Ruptura de menisc: simptome, cauze, tratament, recuperare

Ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului si poate afecta orice persoana care realizeaza activitati ce presupun supunerea articulatiilor genunchiului la presiune. Sportivii care practica fotbal, volei sau baschet si fac miscari bruste din genunchi se pot confrunta cu ruptura de menisc. Chiar si ridicarea mult prea repede, atunci cand faci genuflexiuni, poate cauza ruptura de menisc.

In functie de severitatea accidentarii, optiunile de tratament variaza, de la remediile pentru acasa (odihna, aplicarea de gheata etc.) la realizarea de exercitii pentru intarirea musculaturii piciorului sau, in cazuri severe, interventia chirurgicala. Pana acolo, insa, vom trece prin cateva informatii despre menisc si ruptura de menisc, cum deosebesti ruptura de menisc de alte forme de accidentare a genunchiului, precum si ce poti face pentru a preveni viitoarele accidentari.

Ce este meniscul

Zona genunchiului este formata din trei oase principale: tibia, femurul si rotula. Meniscul se afla intre tibie si femur, fiind alcatuit dintr-un fibrocartilaj, care ajuta la stabilizarea articulatiilor si protejeaza oasele impotriva frecarii.

Genunchiul are doua meniscuri, unul lateral si unul median. Meniscul lateral are forma literei „O”, iar meniscul medial, forma literei „C”. Ambele meniscuri sunt atasate de tibie cu ajutorul coarnelor anterioare si posterioare. In general, meniscul medial este mai putin flexibil decat cel lateral, motiv pentru care, in aceasta zona, apar cele mai multe rupturi de menisc.

Ruptura de menisc

Ce este ruptura de menisc

Ruptura de menisc apare in momentul rotirii bruste sau al fortarii genunchiului. Drept urmare, bucati ale cartilajului meniscal se rup. Leziunile meniscului apar deseori la sportivii de performanta, ca urmare a unui accident, si constituie aproximativ 15% din toate cazurile de leziuni sportive.

Pot exista rupturi partiale sau totale ale meniscului lateral ori medial. Pe langa rupturile de menisc, ce apar pe fondul activitatilor sportive, osteoartrita poate cauza o ruptura spontana de menisc, prin slabirea structurii meniscale.

Forme de ruptura de menisc

Exista mai multe forme de ruptura de menisc. In functie de cauza aparitiei rupturii, exista ruptura de menisc acuta sau traumatizanta, ca urmare a unei accidentari sau miscari bruste, si ruptura degenerativa, ce apare in urma degradarii in timp a meniscului si afecteaza mai ales persoanele de peste 65 de ani.

In general, rupturile de menisc determinate de un traumatism pot fi de mai multe tipuri:

  • Rupturi radiale – sunt cele mai comune rupturi de menisc. Afecteaza zona avasculara a meniscului, unde nu este un flux continuu de sange, deci exista un risc redus de vindecare. De regula, necesita interventia chirurgicala, in cadrul careia medicul indeparteaza portiunea de menisc afectata;
  • Rupturi incomplete – reprezinta un semn timpuriu al degenerarii meniscului. Se observa mai ales in timpul unui test RMN de rutina. Nu necesita interventia chirurgicala;
  • Rupturi orizontale – pot fi corectate prin operatie. Locul accidentarii, insa, reprezinta un factor in recuperare. Daca ruptura a avut loc intr-o zona vascularizata, aproape de marginea meniscului, exista sanse mari de vindecare, insa, daca ruptura s-a produs in apropierea zonei centrale, exista sanse mici de vindecare;
  • Rupturi complexe – includ atat rupturi radiale, cat si rupturi orizontale. Se indeparteaza portiunile afectate, iar chirurgul incearca sa corecteze ruptura. Din cauza complexitatii accidentarii, este posibil ca meniscul sa nu poata fi reparat in totalitate;
  • Rupturi „maner de galeata” – sunt fracturi orizontale de mari dimensiuni, care produc intepenirea genunchiului. O accidentare de acest fel impiedica genunchiul sa realizeze miscari normale de flexare si indreptare. Pentru a putea recapata mobilitatea genunchiului, este indicata interventia chirurgicala de urgenta.

