează-te la newsletter pentru a afla noutățile despre serviciile și ofertele noastre.

Ne pare rău :(

Abonarea nu a reușit.

Te rugăm să încerci din nou, acum sau mai târziu.

Felicitări

Înscrierea ta s-a realizat cu succes!

success_ok

Cererea ta a fost înregistrată cu succes