Care sunt cauzele rupturii de menisc

La populatia tanara, ruptura de menisc apare mai ales pe fondul practicarii unor sporturi, precum fotbal, baschet, rugby, tenis. Meniscul poate fi rupt din cauza contactului direct sau pe fondul presiunii create prin rasuciri fortate, rotatii sau sarituri. Genuflexiunile sau chiar ridicarile de greutati pot pune mult prea multa presiune asupra genunchiului.

In ultimii ani, rupturile de menisc au inceput sa apara tot mai mult si la copii. Acest lucru se datoreaza faptului ca participa la sporturi de la varste fragede. Totodata, daca cel mic se concentreaza asupra unui singur sport, exista sanse mai mari de ruptura de menisc, la fel si in cazul adolescentilor care iau parte la sporturi competitive.

O alta cauza a rupturilor de menisc este degradarea fireasca, ce apare odata cu inaintarea in varsta. Acest lucru se intampla deoarece cartilajul din genunchi devine mai slab si mai subtire. Un menisc slabit este mult mai predispus la rupturi.

Factori de risc in ruptura de menisc

Desi orice persoana poate suferi rupturi de menisc, acestea sunt mai comune in cazul persoanelor care practica activitati sportive. De asemenea, persoanele care au avut rupturi de ligament in trecut au un risc mai mare de ruptura de menisc. In plus, exista o serie de factori de risc ce cresc probabilitatea de aparitie a rupturii de menisc:

  • Lucratul in genunchi sau in pozitia ghemuit;
  • Practicarea excesiva a genuflexiunilor;
  • Urcatul scarilor;
  • Sexul – barbatii au un risc mai mare decat femeile;
  • Varsta – persoanele de peste 65 de ani au o probabilitate mai mare de a suferi o ruptura de menisc;
  • Ridicarea de greutati – de exemplu, sacose grele;
  • Mersul excesiv pe jos;
  • Osteoartrita;
  • Obezitatea

 

Ruptura de menisc simptome

Care sunt simptomele rupturii de menisc

In momentul aparitiei rupturii de menisc, poti auzi un sunet in jurul articulatiei genunchiului. Dupa aceea, pot aparea simptome precum:

  • Durerea, mai ales la atingere;
  • Umflatura – poate limita flexibilitatea si buna functionare a genunchiului. Persoanele cu ruptura de menisc nu pot indoi complet piciorul si nici nu il pot indrepta. Uneori, zona umflata se poate inrosi;
  • Problemele in miscarea genunchiului;
  • Senzatia de intepenire a genunchiului;
  • Senzatia ca genunchiul cedeaza;
  • Senzatia de alunecare sau pocnire – indica faptul ca o bucata de cartilaj a devenit libera si nu mai blocheaza articulatia.

La persoanele varstnice, in special la cele cu osteoartrita, simptomele au un debut lent, fara durere. In unele cazuri, se poate acumula fluid in articulatia genunchiului. Aceasta acumulare poate stimula umflarea tesutului si diminuarea mobilitatii. Fenomenul este cunoscut sub numele de „apa la genunchi”.

Complicatii ale rupturii de menisc

In lipsa tratamentului, ruptura de menisc poate cauza complicatii precum:

  • Atrofia muschiului cvadriceps;
  • Cronicizarea durerii de genunchi;
  • Instabilitatea la mers si la statul in picioare;
  • Lezarea cartilajului articular;
  • Gonartroza genunchiului (degenerarea partiala sau totala a cartilajului).

Cum se diagnosticheaza ruptura de menisc

Pentru a diagnostica ruptura de menisc, medicul va dori sa afle daca simptomele pot fi cauzate de o alta problema de sanatate. In cazul detectarii rupturii de menisc, investigatiile vor determina ce menisc este rupt, cat de grava este ruptura, precum si care este cea mai buna forma de tratament.

Inainte, insa, de a trece la analize medicale, doctorul va pune intrebari legate de istoricul pacientului: ce activitati realizeaza acesta, cand au debutat simptomele, cat de intensa este durerea, precum si daca a auzit un pocnet usor, inainte de aparitia durerii. De asemenea, persoanele care au suferit, in trecut, mai multe rupturi de menisc reprezinta candidati buni pentru interventia chirurgicala, prin comparatie cu cele care sunt la prima ruptura de menisc.

Dupa istoricul medical, medicul va realiza mai multe teste simple, pentru a vedea daca genunchiul este blocat si daca ruptura este laterala sau mediala. In acest sens, acesta ii va spune pacientului sa miste piciorul in directii diferite. Testul McMurray este standard, in diagnosticarea rupturii de menisc. Acesta consta in indoirea genunchiului, apoi indreptarea si rotirea sa. Daca in timpul acestui test, se aude un mic pocnet, acest lucru indica prezenta rupturii de menisc.

Pentru a stabili tipul de ruptura de menisc si a vedea daca este nevoie de operatie, medicul specialist poate recomanda o serie de investigatii, printre care:

  • Radiografia genunchiului – ofera indicii cu privire la cauza rupturii de menisc. Poate detecta osteoartrita;
  • Testul RMN – ofera o imagine complexa asupra genunchiului. Este folosit pentru a exclude unele probleme ale cartilajului sau ligamentelor. Are o eficienta mare in diagnosticarea rupturii laterale de menisc;
  • Ecografia – folosind ultrasunete, se realizeaza fotografii ale interiorului genunchiului. Poate determina daca exista cartilaje slabite, ce afecteaza mobilitatea genunchiului;
  • Artroscopia – daca restul testelor nu ofera indicii cu privire la cauza simptomelor, doctorul va realiza o mica incizie (aproape de genunchi), prin care va introduce un artroscop (un aparat flexibil si subtire, prevazut cu o camera video si un bec). Testul ofera detalii pentru a stabili daca este o ruptura de menisc. Tot acest dispozitiv este folosit pentru a corecta rupturile superficiale de menisc.

Cum se trateaza ruptura de menisc

Tratamentul rupturii de menisc difera in functie de severitatea si localizarea rupturii. Portiunea exterioara a meniscului este mai bine vascularizata decat partea centrala, astfel ca ranile se vindeca mai repede, sangele aducand substantele nutritive necesare tesutului vatamat. Stilul de viata al persoanei, istoricul medical, precum si gradul de activitate fizica practicat conteaza, in recomandarea unei forme de tratament. Mai jos poti citi mai multe despre principalele forme de tratament pentru ruptura de menisc.

Tratamentul nechirurgical

Unele rupturi superficiale se vindeca de la sine, daca urmezi recomandarile medicului:

  • Odihna – este bine sa eviti activitatile care pun presiune pe genunchi, mai ales pe acelea care necesita rasucire, rotire sau pivotare;
  • Gheata – ajuta la reducerea durerii si a umflaturii genunchiului. Poti folosi o punga de legume congelate sau un prosop umplut cu gheata. Mentine piciorul ridicat si aplica gheata, timp de aproximativ 15 minute. In primele 2-3 zile, repeta aplicarea ghetii la fiecare 4-6 ore;
  • Medicamente pentru calmarea durerii – ibuprofen sau naproxen. Daca durerea este severa, medicul poate recomanda medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cu reteta.

Kinetoterapie

Kinetoterapia este o alta forma de tratament, pentru a reduce simptomele asociate rupturii de menisc. Gimnastica medicala ajuta la:

  • Reducerea durerii articulare;
  • Imbunatatirea fortei musculare si a capacitatii fizice;
  • Controlul inflamatiei;
  • Redobandirea mobilitatii;
  • Restabilirea flexibilitatii piciorului;
  • Optimizarea coordonarii neuromusculare.

Ruptura de menisc tratament

Tehnica RCGE

Daca ruptura este mica sau afecteaza marginea exterioara a meniscului, este posibil sa nu fie necesara interventia chirurgicala. Protocolul RCGE inseamna repaus, compresie, gheata si elevatie si se aplica mai ales in cazul rupturii de menisc la sportivi. Tehnica RCGE implica:

  • Repaus – fa o pauza de la activitatea sportiva care a cauzat accidentarea. Medicul poate recomanda folosirea carjelor, pentru a limita stresul asupra piciorului;
  • Compresie – pentru a preveni umflarea si eventuala pierdere a sangelui, este indicat sa porti un bandaj de compresie elastic;
  • Gheata – foloseste pachete de gheata si aplica-le de 2-3 ori pe zi, timp de 20 minute fiecare. Evita sa aplici gheata direct pe piele;
  • Elevatie – pentru a reduce umflarea genunchiului, tine piciorul sprijinit pe o perna, atunci cand stai intins in pat. Daca stai pe canapea sau fotoliu, piciorul ar trebui sa se afle mai sus de nivelul inimii.

Tratament medicamentos

In general, medicul recomanda medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, ce reduc durerea si inflamatia. Totusi, astfel de medicamente pot avea efecte secundare, precum un risc mai mare de sangerare, ulcer si probleme de rinichi. Daca iei medicamente pentru subtirea sangelui, este indicat sa vorbesti cu doctorul, inainte de a lua antiinflamatoare nesteroidiene.

Tratament ortopedic

Proteza de genunchi ofera stabilitate si poate fi utila mai ales daca simti ca genunchiul are tendinta de alunecare. In general, o proteza avansata de genunchi ofera suportul necesar pentru o ruptura de menisc usoara spre medie.

Tratament chirurgical

Atunci cand alte forme de tratament esueaza sau in cazurile severe de ruptura de menisc, medicul poate recomanda interventia chirurgicala. Artroscopia genunchiului ii permite chirurgului sa evalueze ruptura, pentru a o putea repara. Obiectivul interventiei este pastrarea unei portiuni cat mai mari de cartilaj. Interventiile includ repararea meniscului, prin coaserea marginilor rupte, meniscectomia partiala, respectiv taierea zonei rupte si netezirea locului vatamat, meniscectomia totala, care presupune eliminarea intregului menisc, si transplantul de menisc. Sa aflam mai multe despre fiecare procedura in parte.

Meniscectomia partiala

In cazul acestei interventii, se vor realiza doua incizii minuscule, in partea anterioara a genunchiului, sub patela. Prin una dintre incizii se introduce artroscopul, pentru a putea fi observat interiorul articulatiei. Prin cealalta incizie, se introduce in articulatie o unealta, care va prinde si scoate piesa rupta de cartilaj. Portiunea deteriorata este indepartata, iar apoi, resturile ramase sunt cusute. Aproximativ 78-88% dintre persoanele care au apelat la o interventie de acest fel au putut reveni la activitatile anterioare.

Meniscectomia totala

Interventia este asemanatoare, doar ca, de aceasta data, se indeparteaza intregul menisc. Totusi, pierderea meniscului reduce amortizarea si stabilitatea articulatiei. Astfel, gradul de satisfactie in urma unei proceduri de acest fel este destul de redus, mai ales in cazul tinerilor activi. Se realizeaza doar atunci cand nu exista alte alternative pentru a reduce simptomele rupturii de menisc.

Transplantul de menisc

In cazul unei rupturi de menisc severe, in care meniscul nu mai poate fi reparat, se poate propune scoaterea sa si inlocuirea cu un menisc artificial. Transplantul trebuie, insa, sa aiba loc inainte de deteriorarea cartilajului articular.

Tratamente moderne pentru ruptura de menisc

Tratamentele moderne ajuta la reducerea simptomelor, fara a fi nevoie de eliminarea partiala sau totala a meniscului. Mai jos sunt principalele tratamente moderne pentru ruptura de menisc:

  • Sutura de menisc – este recomandata mai ales in stadiile incipiente ale rupturii de menisc. Rupturile care au loc la periferia meniscului, in zona puternic vascularizata, au sanse mai mari de vindecare completa. Este indicata mai ales copiilor si adolescentilor, iar perioada de recuperare este de aproximativ trei luni;
  • Stimularea electrica neuromusculara – ajuta la intarirea meniscului si a tesuturilor din jurul sau;
  • Injectii pe baza de corticosteroizi – ajuta la reducerea durerii si a inflamatiei ce afecteaza tesutul moale al genunchiului;
  • Terapia prin mers – contribuie la obtinerea unei posturi corecte;
  • Injectarea de celule regeneratoare – sustine vindecarea tesutului deteriorat si reduce timpul de recuperare dupa interventia chirurgicala. Celulele pot fi extrase din maduva osoasa, iar concentratia factorului de crestere poate contribui la refacerea cartilajului;
  • Injectarea de factori de crestere a cartilajului – acestia reprezinta trombocite ce contin factorul de crestere PDGF. Doctorul va lua o proba de sange, iar fiola va fi pusa intr-o centrifuga, pentru a izola factorul de crestere. Odata extras, acesta va fi injectat in articulatii, pentru a ajuta la refacerea cartilajului.

Recuperarea dupa ruptura de menisc

Recuperarea depinde de stadiul rupturii, de tipul de interventie suferit si de starea generala de sanatate. Perioadele de recuperare variaza, insa, daca suferi o operatie de menisc, este recomandat sa incepi recuperarea inca din prima zi, folosind in primul rand proceduri de fizioterapie, aplicare de rece pentru a reduce inflamatia si nivelul durerii.. Daca interventia are o evolutie pozitiva, medicul poate recomanda kinetoterapie, pentru a grabi recuperarea si recapatarea mobilitatii, poate fi folosita cu succes tehnologie de ultima generatie, cum este banda de alergare antigravitationala AlterG , echipament ce poate reduce greutatea corporala si presiunea din articulatie cu pana la 80% permitand efectuarea unor miscari foarte complexe precum mersul, intr-un stadiu incipient al procesului de recuperare medicala. Tot aici este frecvent folosit kinetec-ul, un aparat ce poate executa miscare pasiva la nivelul genunchiului.

Influenta rupturii de menisc asupra calitatii vietii

Pentru multa lume, este necesara schimbarea stilului de viata, pentru a proteja articulatiile genunchilor. Este indicata inlocuirea exercitiilor cu impact ridicat, asa cum sunt activitatile sportive care au provocat ruptura de menisc, cu unele de impact mai mic, precum inotul sau ciclismul.

Uneori, poate fi necesara folosirea carjelor, pentru a reduce cat mai mult presiunea asupra genunchilor. Totodata, in primele saptamani dupa interventia chirurgicala, nu vei putea sa conduci, astfel ca va trebui sa te bazezi pe ajutorul celor dragi, pentru a ajunge unde ai nevoie.

Pentru a evita daunele iremediabile, este indicat sa astepti ca genunchiul sa se vindece complet si sa ai confirmarea medicului, inainte de a reveni la activitatile preferate.

Cum poate fi prevenita ruptura de menisc 

Ruptura de menisc este dificil de prevenit, deoarece are loc ca urmare a unui accident, fiind comuna in multe sporturi. Tot ce poti face este sa iti iei masuri pentru a reduce riscul de rupere a meniscului. Mai jos sunt cateva modalitati prin care poti realiza acest lucru:

  • Poarta incaltamintea potrivita pentru sportul practicat si pentru suprafata pe care se desfasoara activitatea;
  • Lucreaza la intarirea muschilor picioarelor (hamstring, cvadriceps si ai gambei), pentru mentinerea sanatatii genunchilor;
  • Invatarea unor moduri sanatoase de a realiza miscarile genunchilor – perfectionarea unor tehnici de acest fel ajuta la evitarea rupturilor de menisc.

Rupturile de menisc sunt des intalnite, mai ales daca practici sporturi precum fotbalul, tenisul sau baschetul. Diagnosticarea timpurie, urmarea tratamentului recomandat de medic si a unui plan de exercitii de kinetoterapie sunt necesare pentru vindecarea ranii si revenirea la activitatile care iti aduc atatea satisfactii.